Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte

Održan drugi transnacionalni sastanak GENPROCURE mreže

Održan drugi transnacionalni sastanak GENPROCURE mreže

U periodu od 19.03. do 20.03.2024. godine u gradu Umeå, Švedska, održan je drugi sastanak GenProcure projektnih partnera. Domaćin sastanka bila je općina Umeå (Umeå Kommun) koja je ujedno i partner projekta.

Prva tema sastanka je bila daljnji razvoj dinamike mreže i ispitivanje napretka projektnih partnera. Projektni partneri su prezentovali svoj rad na projektu od prvog transnacionalnog sastanka. Druga tema sastanka je bila o URBACT-ovom integrisanom pristupu. Vodeći ekspert projekta govorio je o važnosti integrisanog pristupa kroz 12 aspekata integrisanog urbanog razvoja, te prezentovao primjere iz ranijih projekata.

Ad-hoc ekspertkinja vodila je radionicu o rodnoj ravnopravnosti s ciljem pružanja pregleda i primjera kako i zašto uključiti rodne perspektive u urbani razvoj i integrisani akcioni plan. Strateginja za ravnopravnost iz općine Umeå je vodila obilazak grada dajući konkretne primjere iz prakse kako u gradu osigurati viši nivo inkluzivnosti za muškarce i žene.

Drugog dana, domaćin sastanka je predstavio svoj strateški pristup procesu javnih nabavki. Radionicu na temu Strategije javnih nabavki vodio je vodeći ekspert projekta objašnjavajući zašto je važan razvoj strategije nabavki, navodeći primjere dobre prakse iz drugih gradova.

U cilju izrade integrisanog akcionog plana (IAP), vodeći ekspert je održao radionicu na temu kako identifikovati glavni izazov integracije i razviti strateške ciljeve za integrisani akcioni plan.

Sastanak je obilježio uspješnu saradnju između partnera, gdje su predstavljeni budući koraci i smjernice za realizaciju projekta. Sljedeći sastanak partnera mreže GenProcure je planiran za juni 2024. godine u italijanskom gradu Messina.

Dodatne informacije o projektu se mogu pronaći na: https://urbact.eu/networks/genprocure.

Image
Kontakt forma