Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport

Kontakt informacije

Poziv Evropskog upravnog odbora za mlade (CDEJ) za dostavu prijava za aktivnosti koje će se održati u saradnji sa Evropskim omladinskim centrima u 1. semestru 2025. godine

Ministarstvo za obrazovanje nauku, kulturu i sport je od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine obaviješteno o otvaranju poziva Evropskog upravnog odbora za mlade za dostavu prijava za aktivnosti koje će se održati u saradnji sa Evropskim omladinskim centrima u 1. semestru 2025. godine, kao dio programa Mladi za demokratiju. Ove aktivnosti se uglavnom tiču studijskih sesija i „specijalnih projekata“. Program rada za 2025. godinu će se provoditi prema očekivanim rezultatima koje je odredilo Zajedničko vijeće za mlade za dvogodišnje razdoblje 2024/2027.

Potrebno je da se dostave prijedlozi za aktivnosti u sljedećim oblastima: 1. Revitalizacija pluralističke demokratije, 2. Pristup pravima mladih ljudi, 3. Zajednički život u mirnim i inkluzivnim društvima i 4.Omladinski rad, sa orijentacijama u svakoj od prethodno navedenim oblastima.

Više pojedinosti o konkretnim pitanjima u okviru svakog prioriteta mogu se naći u prioritetima rada za sektor mladih za period 2024-2027. godina na sljedećem linku https://www.coe.int/en/web/youth/priorities

Rok za prijavu na studijske sesije za prvi semestar 2025. godine je 15. april 2024. godine, a prijave je potrebno dostaviti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Poziv za učešće na 6. Evropskim horskim igrama i Grand Prix of Nations 2025, Arhus

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport je od strane Ministarstva civilnih poslova obaviješteno o šestom izdanju Evropskih horskih igara i Grand Prix of Nations koji će se održati u Danskoj, u periodu od 28. juna do 6. jula 2025. godine, u organizaciji međunarodne horske organizacije INTERKULTUR i danskog grada Arhus.

Pozivaju se horovi iz Bosne i Hercegovine da učestvuju na ovom prestižnom festivalu, a moguće je da ostvare popust ukoliko se na isti registruju do 18. septembra 2024. godine. Krajnji rok za prijavu za učešće na 6. Evropskim horskim igrama i Grand Prix of Nations 2025 je
4. decembar 2024. godine.

Prijava je moguća putem INTERKULTUR web stranice, na kojoj se nalazi obrazac za prijavu, uslovi za učešće, kao i detaljnije informacije o navedenom pozivu:

https://www.interkultur.com/events/european-choir-games/aarhus-2025/.

Poziv za prijavu mladih za učešće na „BH FESTIVAL JEDNOMINUTNOG FILMA ZA MLADE“

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport je od strane Udruženja Menssana Sarajevo obaviješteno o  pozivu za prijavu mladih za učešće na festivalu pod nazivom „BH FESTIVAL JEDNOMINUTNOG FILMA ZA MLADE“, koji će se održati u periodu od 15. do 17. aprila tekuće godine. Konkurs će biti otvoren od 02. februara do 15. marta. Na konkurs se mogu prijaviti državljani BiH u dobi od 14. do 23. navršene godine. Tema jednominutnog filma je „Mentalo zdravlje“.

Prijave na konkurs dostaviti na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Festival će se u navedenim datumima održati u Kamernom teatru 55.

Detaljnije o Festivalu može se pronaći na stranici https://menssana-sarajevo.org/

Vijesti iz oblasti rada ministarstva

Image
Kontakt forma