Ponedjeljak, 18 Septembar 2023

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica uručio je danas invalidska kolica na elektromotorni pogon ratnim vojnim invalidima Muji Aganoviću iz Žepča, Šefiku Patkoviću iz Zenice i Ademu Sopjanu iz Tešnja.

Kolica su nabavljena putem postupka javne nabavke, gdje je kao najpovoljniji ponuđač izabran OTTO BOCK ADRIA Sarajevo. Resorno ministarstvo je za troja elektromotorna kolica izdvojilo 62.250,00 KM bez PDV-a, a u postupku javne nabavke vodilo se računa da se obezbjede kolica sa tehničkom specifikacijom koju su dostavili krajnji korisnici.

- Ministarstvo duži niz godina nabavlja invalidska kolica na mehanički i elektro pogon za potrebe ratnih vojnih invalida, kao i druga ortopedska pomagala, a sve u cilju obezbjeđivanja što boljeg kvaliteta života ratnih vojnih invalida. Trenutno je u toku i postupak nabavke elektromotornog dodatka za invalidska kolica na mehanički pogon, kao i pokretanje postupka za nabavku fiksnog lifta za kadu za dizanje nepokretne osobe - rekao je ministar Sirovica.

Naglasio je da ovo najbolje ilustruje odnos Vlade ZDK-a putem resornog ministarstva prema najtežim kategorijama ratnih vojnih invalida i njihovim potrebama, a imajući u vidu doprinos tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Mujo Aganović, koji je predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH, zahvalio se Vladi i resornom ministarstvu na brizi koju posvećuju populaciji ratnih vojnih invalida, a posebno paraplegičarima.

- Mi ratni vojni invalidi 100-posto prve grupe paraplegičari, dugi niz godina u ovom kantonu dobijamo sve što nam je potrebno, prema medicinskoj indikaciji i ljekarskom mišljenju. Uz sve obaveze državi prema nama, koje proističu iz zaloga koji su ovi ljudi dali za domovinu, želim se zahvaliti za iskazano razumijevanje u smislu da svaki RVI dobije ortopedsko pomagalo koje će mu pomagati u svakodnevnom životu - rekao je Aganović.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Radovi na izgradnji objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici u punom su jeku. Građevinska operativa kompanije  ITC d.o.o. Zenica izvršila je rušenje stare zgrade, a trenutno se rade široki iskopi i polaganje instalacija.

Izgradnja objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici projekat je vrijedan 8,2 miliona KM, a sredstva za realizaciju osigurali su Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja je iz budžeta Ministarstva zdravstva odobrila 3,5 mil. KM - od čega 1,5 mil. KM ove godine te 2 mil. KM u 2024, Vlada Federacije BiH, koja je ovogodišnjim budžetom već odobrila 1.000.000 KM, a jednak iznos će biti odobren i kroz rebalans budžeta FBiH, dok je preostali iznos od oko 2,7 mil. KM osigurao Grad Zenica.

JU "Dom zdravlja" Zenica će za opremanje objekta potrebnim uređajima za dijagnostiku izdvojiti dodatnih 1.000.000 KM.

U novoj zgradi će, pored Službe hitne medicinske pomoći, biti smještene i Služba za laboratorijsku dijagnostiku te Služba za zaštitu od nespecifičnih i specifičnih plućnih oboljenja. Ukupna korisna površina novog objekta na tri etaže je oko 3.320 m2, a sa vanjskim uređenjem obuhvata prostor od oko 4.200 m2.

- Ponosna sam što predvodim Vladu koja je prepoznala potrebu da Zenica, kao najveći grad i sjedište našeg kantona, dobije moderan zdravstveni objekat u sklopu Doma zdravlja Zenica u kojem će građani dobijati značajno kvalitetniju zdravstvenu uslugu, a mnogo bolje uslove za rad imat će i zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ovo je jedan u nizu višemilionskih projekata koji su čekali na realizaciju više od 40 godina, a direktno se tiču kvaliteta života građana Grada Zenica. Opredjeljenje Vlade ZDK-a je da kroz ulaganja u infrastrukturu, opremu i kadrove nastavimo jačati zdravstveni sektor - rekla je premijerka Amra Mehmedić.

Planirano je da zgrada bude završena u roku od dvije godine, a do tada će rad Službe hitne medicinske pomoći biti organizovan u objektu Ambulante porodične medicine Blatuša.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma