SVEČANO OBILJEŽEN DAN ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

SVEČANO OBILJEŽEN DAN ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Dana 29.08.2017 godine je u okviru obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona delegacija Kantona na spomeniku Kameni spavač položila cvijeće i odala počast poginulim braniocima Armije Republike Bosne i Hercegovine i svim civilnim žrtvama rata. Prije toga je u sjedištu Kantona održan svečani prijem za predstavnike boračkih organizacija, civilnih žrtava rata.

Povodom Dana Zeničko-dobojskog kantona 29.08.2017. godine je održana i svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona kojoj je predhodilo podizanje zastava Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine.

Sjednica je započela pozdravnim obraćanjem predsjedavajućeg Skupštine Jasmina Duvnjaka, a premijer Kantona Miralem Galijašević je održao prigodan govor. Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona i to „Plaketa Zeničko-dobojskog kantona“ ovogodišnjim dobitnicima: UNDP – razvojni program Ujedinjenih nacija, Kompanija “ALMA RAS” d.o.o. Olovo, Dr. Mirjana Agačević, Ismail Zulfić, Ženski rukometni klub “Krivaja” Zavidovići, Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci. Plaketa je uručena i porodici Emila Brnića kojem je plaketa dodijeljena posthumno, a Dževadu Karahasanu će zbog ne mogućnosti prisutva današnjoj sjednici plaketa biti dodijeljena naknadno. 

Danas su na Skupštini Zeničko-dobojskog kantona dodijeljene i „Povelje Zeničko–dobojskog kantona“ i proglašenja počasnog građanina Zeničko–dobojskog kantona. Počasnim građanima Zeničko-dobojskog kantona su proglašeni Hulusi Akar i Stjepan Mesić.

U ime Hulusi Akara nekadašnjeg glavnokomandujućeg turskih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini ovo priznanje je preuzeo brigadir Gulhan Yilmaz, vojni ataše Republike Turske u Sarajevu, a priznanje je dodijeljeno za naročite zasluge u izgradnji mira i povjerenja, te razvijanju međunarodne saradnje i međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije.

Danas je počasnim građaninom Zeničko–dobojskog kantona postao i Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske 2000-2010, a povelja mu je dodijeljena za naročite zasluge u davanju podrške pravednoj borbi za odbranu Bosne i Hercegovine od agresije, te razvijanju međunarodne saradnje i međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije.

Sjednica je završena prigodnim umjetničkim programom i prijemom za sve zvanice.

 

Stručna služba Skupštine ZDK   

  • Galerija:
Image
Kontakt forma