Featured

Vlada ZDK i sindikati opredjeljeni za nastavak primjene propisa koji regulišu zapošljavanje u školama

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i sindikata obrazovanja u ovom kantonu, povodom određenih špekulacija po pitanju izmjena kriterija za prijem i zapošljavanje radnika u osnovnim i srednjim školama, potvrdili su danas opredjeljenje da se u nastavi primjena postojećih propisa koji regulištu ovu oblast, za koje su ocijenili da spadaju među najkvalitetnija rješenja u Bosni i Hercegovini.

Premijer Nezir Pivić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija te čelnici sindikata Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić složili su se da ovi propisi neće biti mijenjani, pogotovo ne po pitanju vraćanja intervjua kod prijema u radni odnos.

- Također smo se usaglasili da ćemo u narednom periodu, s namjerom da se olakša konkursna procedura radnicima koji rade na određeno vrijeme, prihvatiti inicijativu zastupnice u Skupštini Selvedine Spahić-Sarajlić koja je predložila da radnici prilikom konkursne procedure predaju neovjerene dokumente, a prilikom prijema u radni odnos dostave originalne dokumente. Na ovaj način će značajno biti olakšana prijava na konkurs za oko 900 prosvjetnih radnika koji se zapošljavaju na određeno vrijeme - rekao je premijer Pivić.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK i FBiH Selvedin Šatorović pohvalio je socijalni dijalog u ovom kantonu, rekavši da je, nakon izmjene pedagoških standarda i smanjenja broja učenika, koji je dogovoren u proteklom periodu, ovo još jedan pokazatelj da Vlada brine o statusu i radnim uslovima prosvjetnih radnika.

Press služba ZDK

Featured

Vlada ZDK donijela odluku o visini školarina na UNZE, Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari odobrila 30.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, donijela je Odluku o odobravanju sredstava iznosu od 30.000 KM za sufinansiranje rada Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Vlada je raspravljala o i cijenama upisa na fakultte Univerziteta u Zenici (UNZE).

- Važno je istaći da školarina za redovne studente ove godine iznosi samo 50 KM, kako za prvi tako i za drugi ciklus studija. To smatram jednim od važnih podsticaja radu UNZE-a i upisa na UNZE, obzirom da je to, čini mi se, i najjeftinija školarina u Bosni i Hercegovini.

Opredjeljeni smo da svi naši učenici, koji završe srednju školu, imaju priliku da studiraju u svom gradu i na, nadam se i u budućnosti, jednom od najboljih univerziteta u BiH i sa velikim brojem fakulteta koji su im na raspolaganju - kazao je premijer Pivić.

On je izrazio nadu da će to biti motiv učenicima iz Zenice i drugih gradova ZDK-a da studiraju na UNZE-u.

Školarina za prvi upis na redovni samofinansirajući te vanredni studij iznosi 800 KM, dok studenti integrisanog studija Opće medicine plaćaju 3.000 KM, a za studij Softverskog inžinjerstva na Politehničkom fakultetu plaća se 1.500 KM za godinu studija.

Strani studenti za upis na prvu godinu prvog ciklusa plaćaju 2.000 KM, osim za upis na Pravni i Ekonomski fakultet, za koji se prve godine plaća 1.300 KM te za studij Opće medicine za koji strani studenti plaćaju po 6.000 KM godišnje svih šest godina studija.

Strani student za upis na prvu godinu drugog ciklusa plaćaju školarinu od 3.000 KM.

Vlada je usvojila i Odluku o pokretanju procedure dugoročnog kreditnog zaduženja ZDK-a u 2024. godini u iznosu od 5.000.000 KM, kao i Odluku o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama u postupku nabavke usluga za ovo dugoročno kreditno zaduženje.

- To je kreditno zaduženje koje je nastalo na osnovu odluka viših nivoa vlasti, naročito federalnog nivoa, iz razloga što oni donose određene propise, a da se prethodno ne konsultiraju s nižim nivoima. Iz tog smo razloga danas imali obavezu da imamo određeno kreditno zaduženje, kako bismo izmirili sve te obaveze koje su rezultat odluka viših nivoa - kazao je premijer Pivić.

Press služba ZDK

Featured

Ministar Jasmin Čajić ugostio predstavnike Saveza poljoprivrednih proizvođača "Biljna proizvodnja" ZDK-a

U prostorijama Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, ministar Jasmin Čajić održao je sastanak sa predstavnicima Saveza poljoprivrednih proizvođača "Biljna proizvodnja" Zeničko-dobojskog kantona. 

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim problemima u oblastima biljne proizvodnje sa akcentom na usvojeni Program poticanja poljoprivredne proizvodnje za 2024. godinu te prijedlozima mjera i planova za narednu budžetsku 2025. godinu.

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika ZDK-a podržali su usvojeni program izrazili svoje zadovoljstvo za mjere i aktivnosti. Ministar Čajić je obećao da će nastojati da sljedeću godinu pokuša obezbjediti još veći iznos sredstava u budžetu za sve poljoprivredne proizvođače i na taj način pokušati pružiti prijeko potrebnu pomoć i veću podršku u cilju unapređenja i povečanja obima poljoprivredne proizvodnje na području ZDK-a.

U istom danu ministar Čajić je održao sastanak sa direktorom Poslovnih novina Emilom Kučkovićem, koji ga je upoznao sa njihovim aktuelnim projektom "100 najvećih u BiH i regionu", a ministar se zahvalio na posjeti i prezentovanom projektu.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

Featured

Predsjedavajući Huskić razgovarao sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Zenica

Danas je 23.05.2024 godine, predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić u Skupštini Kantona primio u posjetu Sumedin ef. Kobilicu, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Ova prilika je iskorištena kako bi razgovarali o novo-otvorenom Islamskom centru „Sultan Ahmed“ u Zenici, te njegovoj daljoj upotrebi i namjeni prostora koji obuhvata oko 5.500 kvadratnih metara zatvorenog prostora, u kojem se nalaze konferencijske sale, biblioteka sa čitaonicom, vrtić, centralni zenički mekteb, restoran, kafeterija, poslovni prostori i drugi prateći sadržaji. Tom prilikom glavni imam Sumedin ef. Kobilica je uručio zahvalnicu predsjedavajućem Huskiću za nesebičnu podršku organizaciji manifestacije povodom otvaranja Islamskog centra „Sultan Ahmed“ Zenica.

Predsjedavajući Huskić je kazao da Islamska zajednica ima punu podršku institucija Zeničko-dobojskog kantona, te izrazio nadu da će ovaj objekat koji će biti ponos Islamske zajednice svojim sadržajem i opremom moći odgovoriti na sve zahtjeve društvene zajednice, naglasivši značaj ovog objekta, ne samo za Zenicu i Islamsku zajednicu nego i Zeničko-dobojski kanton i cijelu Bosnu i Hercegovinu. 
Predsjedavajući Huskić se zahvalio na posjeti i izrazio sreću i zadovoljstvo što je imao priliku dati svoj doprinos i podržati samu manifestaciju otvaranja Islamskog centra „Sultan Ahmed“ Zenica izrazivši želju da Islamski centar dugo služi svojoj svrsi i da bude centar vjerskog i kulturnog života Zenice i regije.


Stručna služba Skupštine ZDK

  • Galerija slika:
Featured

Potpisani ugovori o finansiranju projekata vjerskih zajednica

U Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori o finansiranju infrastrukturnih projekata vjerskih zajednica sa područja Grada Zenice i općina Usora, Maglaj, Žepče i Vareš ukupne vrijednosti 150.000 KM.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prethodno je odobrila sredstva u iznosu od 30.000 KM za rekonstrukciju džamje u Ulišnjaku i 10.000 KM za renoviranje i dogradnju džamije u džematu Biljevina, te 30.000 KM za projekt grijanja u Crkvi Srpske pravoslavne opštine u Zenici. Također, odobrila je 30.000 KM za rekonstrukciju krovišta u na filijalnoj crkvi u Omanjskoj i 10.000 KM za rekonstrukciju krovišta župne crkve u Novom Šeheru, zatim 30.000 KM za obnovu crkve svetog Leopolda u Maglaju i 10.000 KM za obnovu fasade na filijalnoj crkvi svete Barbare u Vareš Majdanu, te 15.000 KM za rekonstrukciju platoa ispred crkve svete Ane u Radunicama.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija potpisao je ugovore predstavnicima IZ Žepče Edinom Šišićom i IZ Maglaj Reufom Husejnovićem, parohom Srpske pravoslavne opštine Markom Malešem, ta sa župnicima Franjom Tomićem, župnikom župe svetog Leopolda Mandića iz Maglaja; Marinkom Filipovićem, župnikom župe svete Ane iz Radunica; fra Josipo Jukićem, župnikom župe svetog Ilije proroka iz Novog Šehera; fra Ivanom Nujićem, župnikom župe svetog Ante Padovanskog iz Sivše i fra Leonom Pendićem, župnikom župe svetog Mihovila arkanđela iz Vareša.

On je izrazio zadovoljstvo što je resorno ministarstvo dalo doprinos u realizaciji navedenih projekata, koji će doprinijeti poboljšanju uvjeta za prakticiranje vjerskih sadržaja kod pojedinih vjerskih zajednica.

Predstavnici vjerskih zajednica zahvalili su ministru Mušiji, kao i cjelokupnoj Vladi Zeničko-dobojskog kantona za razumijevanje potreba vjerskih zajednica ali i značaja za cjelokupno društvo.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

Featured

Vlada Zeničko-dobojskog kantona doznačila sredstva za isplatu treće rate boračkih stipendija

Vlada Zeničko-dobojskog kantona doznačila je gradovima i općinama sredstva za isplatu treće rate stipendija Ministarstva za boračka pitanja za 1.520 studenata prvog i drugog studijskog ciklusa za akademsku 2023/2024. godinu.

Doznačeno je ukupno 246.450 KM, a obaveza jedinica lokalne samouprave je da stipendije uplate na račune korisnika stipendija.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica rekao je da je ovo ministarstvo za stipendiranje studenata branilaca i članova njihovih porodica, pored ostalih transfera pomoći branilačkoj populaciji, izdvojilo sredstva u iznosu od 1.971.600 KM, a stipendije su dobili svi studenti koji su ispunjavali uslove javnog konkursa.

Stipendija za studente prve godine iznosi 1.000 KM, a za studente viših godina studija 1.400 KM te se isplaćuju u osam rata po 125 KM, odnosno 175 KM.

Po jedinicama lokalne samouprave, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici 371 (60.025 KM), Visokom 213 (34.275 KM), Tešnju 159 (25.875 KM), Zavidovićima 159 (25.475 KM), Žepču 151 (24.825 KM), Kaknju 121 (19.425 KM), Maglaju 97 (15.925 KM), Brezi 77 (12.825 KM), Olovu 62 (10.000 KM), Varešu 44 (7.300 KM), Doboj Jugu 37 (5.875 KM) i Usori 29 (4.625 KM).

Press služba ZDK

Featured

Saopćenje sa 26. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

Na dvadesetšestoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 22.05.2024. godine razmatrano je pet tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

U okviru prve tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je, u skraćenom postupku, donijela Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona. Ove izmjene i dopune navedenog zakona je bilo potrebno uraditi zbog usklađivanja, shodno ukazanim potrebama i promjenama, koje proizilaze iz Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, a nakon što je Vlada Zeničko-dobojskog kantona svojom Odlukom, dala saglasnost na Ugovor o pristupanju Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U okviru druge tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je zaključkom prihvatila Izvještaj o radu i ostvarivanju Programa rada Skupštine za 2023. godinu, za period I-XII 2023. godine. U izvještajnom periodu održano je 17 sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a zastupnici su razmatrali ukupno 83 akta. Programom rada Skupštine za pomenuti period bilo je planirano za razmatranje ukupno 90 akata, a razmatrana su 83 akta. Od razmatrana 83 akta, njih 45 je planirano Programom rada Skupštine za 2023. godinu, dok je razmatrano i 38 akata koji nisu uopšte planirani u Programu rada Skupštine za 2023. godinu. U skladu sa navedenim, procenat realizacije Programa rada Skupštine za posmatrani period iznosi 50 %.  U ovaj izračun nije uključeno 38 akata koji nisu bili planirani u Programu rada Skupštine za 2023. godinu. Ukoliko se posmatra realizacija planiranih akata iz Programa rada Skupštine za 2023. godinu (45 akata) i sa 38 akata koji nisu uopšte planirani, tada procent realizacije Programa rada Skupštine i ukupnog rada Skupštine u navedenom periodu iznosi 92,22 %. U izvještajnom periodu radna tijela skupštine (komisije) i druga tijela koja imenuje Skupština, su održala i zasjedala na 155 sjednica..

Zastupnici su u okviru treće tačke dnevnog reda razmatrali i zaključkom prihvatili Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za 2023. godinu, a potom je također zaključkom prihvaćen i Izvještaj o poslovanju Javne zdravstvene ustanove Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu.

U konačnici rada zaključkom je razmatrana i prihvaćena Informacija o izvršenju alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi u 2023. godini.

Stručna služba Skupštine ZDK

Featured

Ministar Jasmin Čajić posjetio poljoprivrednike u MZ Gostović i Pašin Konak

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Čajić sa svojim saradnicima posjetio je mještane i poljoprivredne proizvođače u zavidovićkim u mjesnim zajednicama Gostović (Gornji Sinanovići) i Pašin Konak (Kuvelj, Hajdarovići), s kojima je razgovarao o aktuelnim problemima u oblastima poljoprivrede i vodoprivrede.

Ministar Čajić upoznao je poljoprivredne proizvođače s mjerama koje poduzima ovo ministarstvo svojim Programom poticanja poljoprivredne proizvodnje za 2024. godinu, kao i opredjeljenim sredstvima vodnih naknada u iznosu od 530.000,00 KM, a koja su planirana u budžetu Zeničko-dobojskog kantona za grad Zavidovići.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

SAOPĆENJE: Kantonalni sud u Zenici odbacio zahtjeve Mulić, Milešića i Šuta kao neosnovane

Kantonalni Sud u Zenici odbacio je zahtjeve za zaštitu sloboda i prava pojedinaca zajamčenih Ustavom Federacije BiH koje su ovom sudu podnijeli Enisa Mulić, Ranislav Milešić i Semir Šut, svi iz Zenice, zbog razrješenja sa pozicija članova Nezavisnog odbora Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Skupština je razriješila Enisu Mulić, Ranislava Milešića i Semira Šuta nakon što je utvrđeno da su bili u sukobu interesa, iako su priložili ovjerene izjave o nepostojanju sukoba interesa u vezi sa radom Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, a Mulić, Milešić i Šut su, posredstvom advokata, podnijeli zahtjev za zaštitu sloboda i prava pojedinaca zajamčenih Ustavom Federacije BiH smatrajući da su povrijeđena njihova prava tako što je u postupku razrješenja napravljen niz povreda odredaba postupka i nije ostavljena mogućnost pravnog lijeka.

Kantonalni sud u Zenici utvrdio je da su podneseni zahtjevi neosnovani i da Skupština Zeničko-dobojskog kantona nije povrijedila ustavom zagarantovano pravo podnosilaca na jednakost pred zakonom te da je postupala u skladu s Ustavom Zeničko-dobojskog kantona, Poslovnikom Skupštine uz pravilnu primjenu odredaba Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, odnosno Skupština Zeničko-dobojskog kantona je putem Komisije za izbor i imenovanja kao svog ovlaštenog tijela pokrenula postupak utvrđivanja činjenica važnih za donošenje pravilne i zakonite odluke vezano za utvrđivanje postojanja sukoba interesa propisanog članom 27. Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona.

U obrazloženju presude se navodi da je Komisija za izbor i imenovanja utvrdila sukob interesa kod Mulić, Milešića i Šuta, jer je suprug Enise Mulić zaposlenik Uprave policije MUP-a, sin Ranislava Milešića također zaposlenik Uprave policije, dok je Semir Šut direktor privrednog društva Connecta d.o.o. Sarajevo, s kojom je MUP ZDK imao zaključen okvirni sporazum za usluge popravka vozila.

Sud navodi da podnosioci zahtjeva neosnovano smatraju da je došlo do niza procesnih povreda odredaba postupka, a iz razloga što se iz stanja spisa nedvojbeno zaključuje da je nadležna komisija za izbor i imenovanja pri Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, u skladu s Poslovnikom Skupštine, provela prethodni postupak i prikupila činjenice i dokaze na osnovu kojih je nedvojbeno utvrđeno postojanje sukoba interesa kod podnosilaca zahtjeva kao članova nezavisnog odbora.

Sud je utvrdio da su neosnovani navodi o tome da je iz pobijane odluke nejasno da li je moguće koristiti sudsku zaštitu iz razloga što u navedenoj odluci i nije navedeno pravo na djelotvoran pravni lijek jer takvo pravo nije propisano niti odredbama Poslovnika Skupštine niti odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, iz kojih razloga su i sami podnosioci zahtjeva iskoristili mogućnost podnošenja zahtjeva za zaštitu sloboda i prava pojedincama zajamčenih Ustavom Federacije BiH. Također je konstatovano da su neosnovani navodi i pozivanje na dvije ranije odluke o dopustivosti i meritumu Ustavnog suda (broj Ap-661/04 i broj Ap-1603/05) zbog činjenice da se navedenim odlukama ukazuje na standard obrazložene odluke u krivično pravnim stvarima, a u konkretnom predmetu obrazloženje i ocjena dokaza na osnovu kojih je donesena za podnositelje zahtjeva sporna odluka nalazi se u obrazloženju prijedloga odluke o razrješenju i ista je objavljena na službenoj web stranici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i kao takva je dostupna široj javnosti pa i podnositeljima zahtjeva.

Stručna služba Skupštine ZDK

Featured

Saradnja Vlade ZDK i regije Pijemonte: Opća bolnica Tešanj dobila digitalni mamograf sa tomosintezom

U Općoj bolnici Tešanj svečano je pušten u rad novi digitalni mamografski aparat sa tomosintezom vrijedan 275.000 KM, čija je nabavka izvršena u okviru saradnje Zeničko-dobojskog kantona i italijanske regije Pijemonte. Vlada ZDK osigurala je 250.000 KM, a italijanski partner preostalih 25.000 KM.

Svečanu vrpcu presjekli su direktor organizacije premijer Nezir Pivić, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak i direktor organizacija RE-TE. Ong. iz Torina Luka Điliberti.

Premijer Pivić je rekao da je Vlada opredjeljena da nastavi jačati sektor zdravstva, fokusirajući se na unapređenje infrastrukture, kadrovsko jačanje, ali i programe prevencije kakav je Projekat ranog otkrivanja karcinoma dojke koji se u ovom kantonu provodi od 2018. godine, a od 2020. kao organizirani skrining uz podršku partnera iz Italije.

Italijanski partneri su omogućili nabavku jednog digitalnog mamografa i osigurali sredstva za kupovinu tri tomosinteze, nabavili softver te radili na osposobljavanju radiologa, radioloških inženjera, patologa i administrativnog skrining centra. Vlada je u prvoj fazi izvršila nabavku jednog mamografa za Kantonalnu bolnicu Zenica, potom i za Opću bolnicu Tešanj, a u toku je nabavka mamografa za potrebe Doma zdravlja Visoko. Također je stvorila zakonske pretpostavke i usvojila program ranog otkrivanja karcinoma dojke, dok je Zavod zdravstvenog osiguranja obezbjedio potrebna sredstva, s tim da je Vlada ZDK-a obezbjedila sredstva za neosigurana lica.

- Kao vlada smo opredjeljeni da zdravstvo stavljamo u vrh prioriteta našeg rada. Želimo da imamo što više preventivnih pregleda, a što manje oboljelih - rekao je premijer ZDK.

Zahvalio se partnerima iz Italije i ustanovama zdravstva koje su učestvovale u navedenom projektu, posebno Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), te najavio generacijski projekat izgradnje Nove bolnice u Zenici, kapaciteta oko 850 kreveta koja će brinuti o 400.000 osiguranika iz ZDK i susjednih kantona.

Direktor organizacije RE-TE. Ong. Luka Điliberti, koji predvodi grupu zdravstvenih stručnjaka sa Univerzitetsko-kliničke bolnice u Torinu, izrazio je zadovoljstvo završetkom ovog veliko projekta, koji je omogućio da u Zeničko-dobojskom kantonu bude organizovan mamografski skrining program u skladu s evropskim smjernicama.

Direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak izrazio je zadovoljstvo što je ova ustanova dobila digitalni mamograf sa tomosintezom, rekavši da je aparat kupljen u pravo vrijeme jer je stari mamograf nakon tri decenije ostao bez tehničke podrške i upotrebne dozvole.

Općinski načelnik Suad Huskić je zajedno s premijerom Pivićem posjetio bolničke odjele i uručio prigodne darove pacijentima. On je istakao je posvećenost Općine Tešanj kao osnivača da, zajedno sa Vladom ZDK-a, nastavi materijalno i kadrovski jačati ovu zdravstvenu ustanovu u kojoj se liječi oko 65 000 osiguranika sa sjevera ovog kantona.

Press služba ZDK

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove dobila tri nova vozila

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Nezir Pivić uručio je direktoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUZIP) Besimu Spahiću ključeve tri nova vozila marke "Hyundai Bayon" za potrebe ove uprave za čiju je nabavku izdvojeno 86.666,67 KM bez PDV-a.

Vozni park KUZIP-a sada broji 32 vozila, od kojih je sedam nabavljeno posljednjih godinu dana. I pored toga, čak trećina vozila su starija od 15 godina sa pređenih preko 300.000 kilometara i intenzivno se koriste u vršenju svakodnevnih aktivnosti inspektora na terenu.

- Opredjeljeni smo da nastavimo zanavljati vozni park ove uprave i sretan sam što će inspekcije dobiti nova vozila kojima će izlaziti na teren i obavljati svoje svakodnevne poslove. Vlada će nastaviti ulaganja u vozila i opremu kako bi inspektori imali najbolje uslove za rad - rekao je premijer Pivić.

Direktor Spahić se zahvalio Vladi ZDK-a što je opredijelila sredstva za nabavku novih vozila i opreme u 2024. godini, naglasivši da će to značajno poboljšati mobilnost inspektora i efikasnost rada cjelokupne uprave.

Press služba ZDK

Featured

Zeničko-dobojski kanton spreman za kontinuirano provođenje programa ranog otkrivanja raka dojke

Zeničko-dobojski kanton je napravio sve tehničke i administrativne pretpostavke da bi projekat skrining mamografa zaživio i postao program kontinuiranog provođenja zdravstvene zaštite u cilju ranog otkrivanja raka dojke - zaključeno je na jučerašnjem sastanku premijera Nezira Pivića i predstavnika zdravstvenih ustanova - Instituta za zdravlje i sigurnost hrane INZ, Kantonalne bolnice Zenica, Opće bolnice Tešanj, Zavoda zdravstvenog osiguranja te Ministarstva zdravstva, s predstavnicima partnerske organizacije iz italijanske regije Pijemonte, RE-TE. Ong. - Udruženja tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju iz Torina.

U ZDK trenutno boravi tim zdravstvenih stručnjaka iz regije Pijemonte koji će svojim angažmanom u sklopu Projekta za širenje prevencije ženskih tumora u BiH, a kojeg finansira regija Pijemonte, doprinijeti dodatnom osnaživanjanju naših stručnjaka, tako i na polju mamografske prevencije.

Projekat ranog otkrivanja karcinoma dojke u ZDK-u se provodi od 2018. godine, a od 2020. kao organizirani skrining uz podršku italijanskih partnera u sklopu projekta "Od spoznaje do zaštite: žene nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini".

Partneri iz Italije su u okviru projekta omogućili kupovinu jednog mamografa, osigurali sredstva za kupovinu do tri tomosinteze, a sve vrijeme su radili na osposobljavanju radiologa, radioloških inženjera, patologa i administartivnog skrining centra te nabavili softver koji omogućuje da se na sofisticiran način upravlja procesom skrininga.

Vlada ZDK-a je u prvoj fazi izvršila nabavku jednog mamografa za Kantonalnu bolnicu Zenica, a potom i za Opću bolnicu Tešanj, koji će danas biti pušten u rad, a u toku je nabavka mamografa za potrebe Doma zdravlja Visoko. Također, stvorila je zakonske pretpostavke i usvojila program ranog otkrivanja karcinoma dojke, dok je Zavod zdravstvenog osiguranja obezbjedio potrebna sredstva, s tim da je Vlada ZDK-a obezbjedila sredstva za neosigurana lica. Time su ispunjeni svi uslovi koji omogućuju da se program skrining mamografa počne provoditi kao što se provodi u zemljama Evropske unije.

Premijer Pivić je rekao da je Vlada uradila sve što je potrebno kako bi Zeničko-dobojski kanton uveo program organiziranog ranog otkrivanja karcinoma dojke, kakav trenutno nema niko u BiH.

- Projekat je imao punu podršku Vlade ZDK-a, a ta podrška neće izostati ni u budućnosti. Hvala partnerima iz regije Pijemonte koji prepoznaju važnost zdravstva te nas podržavaju i pomažu da unaprijedimo ovaj sektor. Vlada je odlučna da napravi snažan iskorak u oblasti zdravstva, a paralelno s ovako važnim projektima, radimo na generacijskom projektu izgradnje Nove bolnice sa oko 850 kreveta za 400 000 osiguranika - rekao je premijer Pivić.

Luka Điliberti (Lucca Gilbert), predstavnik RE-TE. Ong. iz Torina, pohvalio je dosadašnju saradnju sa zdravstvenim sistemom ovog kantona, rekavši da u ZDK žele prenijeti pozitivna iskustva iz Italije.

Naglasio je da je projekat imao dobar odjek i pozitivne reakcije u institucijama Ujedinjenih naroda i Evropske unije, ali i Federalnom ministarstvu zdravstva i Ministarstvu civilnih poslova BiH, zbog čega će ZDK biti prepoznat kao ekspert u novom petogodišnjem projektu prevencije karcinoma kojeg ova organizacija planira provesti na nivou BiH.

ZDK ima odličnu dugogodišnju saradnju s regijom Pijemonte, a ranije započeti projekat skrininga papa brisa, odnosno ranog otkrivanja karcinoma grlića maternice, rezultirao je otvaranjem onkologije i radioterapije u Kantonalnoj bolnici Zenica, čije je opremanje finansirala Italijanska agencija za kooperaciju i razvoj (AICS).

Press služba ZDK

Featured

Ministar Šabani domaćin sastanka u sjedištu Vlade ZDK: Načelnici Huskić i Anđelić razgovarali o prevazilaženju spora oko izvorišta pitke vode

Ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Zeničko-dobojskog kantona Adnan Šabani bio je domaćin sastanka na kojem su delegacije općina Tešanj i Usora nastavile aktivnosti na prevazilaženju višegodišnjeg spora oko izvorišta-bunara koji se nalaze na teritoriji općine Usora, a njima se snabdijevaju tešanjska domaćinstva.

Konstruktivnom sastanku kod ministra Šabanija, ispred Vlade ZDK prisustvovao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić, načelnici Tešnja Suad Huskić i Usore Zvonimir Anđelić sa saradnicima, kao predstavnici Kantonalnog Zavoda za urbanizam.

- Sastanak je protekao u pozitivnom ozračju, gdje su načelnici Huskić i Anđelić pokazali apsolutnu opredjeljenost da se u što skorije vrijeme na zadovoljstvo svih građana Tešnja i Usore riješi ovaj zaista nesvakidašnji spor kojeg nisi željeli ni Tešanj, a ni Usora. Zavod za urbanizam ZDK će imati u svojim prioritetima obavezu da ovo završi - izjavio je nakon sastanka ministar Adnan Šabani.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline

  • Galerija slika:
Featured

Posao za sve 2024/2025: ZDK izdvaja najveći poticaj za zapošljavanje ciljanih kategorija u FBiH

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović i direktor JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić potpisali su sporazum o realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja Posao za sve 2024/2025, za što su u budžetu ovog kantona osigurana sredstva u iznosu od 600.000 KM.

Prema riječima ministra Šimunovića, programom će biti obuhvaćeno najmanje 56 osoba prijavljenih na evidenciji JU Služba za zapošljavanje ZDK, a prednost u zapošljavanju će se dati posebnim grupama osoba iz socijalno i rodno osjetljivih kategorija radi njihovog zapošljavanja, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti, te stvaranja uslova za jačanje konkurentnosti mladih osoba.

U posebne grupe spadaju osobe nezaposlene duže od godinu dana, žene, raseljena lica i povratnici, radno sposobne osobe s invaliditetom, djeca i supružnici osoba s invaliditetom, samohrani roditelji i staratelji, žrtve nasilja u porodici, liječeni ovisnici, bivši štićenici doma za nezbrinutu djecu te članovi domaćinstva u kojem nijedan član nije zaposlen.

Programom je predviđeno sufinansiranje zapošljavanja u iznosu od 800 KM, a u slučaju zapošljavanja ciljanih kategorija u iznosu od 880 KM u narednih 12 mjeseci, što je trenutno najveće izdvajanje u FBiH.

- Programom je predviđeno sufinansiranje troškova doprinosa, a u slučaju da je iznos sufinansiranja veći od troškova doprinosa, ostatak iznosa sufinansiranja će se koristiti za isplatu dijela neto plate - rekao je ministar Šimunović.

JU Služba za zapošljavanje će provesti potrebne administrativne procedure, na način da će za potrebe Vlade Zeničko-dobojskog kantona, objaviti javni poziv za prijavu poslodavaca za sufinansiranje zapošljavanja, zaključiti ugovore s korisnicima, pratiti realizaciju te podnijeti izvjšetaj o realizaciji programa.

Press služba ZDK

  • Galerija slika:
Featured

Premijer Nezir Pivić ugostio predstavnike Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka: Puna podrška radu Roditeljske kuće u Sarajevu

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, zajedno s ministrom rada, socijalne politike i izbjeglica Antoniom Šimunovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jasminom Čajićem i ministricom finansija Dženanom Čišijom, ugostio je predstavnike udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" iz Sarajeva, koje brine o roditeljskim kućama za djecu oboljelih od malignih bolesti u Sarajevu i Tuzli.

Udruženje je osnovano 2003. godine, a iz neformalne grupe roditelja i prijatelja oboljele djece izraslo je u snažnu organizaciju sa roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli, gdje se liječe djeca oboljela od raka iz FBiH. Oboljeloj djeci i njihovim porodicama u roditeljskim kućama pružaju smještaj, hranu i psihosocijalnu podršku, pomažu kod nabavke lijekova, medicinske opreme i liječenja u inostranstvu.

Predsjednik udruženja Fikret Kubat zahvalio se Vladi i resornom ministarstvu na kontinuiranoj finansijskoj podršci Roditeljskoj kući u Sarajevu, koja u 2024. godini iznosi 40.000 KM, rekavši da podrška institucija omogućuje nesmetan rad i brigu o djeci oboljeloj od raka. Ova roditeljska kuća je tokom 2023. godine bila utočište za 14 porodica iz Zeničko-dobojskog kantona, a trenutno je u kući smješteno osmero djece iz ovog kantona.

Premijer Nezir Pivić i ministar Antonio Šimunović rekli su da Vlada i resorno ministarstvo pružaju punu podršku radu ovog udruženja, s obzirom na plemenitu misiju koju obavljaju, te da su institucije ovog kantona posvećene da se djeci i porodicama omoguće što kvalitetniji uslovi za liječenje i oporavak nakon liječenja.

Predstavnici Udruženja, među kojima je bila i djevojka Ilda iz Zenice, koja je u roditeljskoj kući sa majkom provela tri mjeseca, uručili su domaćinima prigodnu zahvalnicu uz poziv da posjete Udruženje i Roditeljsku kuću u Sarajevu.

Press služba ZDK

  • Galerija slika:
Image
Kontakt forma