Maj 2023
Srijeda, 31 Maj 2023 14:55

SAOPĆENJE SA 9. SJEDNICE SKUPŠTINE

Na devetoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 31.05.2023. godine razmatrano je sedam tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

U okviru prve tačke dnevnog reda razmatran je Izvještaj o radu i ostvarivanju Programa rada Skupštine za 2022. godinu, za period I-XII 2022. godine. Zaključak o prihvatanju ovog izvještaja nije dobio potreban broj glasova zastupnika da bi bio prihvaćen.

Skupština je potom razmatrala i zaključkom primila na znanje Izvještaj o radu Kantonalnog suda u Zenici za 2022. godinu.

Skupšina je u nastavku razmatrala i sve preostale tačke dnevnog reda devete sjednice od čega su bile dvije informacije i tri izvještaja. Ni jedna od razmatranih tačaka nije dobila potreban broj glasova zastupnika da bi bila prihvaćena, a riječ je o slijedećim tačkama dnevnog reda:

  • Izvještaj o radu Ureda za pritužbe javnosti za 2022. godinu,
  • Izvještaj o radu Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu,
  • Informacija o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona,
  • Izvještaj o praćenju realizacije mjera i aktivnosti planiranih Kantonalnim ekološkim akcionim planom Zeničko-dobojskog kantona,
  • Informacija o stanju priprema za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, sa mjerama za organizovanje, razvoj i jačanje civilne zaštite u Zeničko-dobojskom kantonu za 2022. godinu.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Kantonalna direkcija za ceste u sastavu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK prošle godine je potpisala ugovor sa izvođačem Almy Transport d.o.o. Zenica u iznosu od 1 080 254,60 KM sa PDV-om.

Ugovorom su definisani radovi Obnove i sanacije kolovoza cesta sa potpuno amortizovanim asfaltnim zastorom na regionalnim cestama R445, R457 i R413a.

Dionice regionalne ceste obuhvaćene ugovorom su R457 Zenica - Arnauti (Borovi-Džamija), R445 Zenica – Lašva, R413a Čajdraš - Ovnak - granica Kantona, R413a Čajdraš - Ovnak - granica Kantona.

Radovi na navedenim dionicama su okončani, a trenutno je u toku realizacija projekta R457 Zenica - Arnauti (naselje Varda). Ukupan iznos do sada utrošenih sredstava je 521.959,51 KM.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline

Objavljeno u Vijesti

Na terenima Kamberovića polja u Zenici održava se 5. dječiji rugby festival, na kojem učestvuju klubovi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine.

Organizator turnira je Ragbi klub "Čelik" koji ove godine slavi 51. godišnjicu postojanja kluba i igranja ragbija u Zenici i Bosni i Hercegovini.

Turnir je otvorila premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić koja je igračima poželjela dobrodošlicu u Zenicu i da iz grada sjedišta Zeničko-dobojskog kantona ponesu najljepše uspomene i sjećanja.

-Zenica je decenijama bila sinonim za industriju čelika, a u svijetu sporta u bivšoj zajedničkoj državi, kao i danas, poznata je i kao prijestolnica bh. ragbija. U prilog tome govori podatak da se ragbi u Zenici, na ovim terenima, igra 51 godinu. Ovo je prilika da ragbi veteranima uputim najiskrenije čestitke i odam priznanje za sve što su uradili kako bi se ovaj sport razvijao i opstao do danas – rekla je premijerka Mehmedić.

Naglasila je da su sport i mladi u fokusu vlade koju predvodi, a što je Vlada ZDK-a pokazala povećanjem izdvajanja za sport u 2023. godini na 1,6 miliona KM, što je najveći iznos do sada.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona 25.05.2023. godine održana je tematska sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Zeničko-dobojskog kantona na temu iniciranja izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju, a u smislu obezbjeđenja prava na osnovno zdravstveno osiguranje za nezaposlene osobe na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, čime bi se Službe za zapošljavanje rasteretile obaveze plaćanja zdrastvenog osiguranja nezaposlenih osoba.

Intencija ovakve inicijative je da se na ovaj način osigura da na evidenciji nezaposlenih osoba, budu evidentirani stvarni tražioci posla, budući da je veliki broj trenutno prijavljenih osoba na evidenciji nezaposlenih prijavljeno upravo radi ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, a ne sa namjerom aktivnog traženja zaposlenja.

Konačan cilje pokrenute inicijative je da se obavezno zdravstveno osiguranje osigura i za one građane koji ne spadaju niti u jednu od skupina osiguranika definisanih Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za privredu ove godine su za jačanje konkurentnosti privrede i poslovne zone opredijelili 8,2 miliona KM, što je najveći iznos otkad se realizuje ovaj program podrške. Od toga, 4,6 miliona KM je predviđeno za jačanje konkurentnosti, a 3,6 miliona za izgradnju i opremanje poslovnih zona.

Ministar za privredu Samir Šibonjić navodi da u ZDK-u postoje 22 poslovne zone te da su Vlada i resorno ministarstvo opredijeljeni da nastave ulagati u poslovne zone, čime se značajno unapređuje ambijent za poslovanje i privlačenje investicija.

- Tu smo da damo maksimalnu podršku. Da li je to dovoljno? Mislim da nije, tako da ćemo se u narednim godinama truditi da podsticaji budu još snažniji. Uradit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da našim privrednim subjektima, onoliko koliko je u našoj moći, olakšamo poslovanje jer je privreda ZDK-a stub privrede Bosne i Hercegovine - rekao je ministar Šibonjić.

Dodao je da je resorno ministarstvo krenulo o realizaciju programa podsticaja za 2023. godinu, pa je tako nedavno podržalo zajedničkih kompanija iz ovog kantona na sajmu SIF u Sarajevu. Podrška predstavljanju na sajmovima, dodao je, neće izostati ni u narednom periodu.

- Također, fokusirali smo se na IT sektor, start-upove, žensko poduzetništvo... Sve naše programe radili smo zajedno sa Ekonomsko-socijalnim vijećem, Udruženjem poslodavaca i Privrednom komorom ZDK. Opredijeljeni smo da damo maksimalan doprinos da naša privreda nastavi da raste i da povećamo izvoz - rekao je ministar privrede ZDK.

Najavio je da će na narednim sjednicama Vlade ZDK-a biti usvojeni preostali pojedinačni programi podsticaja, nakon čega će uslijediti objavljivanje javnih poziva za dodjelu sredstava.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

- Najbolje što se desilo u proteklom periodu je povećanje poticaja poljoprivrednicima Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Planirani iznos od 600.000 KM za poljoprivredne proizvođače  u potpunosti će biti dovoljan da ispuni sva naša očekivanja, izuzev ako ne dođe do neke druge raspodjele - rekao  je Emir Tutnjić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK-a.

Tutnjić je sa Vinkom Marićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK obišao vodeće poljoprivrednike u Željeznom Polju kod Žepča, gdje su od krajnjih korisnika poticaja pokušali saznati gdje najviše "škripi" i što bi resorno ministarstvo moglo učiniti da se situacija popravi.

- Željezno Polje prednjači u malinarskoj proizvodnji ali zbog visoke nadmorske visine imaju i vrhunske sireve, med, voće i mesne proizvode. Poljoprivrednici očekuju pravovremene, garantovane poticaje i samo na taj način ih možemo stimulisati da ostaju u toj proizvodnji - rekao je ministar Marić.

U znak zahvalnosti što je ukinuo limite (broj stočnih grla) za poticaje, poljoprivrednici su mu uručili umjetničku sliku Šefika Zvekića, umjetnika iz Željeznog Polja.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Dženana Čišija (finansije), Benjamin Sinanović (unutrašnji poslovi) i Edin Hasaničević (pravosuđe i uprava) prisustvovali su danas tradicionalnoj sportskoj manifestaciji "Olympic Day" koja je održana na lokacijama i terenima u sklopu Arheološko-turističko-sportskog parka "Ravne 2" u Visokom.

"Olympic Day", praznik sporta i mladosti, koji svake godine organizuju sve članice Međunarodnog olimpijskog komiteta, organizovali su Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u saradnji sa Fondacijom "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Takmičenja su održana na sportskim terenima parka i to u devet sportskih disciplina (taekwondo, rukomet, stoni tenis, karate, tenis, odbojka, košarka, streljaštvo i fudbal), a za učesnike i goste, među kojima su bili i ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, organizovan je obilazak parka i posjeta tunelima Ravne.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić učestvovala je danas kao panelista na konferenciji "Digitalizacija za razvoj", koja je održana u Sarajevu u organizaciji Američke organizacije za međunarodni razvoj - USAID.

Predstavnici USAID-a su pred impresivnom grupom stručnjaka iz oblasti digitalne tehnologije, kreatorima politika, ljudima iz poslovnog sektora, obrazovanja i predstavnika relevantnih sektora predstavili Analiza sadašnjeg digitalnog sistema u BiH.  Analizom je utvrđeno da u BiH ne postoji jedinstveni okvir koji bi uredio prava građana i pristup digitalnoj tehnologiji, kao i to da institucije vlasti ne koriste digitalnu tehnologiju na efikasan način.

Premijerka Mehmedić je na panelu "Digitalna transformacija javnog sektora: najbolja iskustva" rekla da jednaku odgovornost za digitalizaciju javnog sektora imaju svi nivoi vlasti u BiH, ali da je digitalizacija posebno važna na lokalnom nivou na kojem se kreiraju politike koje direktnije utiču na svakodnevni život građana.

Naglasila je da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona koju predvodi posvećena stvaranju ciljeva digitalne transformacije te da je, između ostalog, trenutno fokusirana na donošenje novog Zakona o prostornom uređenju kojim će se omogućiti implementacija elektronskog sistema za ishodovanje dozvola u građevinarstvu, koji će se prvo implementirati u Općini Tešanj uz finansijsku podršku USAID projekta E-uprava.

Konstatovala je da su ljudski kapaciteti jedan od izazova u ovom procesu, zbog odbojnosti za prihvatanje novih metoda rada, ali i nedovoljna koordinacija na implementaciji projekata između javne uprave i donatora, jer se bh. društvo u ovom procesu u najvećoj mjeri oslanja na donatorsku pomoć i asistenciju.

Navela je da se digitalna transformacija u BiH već dešava kroz korištenje mobilnih uređaja, prenosnih računara, većom upotrebom interneta te korištenjem raznih usluga u online prostoru - plaćanja računa i kupovine, a u velikoj mjeri je ubrzana u vrijeme pandemije korona virusa.

Kada je u pitanju javna uprava, premijerka je kazala da građani i građanke imaju pravo zahtijevati isti takav pristup u uslugama koje pruža javna uprava, a koja treba osigurati transparentnije i efikasnije procese, upravu koja će moći odgovoriti na zahtjeve brže i uz minimalno trošenje budžetskog novca.

- Ako želimo prilagoditi naše procese i politike Evropskoj uniji, a to jeste naš glavni vanjskopolitički prioritet, onda digitalizacija nema alternativu. Budućnost javne uprave je u korištenju novih tehnologija i digitalizaciji javnih usluga, a sve kako bismo javnu upravu učinili održivom, efikasnom i transparentnom po mjeri svakog građanina i građanke Bosne i Hercegovine - zaključila je premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Realizujući potpisani Memorandum o saradnji i realizaciji trogodišnjeg projekta "Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu", između Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Pedagoškog zavoda i "Rotary Club Zenica" iz decembra 2020. godine, pokrenute su planirane zajedničke aktivnosti s ciljem da se, uz pomoć nastavnika osnovnih škola, učenici vrate čitanju knjiga, obogate svoj rječnik i nauče kritički razmišljati o pročitanim književnim djelima.

Tokom trogodišnjeg projekta, savjetnici za oblast obrazovanja iz Pedagoškog zavoda Zenica realizirali su praktične radionice planirane za 115 nastavnika razredne nastave, nastavnike b/h/s jezika i književnosti i hrvatskog jezika i književnosti iz 58 osnovnih škola ovog kantona, uključujući i škole sa područja općina Usora i Žepče.

Radionice su bile fokusirane na nove metodologije i strategije učenja i čitanja za poboljšanje čitalačke pismenosti s krajnjim ciljem razvoja životnih vještina povezanih s komunikacijskim vještinama i naglašenim kritičkim razmišljanjem.

Okončanjem projekta u maju 2023. godine, sumirani rezultati pokazuju da je u svakoj školi realizirano po devet različitih aktivnosti u kojima je sudjelovalo oko 32 795 učenika, a osim učenika i nastavnika, kao gosti, sudjelovali su i ugledni književnici, roditelji, bibliotekari.

Kao poseban doprinos ovom projektu ,„Rotary Club Zenica“ donirao je školskim bibliotekama ukupno 14 730 lektirnih djela po neposrednom izboru stručnih aktiva osnovnih škola.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

Objavljeno u Vijesti

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona predvođeni premijerkom Amrom Mehmedić i predsjedavajućim Skupštine Dejanom Kovačevićem boravili su danas u radnoj posjeti općinama Breza i Vareš, gdje su s općinskim načelnicima i njihovim saradnicima razgovarali o međusobnoj saradnji i zajedničkim projektima.

Premijerka Mehmedić je naglasila da je intencija Vlade da posjeti sve jedinice lokalne samouprave gdje građani rješavaju većinu svojih potreba i problema.

-Pred nama je puno posla. Želimo da vidimo koja su strateška opredjeljenja gradova i općina, kako bismo u narednom periodu što kvalitetnije mogli rasporediti raspoloživa sredstva za projekte važne za građane. Imamo resurse, ali moramo raditi zajedno da te resurse što kvalitetnije rasporedimo - rekla je premijerka ZDK.

Načelnik Općine Breza Vedad Jusić i njegovi saradnici izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Vladom i resornim ministarstvima, istakavši da su potrebe građana i ove jedinice lokalne samouprave uglavnom vezane za infrastrukturu.

Najvažniji prioriteti su nastavak rekonstrukcije regionalne ceste R444, rekonstrukcija mosta preko rijeke Stavnje, izgradnja komunalne i cestovne infrastrukture u poslovnoj zoni, nastavak izgradnje sportske dvorane te izrada prostorno-planske dokumentacije za općinu Breza.

Članovi Vlade posjetili su pogone Perutnine Ptuj, koja je jedan od nosilaca ekonomskog razvoja općine Breza i jedan od lidera peradarske industrije u BiH.

Premijerka Mehmedić je i prilikom posjete Općini Vareš i razgovora sa općinskim načelnikom Zdravkom Maroševićem i njegovim saradnicima, ponovila da je ravnomjeran razvoj jedna od ključnih politika te da je nova Vlada posvećena stvaranju još kvalitetnijih uslova za život građana.

Naglasila je da je jedan od ključnih prioriteta stvaranje uslova za privlačenje investicija te da ulaganje kompanije "Adriatic Metals BH" u Varešu ima punu podršku Vlade ZDK-a, s obzirom na značaj investicije za ovaj kanton i državu BiH, a posebno za Općinu Vareš.

- Vlada i resorna ministarstva su na raspolaganju kompaniji, kao i svim drugim investitorima koje ćemo pratiti u dijelu izdavanja dozvola i donošenja potrebnih odluka. BiH treba investicije, a administracija je tu da olakša ulaganja - rekla je premijerka Mehmedić.

Načelnik Marošević je rekao da je ova investicija donijela novu perspektivu općini Vareš te nakon godina stagnacije pokrenula pozitivne procese i vratila život u ovu općinu.

Delegacija Vlade je potom posjetila sjedište "Adriatic Metals BH", gdje su izvršni direktor Alem Logo i saradnici održali prezentaciju investicije, koja bi u konačnici trebala iznositi oko dvije milijarde maraka.

"Adriatic Metals BH", ranije "Eastern Meaning", dobio je 2013. godine koncesiju za istraživanje i eksploataciju barita, cinka i olova. Uz primjenu svjetskog know-howa i visoke standarde, kompanija je za 10 godina projekt dovela u fazu početka eksploatacije koja je planirana za novembar ove godine, kada će broj zaposlenih sa sadašnjih 194 biti povećan na 355.

Logo se zahvalio Vladi Zeničko-dobojskog kantona i resornim ministarstvima na podršci ovom projektu, a posebno je naglasio značaj snažne podrške administracije Općine Vareš.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 4

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma