Juli 2022

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su svim mislimanima, a posebno muslimanskim vjernicima u Zeničko-dobojskom kantonu, čestitku povodom 1444. Hidžretske nove godine.

U čestitki se ističe da je Hidžra, preseljenje muslimana iz Mekke u Medinu, događaj koji šalje poruku potrebe žrtvovanja za dobro zajednice, sigurnost i slobodu.

-To su vrijednosti za koje se i danas trebamo boriti, a zarad napretka naše domovine i boljitka svih građana naše domovine Bosne i Hercegovine. Želimo vam sretnu i berićetnu Hidžretsku novu godinu te da blagdansku radost podijelite sa najbližima, prijateljima i komšijama - navodi se u čestitki.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Danas, 29.07.2022. godine, održana je 47. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je razmatrano sedam tačaka dnevnog reda. U okviru procedure za donošenje Nacrta (federalnog) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je utvrdila svoje mišljenje. Utvrđeno Mišljenje je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, koje je Vlada Kantona prihvatila svojim zaključkom, kao i mišljenje skupštinske Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoline. Utvrđeno mišljenje Skupštine bit će zajedno sa Zaključkom Skupštine dostavljeno Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, na dalji postupak radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Skupština je danas u skraćenom postupku razmatrala Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu i tom prilikom je donijela Izmjene i dopune Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, a istim izmijenjeni prihodi iznose 463.948.200 KM, dok ukupni izmijenjeni rashodi iznose 434.908.358 KM sa pozitivnim tekućim bilansom budžeta u iznosu od 29.039.842 KM, odnosno istim je predviđen tekući suficit. Izmjene i dopune Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu uvećavaju Budžet na prihodovnoj strani za 38.628.300 KM i rashodovnoj strani za 36.445.150KM.

Skupština je potom, takođe u skraćenom postupku, razmatrala i donijela Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, kako bi se omogućilo izvršenje donesenih izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu.

Zastupnici su danas donijeli Odluku o potvrđivanju Programa obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu. Dan Zeničko-dobojskog kantona ustanovljen je 2013. godine, a obilježava se 29. avgusta na dan kada je 1189. godine potpisana Povelja bosanskog Kulina bana kao najstariji sačuvani pisani dokument koji je potvrda državnosti bosanske države, jezika i kulture, ali i najstariji državni dokument kod svih južnoslovenskih naroda. Programom obilježavanja, Svečana sjednica Skupštine je planirana za 29.08.2022. godine.

U okviru pete tačke dnevnog reda Skupština je donijela Odluke o verifikaciji Odluka Odbora za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona o dodjeli javnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona. Priznanja će biti uručena na Svečanoj sjednici Skupštine Kantona, a ovogodišnji dobitnik  Povelje Zeničko-dobojskog kantona je Huseyin Kansu, koji je proglašen počasnim građaninom Zeničko-dobojskog kantona, uz obrazloženje da je imenovani tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu dao veliki doprinos u organizaciji humanitarne pomoći za stanovnike Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona. Iz obrazloženja Odluke o verifikaciji Odluke o dodjeli Povelje Zeničko-dobojskog kantona se može vidjeti da je isti posebno pomagao ranjenima tokom rata prilikom njihovog liječenja u Turskoj, da je zaslužan za veliki broj realiziranih projekata u cijeloj Bosni i Hercegovini, da je pomagao Univerzitet u Zenici da uspostavi saradnju sa univerzitetima u Turskoj, pomagao je i povezivanju privrednika dvije zemlje, a jedna od važnijih investicija u Bosni i Hercegovini je ulaganje u kompaniju „Natron“, gdje je pomogao da se ostvare kontakti sa investitorom iz Turske. Pomogao je izgradnje džamija u Tešnju i Maglaju, a jedan je od vakifa medrese „Osman ef. Redžović“ u Visokom. Ovogodišnji laureati i dobitnici Plakete Zeničko-dobojskog kantona su: Šefik Džaferović, Gordana Ristović-Muslija, Faruk Midžić, Jasmin Mrkonja, Halil Mehtić, Zvonko Grbavac, Udruženje „Forum građana Zenica“, Kemal Mahmutefendić-posthumno. Laureatima su Plakete Zeničko-dobojskog kantona dodijeljene kao priznanje za izuzetan doprinos u oblastima društvenih djelatnosti, sporta, nauke, humanitarnog rada, umjetnosti, medicine i privrede.

U daljem radu Skupština je donijela Odluku o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko protetskih nadomjestaka, a u konačnici je donijela i Odluku o davanju saglasnosti na Prostorni plan općine Vareš za period 2018. do 2038. godine.

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Vladin Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći za 36,4 miliona KM. Rebalansirani Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu iznosi 476 miliona KM i najveći je od formiranja ovog kantona.

Premijer Mirnes Bašić izrazio je zadovoljstvo što je Skupština usvojila rebalans budžeta, koji je predložen na osnovu projekcija Federalnog ministarstva finansija, naglasivši da će cjelokupan iznos viška prihoda od 36,4 miliona KM biti vraćen građanima kroz razne programe utrošaka.

Najveći dio sredstava, ukupno 11 miliona KM, usmjeren je za isplatu porodiljskih naknada u iznosu od 1.000 KM za sve porodilje, zaposlene i nezaposlene, počevši od 1. septembra ove godine.

-Imamo spreman zakon o porodiljskim nakadama koji je trebao danas biti na dnevnom redu ove sjednice, međutim prema mišljenju Ministarstva finansija moramo prije toga imati opredijeljena sredstva za ovu namjenu, što smo učinili rebalansom, tako da na narednu sjednicu Skupštine idemo sa novim zakonom i isplata ovih porodiljskih naknada će biti zakonska obaveza i u narednom periodu - rekao je Bašić.

Naglasio je Vlada ZDK-a namjeravala uvesti ove porodiljske naknade od 1. aprila, kada je trebala početi primjena izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji bi ovom kantonu donio dodatna sredstva dovoljna za ovu namjenu, ali da je primjena tog zakona prolongirana, tako da su sredstva za uvećane porodiljske naknade osigurana ovim rebalansom.

Naglasio je da su preostala sredstva rebalansom usmjerena u socijalnu i boračku zaštitu, poljoprivredu, privredu, školsku infrastrukturu, zdravstvo i sve ostale resore.

-Nadam se da smo ovim budžetom, koji je najveći u historiji od osnivanja kantona, na jedan način, kroz svoje programe utrošaka i kroz svoje ciljeve, zaokružili ovaj mandat na jedan kvalitetan način - rekao je premijer Bašić.

Ministar finansija Josip Lovrić rekao je da će sredstva u iznosu od 11 miliona KM pokriti isplatu porodiljske naknade od 1. septembra, te da će na nivou godine za ovu namjenu biti potrebno izdvojiti 33 miliona KM, što je, kako je rekao, ogroman iznos.

-Proračun Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglicu povećan je za 45 posto, iznosio je 30 miliona, a sada iznosi 44 miliona i to su sredstva koja vraćamo građanima - rekao je Lovrić.

Dodao je da se trenutno vode pregovari sa sindikatima obrazovanja o povećanju plaće, za što su rebalansom osigurana sredstva, te da je sa svim sindikatima postignut dogovor da se od 1. septembra naknada za topli obrok poveća sa 8,00 na 10,5 KM.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala je sredstva i nadležnim gradskim i općinskim službama doznačila sredstva za isplatu pete rate  stipendija za 1.987 studenata-branilaca i članova njihovih porodica redovnog i samofinansirajućeg studija prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja za studijsku 2021/2022. godinu u iznosu od 274.700,00 KM.

Po lokalnim zajednicama, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici 459 (63.050,00 KM), Visokom 254 (34.800,00 KM), Žepču 226 (30.950,00 KM), Zavidovićima 210 (29.250,00 KM), Tešnju 207 (28.650,00 KM), Kaknju 176 (24.750,00 KM), Maglaju 141 (19.550,00 KM), Brezi 95 (13.200,00 KM), Olovu 79 (11.200,00 KM), Varešu 65 (9.100,00 KM), Doboj Jugu 43 (5.750,00 KM) i Usori 32 (4.450,00 KM).

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković naglašava da je u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu opredijeljeno 2,2 miliona KM za stipendiranje studenata - branilaca i članova njihovih porodica, kao i niz dodatnih prava za boračku populaciju.

Pozvao je pripadnike boračke populacije da se prijave na danas objavljeni Konkurs za dodjelu novčane pomoći u svrhu stambenog zbrinjavanja branilaca i članova njihovih porodica, a sve informacije o konkursu mogu se dobiti u nadležnim službama branilačko-invalidske zaštite gradova i općina ili na web stranici Zeničko-dobojskog kantona - zdk.ba.

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći za 36,4 miliona KM. Rebalansirani Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu iznosi 464 miliona KM.

-Došlo je do povećanja prihoda i taj novac rebalansom budžeta vraćamo našim građanima putem resornih ministarstava - rekao je vršilac dužnosti premijera i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Naglasio je da su rebalansom osigurana sredstva u iznosu od 11 miliona KM za povećanje porodiljnih naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje na 1.000 KM, dodatna sredstva za putnu infrastrukturu od 3 miliona, zdravstvo 2 miliona, poslovne zone i poticaje u poljoprivredi po dodatnih milion maraka, egzistencijalne naknade za demobilisane borce milion KM, a osigurana su sredstva za povećanje primanja zaposlenih u sektoru obrazovanja za oko 10 posto, kao i povećanje toplog obroka za sve budžetske korisnike u ovom kantonu.

-Uskoro ćemo zaključiti nove kolektivne ugovore za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja te korigirati kolektivni ugovor za visoko obrazovanje, a od 1. septembra predviđeno je povećanje toplog obroka svim budžetskim korisnicima sa 8,00 na 10,5 KM - rekao je Kozlić.

Ministar finansija Josip Lovrić rekao je da je na porast prihoda utjecala inflacija, ali i rast cijena izazvan ratom u Ukrajini. Naglasio je da je povećanje prihoda predviđeno i projekcijama Federalnog ministarstva finansija iz mjeseca maja.

-Indirektni porezi su porasli za 21 milion KM, porez na dobit za 11,5 miliona, a porez na dohodak oko 2,5 miliona. Slijedom toga došli smo u položaj da uvedemo nove korisnike u postojeća prava, a one koji su u pravu da im ta prava povećamo - rekao je ministar Lovrić.

Dodao je da je rebalansom budžeta kreditno zaduženje smanjeno sa 26 na 13 miliona KM.

Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu te Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, upućeni su u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku, a razmatrat će se na sjednici koja je zakazana za petak, 29. jula.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojila je odluku o odobravanju sredstava za naknadu štete za eutanazirane životinje u iznosu od 10.425,00 KM.

Kako je obrazloženo, po naredbama kantonalnih veterinarskih inspektora izvršena je eutanazija i neškodljivo uklanjanje ukupno 15 koza i 24 jaradi oboljelih od zarazne bolesti Q-groznica te uništavanje 104 pčelinja društva oboljela od bolesti Amerika gnjiloća pčelinjeg legla.

Sredstva su odobrena jednom farmeru iz Zenice, vlasniku eutanaziranih koza i jaradi, te sedam vlasnika oboljelih pčelinjih društava sa područja Zenice, Žepča i Tešnja.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je mišljenje Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline te utvrdila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Prostorni plan općine Vareš u periodu od 2018. do 2038. godine, koja će biti upućena u skupštinsku proceduru.

Resorni ministar Arnel Isak naglašava da je ovo ministarstvo reagiralo u rekordnom roku kako bi se stvorili uslovi da se Prostorni plan što prije nađe, prvo na dnevnom redu Vlade, a ubrzo i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, imajući u vidu interes Općine Vareš, kao i brojnih investitora, među kojima su "Easter Mining" i arapski investitor koji planira izgradnju resorta na površini od 400 duluma.

-Razvoj je primarni interes i lokalne zajednice i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Prostorni plan će biti upućen u Skupštinu i očekujem da će poslanici dati zeleno svjetlo - rekao je ministar Isak.

Vlada je usvojila i Program utroška budžetskih sredstava za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture za 2022. godinu, vrijedan 1,8 miliona KM.

Programom su obuhvaćeni Grad Zavidovići te općine Kakanj, Tešanj, Usora, Maglaj i Vareš, a predviđena je rekonstrukcija i sanacija ukupno 22 lokalna putna pravca.

Također, Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju sredstava po Javnom pozivu za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2022. godinu za LOT 1 i LOT 2, u ukupnom iznosu od 610.000 KM.

LOT 1 podrazumijeva sufinansiranje/finansiranje projekata koji se odnose na pružanje pomoći općinama/gradovima/komunalnim preduzećima u realizaciji projekata koji se odnose na aktivnosti kojima se doprinosi uspostavi određene infrastrukture za prikupljanje i zbrinjavanje komunalnog otpada pri deponijama i općinskim odlagalištima - izgradnja pretovarnih stanica i drugih sadržaja namijenjenih selektiranju, recikliranju komunalnog otpada i odlaganju na uređenu regionalnu deponiju, rekonstrukciji infrastrukture, nabavci opreme i drugih sadržaja. Odobreno je ukupno 16 projekata u vrijednosti 460.000 KM.

LOT 2 namijenjen je općinama/gradovima/komunalnim preduzećima u postupcima održavanja i sanacije postojećih općinskih odlagališta, finansiranju transportnih troškova za najudaljenije općine u odnosu na regionalnu deponiju, čišćenje obala rijeka, čišćenja i sanacije divljih deponija i drugih aktivnosti. Programom je obuhvaćeno 11 projekata ukupne vrijednosti 150.000 KM.

-Sve općine i gradovi koji su aplicirali ostvarili su određen iznos sredstava. Sredstva su nešto manja u odnosu na prethodnu godinu, s tim da je ranije izvršena uplata sredstava prema 'Eko kući Ponijeri' u Kaknju u iznosu od 150.000 KM, a isti iznos je izdvojen i za nabavku solarnih panela za Regionalnu deponiju 'Mošćanica' u Zenici - rekao je ministar Isak.

Najavio je da će uskoro biti realiziran i LOT 3 namijenjen nevladinom sektoru u iznosu od 150.000 KM.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i šef Ureda premijera Dževad Fejzić, u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona, položili su danas cvijeće i odali počast na mezaru bivšeg federalnog premijera i univerzitetskog profesora Ahmeta Hadžipašića.

Ahmet Hadžipašić preminuo je 23. jula 2008. godine u 56. godini života. Premijer FBiH bio je u periodu od 2003. do 2007. godine, koji je obilježio intenzivan rad na integrisanju tržišta i ekonomskim reformama u BiH.

Bio je prorektor Univerziteta u Zenici, spoljni saradnik Univerziteta u Sarajevu i Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Tokom naučne karijere objavio je više od 60 naučno-istraživačkih i stručnih radova i dvije stručne knjige. Radio u firmama "Željezara Zenica", "Agrokomerc" Velika Kladuša, "Tehnoprojekt" Zenica, "RMK Inžinjering" Zenica i "Metalno" Zenica.

Svojevremeno je bio studentski prvak bivše Jugoslavije u džudu, a tokom života i istaknuti sportski radnik koji je pomagao brojne sportske kolektive.

Iza rahmetli Hadžipašića ostali su supruga Branka i tri kćerke.

Cvijeće na mezar Ahmeta Hadžipašića, u ime Vlade Federacije BiH, položio je i šef kabineta federalnog ministra za boračka pitanja Salko Beba.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Nakon odluke o utvrđivanju javnog interesa Grada Zenica br. 01-45-13948/22 od 23.06.2022. godine, JP "Zenicagas" d.o.o. Zenica obratio se ovom ministarstvu za izmjenu rješenja o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju složene građevine za gasifikaciju grada Zenica na području katastarskih općina: Zenica III, Ričice, Crkvice, Zenica I, Zenica II, Podbrježje, Gradišće, Banlozi, Raspotočje, Janjići, Perin Han i Klopče, grad Zenica.

Prethodno je resorno ministarstvo izdalo potrebnu urbanističku saglasnost broj 12-19-3972/21 po zahtjevu JP "Zenicagas" d.o.o. Zenica.

Pored toga što su stečeni preduslovi za početak rješavanja gasifikacije na teritoriji grada Zenica, ovo predstavlja korak bliže ka uspostavljanju jedinstvenog gasovodnog sistema BiH, odnosno, ovim rješenjem predviđena je distributivna gasna mreža koja će omogućiti gasifikaciju do svih ključnih privrednih, javnih i privatnih subjekata na području grada.

-Ovo je svakako jedna pozitivna pokretačka priča koju treba podržati u skladu sa nadležnostima i zaduženjima. Ovo ministarstvo na čelu s mnom je pokazalo da ne postoji politika kada je riječ o interesima građana i onoga što je najbolje za svakog od nas koji živimo u ovom gradu - izjavio je resorni ministar Arnel Isak.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, donijela je dvije odluke o dodjeli subvencija ovog ministarstva iz Programa subvencija za razvoj privrede za 2022. godinu - Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava po Javnom pozivu namijenjenom subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture te Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava po Javnom pozivu namijenjenom podršci razvoja ženskog poduzetništva.

Kako je rekao ministar za privredu Zlatko Jelić, odluka o subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture "teška" je 501.954,00 KM, a subvenciju je dobilo 29 subjekata, među kojima je 9 općina i gradova, četiri udruženja i 16 privrednih subjekata.

-Općine su mogle aplicirati sa jednim projektom, a maksimalan iznos je 30.000,00 KM. Maksimalan iznos za udruženja je 10.000,00 KM, dok je za gospodarske subjekte, njih 16, maksimalan iznos sredstava bio 20.000,00 KM. Gospodarskim subjektima su odobrena sredstva za poboljšanje turističke usluge i opremanje ugostiteljskih objekata opremom i inventarom - rekao je ministar Jelić.

Kada se radi o podršci razvoja ženskog poduzetništva, naveo je da je odlukom izdvojeno 322.250,00 KM, a sredstva za refundaciju doprinosa do najviše 8 mjeseci za vlasnicu i jednu radnicu, odnosno dvije radnice, u maksimalnom iznosu do 4.000,00 KM, dobila su 122 privredna subjekta.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 3

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma