April 2023

U Zenici je 25. i 26. aprila održan prvi dio obuke nastavnog kadra koji predaje predmet Preduzetništvo, iz tri odabrane škole sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Naime, projekat "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" (EGG2), kojeg finansira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH) je uspostavio saradnju sa pet kantona na području Federacije BiH – Bosansko-podrinjskim, Hercegovačko-neretvanskim, Zapadnohercegovačkim, Zeničko-dobojskim i Tuzlanskim kantonom.

U proteklom periodu je EGG 2 projekat, u saradnji sa nadležnim kantonalnim ministarstvima i pedagoškim zavodima pomenutih kantona, pokrenuo aktivnosti i pružio podršku s ciljem inoviranja i unapređenja postojećih nastavnih sadržaja iz predmeta Preduzetništvo u 51 srednjoj školi na području FBiH. Razvijeni kurikulum koncipiran je na način da predstavlja logičnu i zaokruženu cjelinu sa svim potrebnim elementima kako bi se mogao implementirati kroz nastavni proces u srednjim školama. Cilj je da se kroz formalno obrazovanje potakne jačanje preduzetničkog duha, vještina i znanja te na taj način podstaknu mlade osobe da se u većoj mjeri upuštaju u realizaciju preduzetničkih ideja na bazi svojih intelektualnih i fizičkih sposobnosti.

S ciljem kvalitetnog integrisanja inoviranog sadržaja u nastavni proces, EGG 2 projekat podržava jačanje kapaciteta i kompetencija nastavnog kadra kroz organizaciju obuka nastavnika koji predaju predmet Preduzetništvo, kao i predstavnika pedagoških zavoda.

Treningu u Zenici prisustvovalo je 12 nastavnika iz tri odabrane srednje škole (Mješovita srednja škola Tešanj, Mješovita srednja škola Zenica i Srednja mješovita škola "Mladost") i četiri predstavnika Pedagoškog zavoda Zenica. Proces osnaživanja nastavnog kadra trebao bi ostvariti pozitivan efekat u narednoj školskoj godini na 370 učenika koliko ih u ove tri škole ima predmet Poduzetništvo.

Učenici će imati priliku pohađati inovirani sadržaj iz predmeta "Preduzetništvo" u školskoj 2023/2024. godini, a obuke se održavaju u školskoj 2022/2023. godini, kao priprema za početak sljedeće školske godine.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić upriličila je prijem za članove gorskih službi spašavanja iz ovog kantona, koji su učestvovali u spasilačkoj misiji nakon razornog potresa u Republici Turskoj.

Zeničko-dobojski kanton je u Tursku poslao dva tima sa ukupno 18 spasilaca, od kojih je sedam pripadnika Kantonalne službe za spašavanje s visina pri Kantonalnoj upravi civilne zaštite (KUCZ). Spasioci su imali punu logističku podršku KUCZ-a.

-Hvala vam za izuzetnu hrabrost koju ste pokazali u spasilačkoj misiji. Znam da je bilo jako puno izazova i da ste vidjeli svašta, ali je najvažnije da ste uspjeli da spasite ljudske živote koji nemaju cijenu. Sretni smo što vas imamo i hvala vam što ste uvijek spremni da pomognete ljudima u nesreći - rekla je premijerka Mehmedić.

Napomenula je da je Zeničko-dobojski kanton među prvima u BiH odobrio novčanu i pomoć u materijalno-tehničkim sredstvima i hrani za stradalnike potresa u Turskoj i Siriji, ali da je slanje spasilaca u okviru državnog tima imalo posebnu ljudsku dimenziju.

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) i Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) ranije su organizovali prijem i uručili zahvalnice svim spasiocima, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona je prošle sedmice odobrila prigodnu novčanu podršku spasiocima u čijem timu je bio i pas "Atos" iz GSS Zenica.

Danijel Pašić, resorni ministar i komandant KŠCZ-a te Džavid Aličić, direktor KUCZ zahvalili su spasiocima za učešće u akciji, naglasivši da je njihov odlazak u Tursku motivisao mlade u drugim lokalnim zajednicama da se organizuju u gorske službe spašavanja. To će, kao su istakli, omogućiti dugoročno širenje mreže certificiranih spasilaca, koji će imati podršku institucija u obuci i opremanju.

Emir Hodžić iz GSS Zenica, koji je bio vođa spasilačkog tima iz ZDK-a, zahvalio se Vladi, KŠCZ-u i KUCZ na podršci spasilačkoj misiji, stavivši se na raspolaganje svim strukturama civilne zaštite u spasilačkim misijama u budućnosti.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Međunarodni sajam vina i gastronomije, kojeg je juče u zeničkom hotelu Dubrovnik, otvorio Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, okupio je osamnaest  izlagača vina i osam predstavnika gastronomije.

- Ovaj sajam koji se u Zenici održava osmi put' zaredom, prilika je za promociju grada i samog kantona. Mogli smo kušati domaće specijalitete i vina iz cijele regije - kaže ministar Marić.

Organizator sajma Rahela Dervišević, tvrdi da sajam iz godine u godinu postaje sve posjećeniji i da učesnici sajma imaju priliku da predstave svoje najbolje proizvode.

- Ovdje su najreprezentativniji izlagači iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji posjetiocima, na svih dvadeset i šest štandova, predstavljaju svoje proizvode. Nastavit ćemo sa održavanjem ove turističke manifestacije - zaključuje Rahela Dervišević, voditelj hotela u kojem je sajam održan.

Pres služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Metalurško-tehnološki fakultet (MTF) Univerziteta u Zenici (UNZE) domaćin je 14. Simpozija "Metalni i nemetalni materijali - proizvodnja, svojstva, primjena“, na kojem učestvuju predstavnici akademske zajednice iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije, predstavnici kompanija, komorskog sistema te vlasti Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Dobrodošlicu učesnicima u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona poželjela je premijerka Amra Mehmedić, koja je uputila čestitke organizatoru i dekanu MTF-a prof.dr. Farzetu Bikiću.

Naglasila je da Vlada podržava razvoj Univerziteta u Zenici, što je pokazala značajnim povećanjem budžeta u 2023. godini.

- U okviru navedene podrške želja nam je da se na UNZE poveća nivo naučno-istraživačkog rada. Ovakvi naučni skupovi su dobar put i pokazatelj da se ide u tom smjeru. Najbolji put za razvoj ZDK-a, FBiH i države BiH jeste ozbiljna saradnja akademske zajednice i privrednih subjekata. Značajan doprinos ovog skupa, uz izlaganje naučnih radova, bit će upravo izmjena naučne misli i sklapanja veza između akademskog osoblja i privrede - rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić boravili su danas u radnoj posjeti Gradu Zavidovići i Općini Žepče, gdje su s čelnicima ovih jedinica lokalne samouprave razgovarali o međusobnoj saradnji i zajedničkim projektima koje realizuju dva nivoa vlasti.

Premijerka Mehmedić je rekla da Vlada direktnim razgovorima s gradonačelnicima i općinskim načelnicima želi da identifikuje potrebe i sagleda mogućnosti implementacije zajedničkih projekata, koji su od značaja za jedinice lokalne samouprave i građane. Vlada je ranije posjetila Grad Zenicu, Općinu Tešanj, Grad Visoko i Općinu Kakanj, krenuvši od najveće do najmanje jedinice lokalne samouprave.

- Vlada se opredijelila za drugačiji pristup i da tretira sve gradove i općine na principu ravnomjernog razvoja. Naš zajednički cilj je da svi građani ZDK-a imaju bolje uslove za život, odnosno da unaprijedimo kvalitet života u našem kantonu - rekla je premijerka ZDK.

Gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović rekao je da Grad Zavidovići i Vlada imaju dobru saradnju te da su u proteklom periodu implementirali značajan broj zajedničkih projekata. Od problema na području ove jedinice lokalne samouprave, izdvojio je problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u Industrijskom preduzeću "Krivaja", pitanje vodosnabdijevanja određenih naselja te potrebu kvalitetnijeg održavanja i rekonstrukcije regionalnih puteva, a posebno puta prema Kamenici, koja je važan turistički potencijal.

Na sastanku je istaknuto da bi ove godine trebala zaživjeti Turistička zajednica ZDK-a, koja će raditi na promociji turističkih ljepota i privlačenju turista, gdje posebno mjesto imaju Park prirode Tajan i Kamene kugle kod Zavidovića.

Delagacija je posjetila pogone "Krivaje TMK", koja svoje montažne kuće izvozi na tržište širom svijeta.

Općina Žepče je proteklih nekoliko decenija prešla put od izuzetno nerazvijene do jedne od najrazvijenijih općina u ovom dijelu BiH, sa kvalitetnom komunalnom infrastrukturom, poslovnim zonama i dobrim ambijentom za privlačenje investicija.

Prema riječima općinskog načelnika Mate Zovke, trenutno se radi na formiranju četvrte poslovne zone, izgradnji nove zgrade osnovne škole, dvije ambulante porodične medicine te brojnim drugim infrastrukturnim projektima, koje finansijski pomaže i Vlada ZDK-a.

Istaknuto je da je kvalitetna saradnja dva nivoa vlasti posebno važna zbog prostorno-planske dokumentacije i ishodovanja neophodnih dozvola, što je posebno važno za privlačenje ulaganja, te da je Vlada opredijeljena da ubrza procedure i ukine sve barijere koje su u njenoj nadležnosti.

Delegacija je posjetila gradilište nove zgrade osnovne škole, započete 2018. godine. Projekat je vrijedan 5,5 miliona KM, a do sada je uloženo oko 3 miliona, dijelom i iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona. Plan je da škola bude useljena iduće godine. Članovi Vlade posjetili su i KŠC "Don Bosco" Žepče.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Na sedmoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 25.04.2023. godine razmatrano je sedam tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

U okviru prve tačke dnevnog reda zastupnici u Skupštini su razmatrali i zaključkom primili na znanje Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu, Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je sačinjen u julu 2021. godine. Potom su zastupnici dali saglasnost na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu. U izvještaju su dati prikazi finansijskog poslovanja u 2022. godini sa ukupnim sumiranjem prihoda i primitaka, te rashoda i izdataka. Zavod je u 2022. godini ostvario suficit, odnosno višak rashoda nad prihodima u iznosu 6.343.947 KM. Ukupni prihodi su iznosili 226.282.051 KM, a rashodi 219.938.104 KM.

U okviru treće tačke dnevnog reda razmatran je Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za period 01.01.-31.12.2022. godine, Po okončanju diskusije u okviru ove tačke dnevnog reda, Zaključak kojim Skupština Kantona prihvata Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za period 01.01.-31.12.2022. godine, nije dobio potreban broj glasova zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona da bi bio donesen. U Izvještaju se navodi da je ostvaren negativni finansijski rezultat u iznosu 326.892 KM koji proizilazi iz ostvarenih ukupnih prihoda od 6.147.347 KM, dok su ukupni rashodi iznosili 6.474.239 KM.

Na sedmoj sjednici, Skupština je prihvatila Izvještaj o poslovanju JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, a u Izvještaju se navodi da je ostvaren negativni finansijski rezultat u iznosu 304.034 KM koji proizilazi iz ostvarenih ukupnih prihoda od 3.037.513 KM, dok su ukupni rashodi iznosili 3.341.547 KM.

Naredne dvije tačke dnevnog reda koje su razmatrali zastupnici u Skupštini odnosile su se na Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići za period 01.01.2020.-31.12.2020. godine i Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići za period 01.01.2021.-31.12.2021. godine. Po okončanju diskusije u okviru ove dvije tačke dnevnog reda, Zaključci kojim bi Skupština Kantona prihvatila predmetne izvještaje  nisu dobili potreban broj glasova zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona da bi bili doneseni.

U okviru posljednje tačke dnevnog reda Skupština je razmatrala Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu. U okviru ove tačke dnevnog reda utvrđeno je da broj prisutnih zastupnika u Skupštini nije dovoljan da bi se sjednica Skupštine mogla nastaviti. Shodno Poslovniku Skupštine, sjednica Skupštine je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a o nastavku iste će odlučiti Kolegij Skupštine.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić razgovarala je danas u svom uredu s delegacijom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH o mogućnostima korištenja otpada sa Regionalne deponije (RD) "Mošćanica" kao industrijskog resursa u proizvodnim preduzećima na području ovog kantona.

UNDP je pokrenuo aktivnosti na razvoju i testiranju poslovnog modela za tranziciju ka modelima cirkularne ekonomije u prioritetnim industrijama u BiH, uključujući i sprovođenje pilot procjene izvora, vrste, kvaliteta i količine ponovo iskoristivog otpada (PET, metal, drvo, biootpad, guma, građevinski otpad...), koji se odlaže na najsavremenijoj deponiji u ovom dijelu BiH. Na ovaj način bi se identificirale ključne spone između otpada i industrijskih sirovina te dalo usmjerenje za korištenje industrijskog otpada kao resursa za proizvodne procese.

Predstavnici UNDP-a naglasili su da BiH mora izvršiti tranziciju ka modelima cirkularne ekonomije, na koji se fokusirala i Evropska unija koja je u martu 2020. godine usvojila Akcioni plan za razvoj cirkularne ekonomije s ciljem smanjenja oslanjanja na prirodne resurse i podsticanja održivog razvoja i rasta. Ovaj akcioni plan jedan je od glavnih elemenata Evropskog zelenog plana,  kojim EU želi postići klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Kako je neophodno da u ove aktivnosti budu uključeni svi ključni akteri na području Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona, sastanku su prisustvovali i predstavnici Grada Zenica, RD "Mošćanica", Zeničke razvojne agencije ZEDA i Alba Zenica, koji su dali podršku i stavili se na raspolaganje za sve predstojeće aktivnosti u okviru pilot aktivnosti za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji.

Direktor RD "Mošćanica" Adnan Šabani rekao je da ova deponija trenutno iz mješovitog komunalnog otpada, koji se dovozi iz Zenice, Visokog, Zavidovića, Žepča te pet općina Srednjobosanskog kantona, godišnje izdvoji oko 20 tona industrijskog otpada, a da je za značajnije povećanje ove količine neophodno investirati u mehaničku sortirnicu. Na taj način bi bilo moguće iz komunalnog otpada godišnje izdvojiti i do 7.000 tona otpada koji bi se koristio kao sirovina u industriji.

Premijerka Mehmedić je rekla da Vlada ZDK-a snažno podržava aktivnosti u oblasti zaštite okoliša te da svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva za poboljšanje infrastrukture jedinica lokalne samouprave i javnih komunalnih preduzeća za prikupljanje i deponovanje otpada, kao i jačanje svijesti građana.

Naglasila je da je Vlada otvorena za implementaciju kvalitetnih projekata u oblasti zaštite okoliša, a jedan od takvih projekata je Centar za zbrinjavanje otpada, čija je izgradnja planirana na RD "Mošćanica" uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić uputila je svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti najiskrenije čestitke povodom  Ramazanskog bajrama uz želju da isti provedu u krugu porodice i prijatelja.

Neka bajramski dani budu vrijeme zbližavanja, darivanja i međusobnog poštovanja.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Objavljeno u Vijesti

Na radnom sastanku Vinka Marića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, sa novoimenovanom upravljačkom strukturom ŠPD-a Zavidovići, zaključeno je da će prednost u plasmanu drvnih sortimenata imati privrednici Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

- Nije sporno da se višak proizvoda plasira i van našeg kantona ali prednost će imati domaći prerađivači. Saglasni smo da je neophodna tijesna saradnja resornog ministarstva i Šumsko-privrednog društva (ŠPD) ZDK - kazao je ministar Marić.

Nedavno imenovani direktor ŠPD-a, Hasan Hasić istakao je da će obnoviti saradnju sa kooperantima od kojih ovisi 65 procenata ukupne proizvodnje i da stara praksa koja je pogodovala kupcima, na štetu kooperanata mora da se zaustavi.

- Drvo je tražena i roba i nema problema sa prodajom, tako da ćemo uz domaćinski odnos moći da konsolidujemo situaciju u ovom javnom preduzeću - rekao je direktor Hasić.

Predsjednik Skupštine ŠPD-a, Dalija Mujkić istakao je da su novoimenovane upravljačke strukture svjesne odgovornosti koju imaju i da je neophodno promjeniti staru praksu koja nije davala dovoljno dobre rezultate.

Na sastanku se moglo čuti da bivši tehnički direktor, kao i glavni inžinjer eksploatacije nisu izlazili na teren i da nova uprava sebi ne smije dozvoliti taj luksuz.

Pres služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Juče je u gornjem toku rijeke Bosne, od Visokog do Maglaja, na različitim lokacijama u riječno korito ubačeno 307 kilograma šarana, a u rijeku Stavnju, na potezu od Vareša do Ilijaša 59 kilograma mlađi pastrmke.

- Radi se o projektu poribljavanja Kantonalnog saveza sportskih ribolovaca koji je realizovan sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK - kaže ministar Vinko Marić.

Predstavnici ribarskih udruženja iz Zenice, Visokog, Breze, Vareša, Kaknja, Žepča, Maglaja i općine Doboj Jug, odmah po preuzimanju pastrmke i šarana, pristupili su poribljavanju.

- Ovo je izuzetno važno zbog ribljeg fonda, a možda bi trebalo uvesti strožije kontrolore kako bi spriječili nezakonit lov ribe u našim rijekama - smatra Zumra Gušo, predstavnica Kantonalnog saveza sportskih ribolovaca.

Realizaciju ovog projekta, tokom cijelog dana, nadzirali su nadležni inspekcijski organi Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 4

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma