Juli 2022

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su svim mislimanima, a posebno muslimanskim vjernicima u Zeničko-dobojskom kantonu, čestitku povodom 1444. Hidžretske nove godine.

U čestitki se ističe da je Hidžra, preseljenje muslimana iz Mekke u Medinu, događaj koji šalje poruku potrebe žrtvovanja za dobro zajednice, sigurnost i slobodu.

-To su vrijednosti za koje se i danas trebamo boriti, a zarad napretka naše domovine i boljitka svih građana naše domovine Bosne i Hercegovine. Želimo vam sretnu i berićetnu Hidžretsku novu godinu te da blagdansku radost podijelite sa najbližima, prijateljima i komšijama - navodi se u čestitki.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Danas, 29.07.2022. godine, održana je 47. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je razmatrano sedam tačaka dnevnog reda. U okviru procedure za donošenje Nacrta (federalnog) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je utvrdila svoje mišljenje. Utvrđeno Mišljenje je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, koje je Vlada Kantona prihvatila svojim zaključkom, kao i mišljenje skupštinske Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoline. Utvrđeno mišljenje Skupštine bit će zajedno sa Zaključkom Skupštine dostavljeno Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, na dalji postupak radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Skupština je danas u skraćenom postupku razmatrala Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu i tom prilikom je donijela Izmjene i dopune Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, a istim izmijenjeni prihodi iznose 463.948.200 KM, dok ukupni izmijenjeni rashodi iznose 434.908.358 KM sa pozitivnim tekućim bilansom budžeta u iznosu od 29.039.842 KM, odnosno istim je predviđen tekući suficit. Izmjene i dopune Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu uvećavaju Budžet na prihodovnoj strani za 38.628.300 KM i rashodovnoj strani za 36.445.150KM.

Skupština je potom, takođe u skraćenom postupku, razmatrala i donijela Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, kako bi se omogućilo izvršenje donesenih izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu.

Zastupnici su danas donijeli Odluku o potvrđivanju Programa obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu. Dan Zeničko-dobojskog kantona ustanovljen je 2013. godine, a obilježava se 29. avgusta na dan kada je 1189. godine potpisana Povelja bosanskog Kulina bana kao najstariji sačuvani pisani dokument koji je potvrda državnosti bosanske države, jezika i kulture, ali i najstariji državni dokument kod svih južnoslovenskih naroda. Programom obilježavanja, Svečana sjednica Skupštine je planirana za 29.08.2022. godine.

U okviru pete tačke dnevnog reda Skupština je donijela Odluke o verifikaciji Odluka Odbora za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona o dodjeli javnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona. Priznanja će biti uručena na Svečanoj sjednici Skupštine Kantona, a ovogodišnji dobitnik  Povelje Zeničko-dobojskog kantona je Huseyin Kansu, koji je proglašen počasnim građaninom Zeničko-dobojskog kantona, uz obrazloženje da je imenovani tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu dao veliki doprinos u organizaciji humanitarne pomoći za stanovnike Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona. Iz obrazloženja Odluke o verifikaciji Odluke o dodjeli Povelje Zeničko-dobojskog kantona se može vidjeti da je isti posebno pomagao ranjenima tokom rata prilikom njihovog liječenja u Turskoj, da je zaslužan za veliki broj realiziranih projekata u cijeloj Bosni i Hercegovini, da je pomagao Univerzitet u Zenici da uspostavi saradnju sa univerzitetima u Turskoj, pomagao je i povezivanju privrednika dvije zemlje, a jedna od važnijih investicija u Bosni i Hercegovini je ulaganje u kompaniju „Natron“, gdje je pomogao da se ostvare kontakti sa investitorom iz Turske. Pomogao je izgradnje džamija u Tešnju i Maglaju, a jedan je od vakifa medrese „Osman ef. Redžović“ u Visokom. Ovogodišnji laureati i dobitnici Plakete Zeničko-dobojskog kantona su: Šefik Džaferović, Gordana Ristović-Muslija, Faruk Midžić, Jasmin Mrkonja, Halil Mehtić, Zvonko Grbavac, Udruženje „Forum građana Zenica“, Kemal Mahmutefendić-posthumno. Laureatima su Plakete Zeničko-dobojskog kantona dodijeljene kao priznanje za izuzetan doprinos u oblastima društvenih djelatnosti, sporta, nauke, humanitarnog rada, umjetnosti, medicine i privrede.

U daljem radu Skupština je donijela Odluku o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko protetskih nadomjestaka, a u konačnici je donijela i Odluku o davanju saglasnosti na Prostorni plan općine Vareš za period 2018. do 2038. godine.

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Vladin Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći za 36,4 miliona KM. Rebalansirani Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu iznosi 476 miliona KM i najveći je od formiranja ovog kantona.

Premijer Mirnes Bašić izrazio je zadovoljstvo što je Skupština usvojila rebalans budžeta, koji je predložen na osnovu projekcija Federalnog ministarstva finansija, naglasivši da će cjelokupan iznos viška prihoda od 36,4 miliona KM biti vraćen građanima kroz razne programe utrošaka.

Najveći dio sredstava, ukupno 11 miliona KM, usmjeren je za isplatu porodiljskih naknada u iznosu od 1.000 KM za sve porodilje, zaposlene i nezaposlene, počevši od 1. septembra ove godine.

-Imamo spreman zakon o porodiljskim nakadama koji je trebao danas biti na dnevnom redu ove sjednice, međutim prema mišljenju Ministarstva finansija moramo prije toga imati opredijeljena sredstva za ovu namjenu, što smo učinili rebalansom, tako da na narednu sjednicu Skupštine idemo sa novim zakonom i isplata ovih porodiljskih naknada će biti zakonska obaveza i u narednom periodu - rekao je Bašić.

Naglasio je Vlada ZDK-a namjeravala uvesti ove porodiljske naknade od 1. aprila, kada je trebala početi primjena izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji bi ovom kantonu donio dodatna sredstva dovoljna za ovu namjenu, ali da je primjena tog zakona prolongirana, tako da su sredstva za uvećane porodiljske naknade osigurana ovim rebalansom.

Naglasio je da su preostala sredstva rebalansom usmjerena u socijalnu i boračku zaštitu, poljoprivredu, privredu, školsku infrastrukturu, zdravstvo i sve ostale resore.

-Nadam se da smo ovim budžetom, koji je najveći u historiji od osnivanja kantona, na jedan način, kroz svoje programe utrošaka i kroz svoje ciljeve, zaokružili ovaj mandat na jedan kvalitetan način - rekao je premijer Bašić.

Ministar finansija Josip Lovrić rekao je da će sredstva u iznosu od 11 miliona KM pokriti isplatu porodiljske naknade od 1. septembra, te da će na nivou godine za ovu namjenu biti potrebno izdvojiti 33 miliona KM, što je, kako je rekao, ogroman iznos.

-Proračun Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglicu povećan je za 45 posto, iznosio je 30 miliona, a sada iznosi 44 miliona i to su sredstva koja vraćamo građanima - rekao je Lovrić.

Dodao je da se trenutno vode pregovari sa sindikatima obrazovanja o povećanju plaće, za što su rebalansom osigurana sredstva, te da je sa svim sindikatima postignut dogovor da se od 1. septembra naknada za topli obrok poveća sa 8,00 na 10,5 KM.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala je sredstva i nadležnim gradskim i općinskim službama doznačila sredstva za isplatu pete rate  stipendija za 1.987 studenata-branilaca i članova njihovih porodica redovnog i samofinansirajućeg studija prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja za studijsku 2021/2022. godinu u iznosu od 274.700,00 KM.

Po lokalnim zajednicama, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici 459 (63.050,00 KM), Visokom 254 (34.800,00 KM), Žepču 226 (30.950,00 KM), Zavidovićima 210 (29.250,00 KM), Tešnju 207 (28.650,00 KM), Kaknju 176 (24.750,00 KM), Maglaju 141 (19.550,00 KM), Brezi 95 (13.200,00 KM), Olovu 79 (11.200,00 KM), Varešu 65 (9.100,00 KM), Doboj Jugu 43 (5.750,00 KM) i Usori 32 (4.450,00 KM).

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković naglašava da je u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu opredijeljeno 2,2 miliona KM za stipendiranje studenata - branilaca i članova njihovih porodica, kao i niz dodatnih prava za boračku populaciju.

Pozvao je pripadnike boračke populacije da se prijave na danas objavljeni Konkurs za dodjelu novčane pomoći u svrhu stambenog zbrinjavanja branilaca i članova njihovih porodica, a sve informacije o konkursu mogu se dobiti u nadležnim službama branilačko-invalidske zaštite gradova i općina ili na web stranici Zeničko-dobojskog kantona - zdk.ba.

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK

Objavljeno u Vijesti

Povodom Javnog poziva za podršku samozapošljavanja i razvoju start up-a namjenjen fizičkim licima i registrovanim privrednim subjektima sa područja Zeničko-dobojskog kantona za učešće u programu subvencioniranja troškova kod pokretanja poslovnih ideja, registracije i poslovanja privrednih subjekata u 2022. godini, objavljenog na web stranici Zeničko-dobojskog kantona www.zdk.ba, dana 04.04.2022. godine, a u vezi tačke 7. Javnog poziva, Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objavljuje u prilogu LISTU PODNOSIOCA PRIJAVA KOJI NISU UVRŠTENI NA LISTU POTENCIJALNIH KORISNIKA

U skladu sa:

 1. Javnim pozivom za odabir korisnika „Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede  (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi i kontrola kvalitete, patenti)“ za 2022. godinu objavljen dana 04.04.2022. godine i zatvoren dana 05.05.2022. godine
 2. Zaključenim ugovorima  sa korisnicima „Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede  (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi i kontrola kvalitete, patenti)“ za 2022. godinu, te
 3. Utvrđenim obavezama i odgovornostima korisnika poticajnih sredstava, koje između ostalog obuhvataju:
  1. da planirana vlastita sredstva i uplaćena sredstva od strane Ministarstva opravda u roku od šest (6) mjeseci računajući od dana potpisivanja Ugovora i to na način što će Ministarstvu dostaviti u potpunosti popunjen obrazac „Izvještaj o utrošku finansijskih sredstava“, koji je objavljen na web stranici Kantona (www.zdk.ba) – Ministarstva - Ministarstvo za privredu – Subvencije privrednim subjektima (odluke i informacije), kao i ostale prateće priloge u vezi pravdanja ukupnih sredstava iz tačke 1.2. Ugovora. Priložena dokumentacija kojom se pravda utrošak sredstava, ne smije biti starija od datuma objave konkursa tj. od 04.04.2022. godine, kako za sredstva vlastitog sufinansiranja Projekta, tako i za sredstva koja uplaćuje Ministarstvo,
  2. da Ministarstvu dostavi potrebnu dokumentaciju kojom dokazuje da je od datuma objave Javnog poziva tj. od 04.04.2022. godine, pa do isteka roka pravdanja dobivenih sredstava, zadržao broj uposlenih naveden u Obrascu projektnog prijedloga,
  3. da  tokom razdoblja od 2 (dvije) godine od završetka provedbe Projekta osiguraju održivost Projekta što podrazumijeva:
   1. da održi broj uposlenih naveden u Obrascu projektnog prijedloga;
   2. da vlasništvo nad materijalnom ili nematerijalnom imovinom nabavljenoj kao rezultat podrške Projekta, ne smije prodavati, otuđivati, prebacivati ili na bilo koji drugi način izvršiti transfer nad vlasništvom nabavljenih stvari prema trećim fizičkim i pravnim licima;
   3. da održava opremu i drugu imovinu nabavljenu tokom Projekta.
  4. da nakon prihvatanja „Izvještaja o utrošku finansijskih sredstava“, u periodu od naredne 2 (dvije) godine, dostavlja Ministarstvu posebne izvještaje na godišnjem nivou / tzv. pokazatelje indikatora uspješnosti - završni računi, liste uposlenih i dr., kako bi bio omogućen monitoring razvojnih efekata u MSP.

Ministarstvo za privredu objavljuje OBRAZAC "Izvještaja o utrošku finansijskih sredstava" po javnim pozivima za odabir korisnika "Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi i kontrola kvalitete, patenti)“ za 2022. godinu.

Napomena: Za nenamjenski ili neopravdan utrošak sredstava, te vjerodostojnost podataka, odnosno dokumenta, koje Korisnik sredstava dostavi Ministarstvu prilikom pravdanja utroška sredstava, krivičnu i materijalnu odgovornost snosi Korisnik sredstava.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći za 36,4 miliona KM. Rebalansirani Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu iznosi 464 miliona KM.

-Došlo je do povećanja prihoda i taj novac rebalansom budžeta vraćamo našim građanima putem resornih ministarstava - rekao je vršilac dužnosti premijera i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Naglasio je da su rebalansom osigurana sredstva u iznosu od 11 miliona KM za povećanje porodiljnih naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje na 1.000 KM, dodatna sredstva za putnu infrastrukturu od 3 miliona, zdravstvo 2 miliona, poslovne zone i poticaje u poljoprivredi po dodatnih milion maraka, egzistencijalne naknade za demobilisane borce milion KM, a osigurana su sredstva za povećanje primanja zaposlenih u sektoru obrazovanja za oko 10 posto, kao i povećanje toplog obroka za sve budžetske korisnike u ovom kantonu.

-Uskoro ćemo zaključiti nove kolektivne ugovore za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja te korigirati kolektivni ugovor za visoko obrazovanje, a od 1. septembra predviđeno je povećanje toplog obroka svim budžetskim korisnicima sa 8,00 na 10,5 KM - rekao je Kozlić.

Ministar finansija Josip Lovrić rekao je da je na porast prihoda utjecala inflacija, ali i rast cijena izazvan ratom u Ukrajini. Naglasio je da je povećanje prihoda predviđeno i projekcijama Federalnog ministarstva finansija iz mjeseca maja.

-Indirektni porezi su porasli za 21 milion KM, porez na dobit za 11,5 miliona, a porez na dohodak oko 2,5 miliona. Slijedom toga došli smo u položaj da uvedemo nove korisnike u postojeća prava, a one koji su u pravu da im ta prava povećamo - rekao je ministar Lovrić.

Dodao je da je rebalansom budžeta kreditno zaduženje smanjeno sa 26 na 13 miliona KM.

Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu te Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, upućeni su u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku, a razmatrat će se na sjednici koja je zakazana za petak, 29. jula.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 8

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma