Predsjedavajući kantonalne Skupštine primio delegaciju Mreže vijeća učenika srednjih škola

Predsjedavajući kantonalne Skupštine primio delegaciju Mreže vijeća učenika srednjih škola

Danas je Miralem Galijašević, predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zajedno sa potpredsjedavajućima: Sretkom Radišićem i Igorom Matanovićem primio delegaciju Mreže vijeća učenika srednjih škola s područja Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine. Ovaj sastanak uslijedio je na inicijativu Vijeća učenika Kantona koje djeluje u okviru Omladinskog komunikacionog centra Banja Luka. O djelatnosti ovog udruženja koje od 2000. godine djeluje na prostoru cijele BiH, s ciljem promoviranja civilnog društva i razvoju mreže vijeća učenika govorila je Vera Kelava, ispred OKC-a.

Predsjedavajući Galijašević upoznao je srednjoškolce sa načinom funkcioniranja zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu, te iskazao želju da čuje prijedloge učenika u vezi sa poboljšanjem sistema obrazovanja, ali i svim drugim pitanjima koja se tiču mladih. Predsjednici vijeća učenika škola s područja Zeničko-dobojskog, ali i Srednjobosanskog i Tuzlanskog kantona svojim prijedlozima, pitanjima i sugestijama pokazali su veliku zrelost i informiranost o političkim, društvenim i ekonomskim kretanjima u našoj zemlji. Svi oni izrazili su želju da se aktivno uključe u proces donošenja odluka na kantonalnom nivou te istakli zahtjev da njihov predstavnik odsad učestvuje u radu Komisije za mlade, te bude prisutan na sjednicama Skupštine kada se raspravlja o obrazovanju i omladinskoj politici. Predsjedavajući Galijašević udovoljio je svim njihovim zahtjevima, a brojna pitanja kojima su ga zasuli učenici pokazala su da ovi mladi ljudi zaista jesu najveći resurs ove zemlje, kako je to istakao i predstavnik Vijeća učenika iz Republike Srpske, obraćajući se skupštinskim zvaničnicima.  Na kraju, mladi su progovorili i o njihovim narednim aktivnostima te brojnim projektima usmjerenim isključivo na podizanje svijesti o pravima, ali i obavezama učenika u srednjim školama kao i o potrebi reforme postojećeg obrazovnog sistema kojim, generalno, nisu zadovoljni.

Druženje sa članovima Kolegija Skupštine omladinci su završili konstatacijom da se oni ne razdvajaju po entitetima, a pogotovo ne po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti jer Mreža vijeća učenika ima samo jedan cilj – stati iza svih srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i boriti se za njihova prava.

 

Press služba ZDK

  • Galerija:
Image
Kontakt forma