Četvrtak, 03 Novembar 2022

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojila odluku o odobravanju sredstava za uzgoj koka nosilja u iznosu od 60.550,00 KM. Sredstva su odobrena za 10 registrovanih poljoprivrednih proizvođača u ovoj poljoprivrednoj proizvodnji na području ZDK-a.

-Svrha ove podrške je dodatno podsticati poljoprivrednu proizvodnju i djelomično olakšati ekonomsku situaciju registrovanim poljoprivrednim proizvođačima koji se bave držanjem koka nosilja - rekao je resorni ministar Mirsad Hadžić.

Vlada je donijela i zaključak o odobravanju isplate sredstava poljoprivrednim proizvođačima na ime nerealizovanih zahtjeva iz predhodnog perioda i pomoć u posebnim okolnostima u iznosu od 9.910,00 KM.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za privredu, usvojila odluku o odobravanju i dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju projekata turističke infrasatrukture i suprastrukture u ukupnom iznosu od 541.905,13 KM.

Sredstva su dodijeljena putem dodatnog javnog poziva, a pravo na poticaje imale su općine, udruženja i privredni subjekti. Sredstva su dobile općine Maglaj i Kakanj, jedno udruženje te 20 privrednih subjekata.

Ministar za privredu Zlatko Jelić naglasio je da je usvajanjem ove odluke, kao i odluke koja je donesena u mjesecu aprilu, Vlada ZDK-a u 2022. godini za projekte turističke infrastrukture i suprastrukture izdvojila ukupno 1.040.000 KM.

-Iznos je značajan jer dolazi u vremenu globalne krize i poskupljenja. Naša želja je da pomognemo općine, udruženja i gospodarske subjekte koji se bave turističkom djelatnošću da poboljšaju nivo svoje usluge, a samim tim i svoje prihode - rekao je ministar Jelić.

Naglasio je da će ovo ministarstvo nastaviti podržavati projekte podrške u oblasti turizma, te da se uskoro očekuje formiranje upravnih tijela u novoj Turističkoj zajednici koja je formirana odlukom Skupštine ZDK-a čime se stvaraju "preduvjeti za što bolju i kvalitetniju realizaciju projekata u oblasti turizma".

Jelić je najavio da će u ponedjeljak, 7. novembra, biti raspisan i javni poziv za refundaciju troškova za nabavku opreme za gospodarske subjekte, a maksimalan iznos za ostvarenje tog poticaja iznosit će 20.000 KM, odnosno do 30 posto vrijednosti nabavljenog stalnog sredstva za rad.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici usvojila odluku kojom su osigurane novčane nagrade za nastavnike osnovnih i srednjih škola koji su sa svojim učenicima osvojili 1., 2. ili 3. mjesto na takmičenjima iz različitih oblasti na kantonalnom, federalnom, državnom ili međunarodnom nivou.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da je odobreno 56.072,8 KM za nešto više od 130 nastavnika osnovnih i srednjih škola.

Naveo je da je ovo pravo regulisano kolektivnim ugovorima za oblast osnovnog, odnosno srednjeg obrazovanja te da predstavlja dodatni stimulans nastavnicima da mogu što aktivnije raditi sa učenicima osnovnih i srednjih škola.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Nakon niza sastanaka i pregovora, koji su vođeni između pregovaračkih timova,  02.11.2022.godine, upriličeno je potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika JP “Šumsko – privrednog društva Zeničko – dobojskog kantona“, između predstavnika Uprave preduzeća i Sindikalnog odbora preduzeća.

Potpisivanju novog Kolektivnog ugovora, je osim predstavnika Sindikata i preduzeća, prisustvovao i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko – dobojskog kantona, Mirsad Hadžić, kao predstavnik osnivača preduzeća.

Pregovori oko potpisivanja novog Kolektivnog ugovora vođeni su uz konsultacije sa resornim ministarstvom, a prije stupanja na snagu provedena je procedura dobijanja saglasnosti od Vlade ZDK. Novi Kolektivni ugovor je potpisan na period od tri godine.

Najvažnije je istaći da prava radnika, ni u jednom segmentu nisu umanjena i znatno su promaknuta u odnosu na prethodni kolektivni ugovor, a poboljšani segmenti, danas potpisanog ugovora u odnosu na prethodni Kolektivni ugovor, odnose se na povećanje koeficijenta definisaog grupom složenosti, svim radnicima za 0,20, dok će topli obrok biti povećan sa dosadašnjih 9 KM, na 11 KM. Osim toga, pregovarački timovi su se usaglasili i za povoljniji obračun troškova prevoza, a sve kako bi se, uz povećanje ličnih primanja, olakšalo preovladavanje trenutnog stanja sa povećanim troškovima života uzrokovanih postojećom inflacijom.

Kako je, prilikom obraćanja prisutnima, kazao generalni direktor preduzeća, Jasmin Devedžić, prosječna plaća u preduzeća, koja je inače veća od prosjeka Federacije, dodatno će se  povećati od 01.01.2023. godine, kada bi se, redovnim usklađivanjem, a u odnosu na trenutne parametre Federalnog prosjeka koji će se po potpisanom ugovoru koristiti za izračunavanje osnovice za obračun plaća u preduzeću, plaće trebale povećati oko 8%, što će u zbiru biti značajno povećanje u odnosu na trenutni obračun.

Ostala prava radnika, kao što su prava na godišnji odmor i odsustva, pravo na naknadu u slučaju smrti članova porodice, pravo na otpremninu, regres i druga prava, ostaju u okvirima prethodnog Kolektivnog ugovora.

Predstavnici Sindikata su, kako kažu zadovoljni sa potpisanim Kolektivnim ugovorom, jer je uvažen veliki dio njihovih zahtjeva, ali će svakako, nastaviti raditi na daljem poboljšavanju uslova rada svih uposlenika.

Direktor preduzeća Jasmin Devedžić je kazao da je Uprava preduzeća uvijek spremna podržati sve aktivnosti koje idu u korist radnika ali da se pri tome ne naruši poslovanje preduzeća, te napomenuo da se jedino kroz angažman i zajedničko djelovanje radnika i rukovodstva, kontrolu radne discipline, kontinuirano praćenje rada na terenu i planske aktivnosti, mogu očekivati pozitivni rezultati, što je ujedno bio i poziv radnicima, sindikalnim povjerenicima i rukovodiocima, da zajednički pokrenu pozitivne procese u preduzeću.

Saglasni su i da bi povećanja koja su zagarantovana potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora, trebala biti dodatna motivacija svim radnicima za veći angažman na poslovima koje obavljaju, kako bi se obezbijedila sredstva za isplatu planiranih sredstava po gore navedenim osnovama.
Potpisivanjem ovog Kolektivnog ugovora aktivnosti na poboljšanju uslova rada i prava radnika neće biti zaustavljena, nego će Uprava preduzeća i Sindikalni odbor i ubuduće raditi na promaknuću istih.

Primjena novog, trogodišnjeg Kolektivnog ugovora sa definisanim pravima i obavezama  radnika i poslodavca, sa primjenom počinje od obračuna za mjesec oktobar 2022. godine.
 
Zavidovići, 02.11.2022. godine

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma