Oktobar 2022

Vlada Zeničko-dobojskog kantona doznačila je nadležnim gradskim i općinskim službama sredstva u iznosu od 274.700,00 KM za isplatu osme rate stipendija Ministarstva za boračka pitanja za 1.987 studenata - branilaca i članova njihovih porodica redovnog i samofinansirajućeg studija prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja za studijsku 2021/2022.godinu.

Po lokalnim zajednicama, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici 459 (63.050,00 KM), Visokom 254 (34.800,00 KM), Žepču 226 (30.950,00 KM), Zavidovićima 210 (29.250,00 KM), Tešnju 207 (28.650,00 KM), Kaknju 176 (24.750,00 KM), Maglaju 141 (19.550,00 KM), Brezi 95 (13.200,00 KM), Olovu 79 (11.200,00 KM), Varešu 65 (9.100,00 KM), Doboj Jugu 43 (5.750,00 KM) i Usori 32 (4.450,00 KM).

Vlada i Ministarstvo za boračka pitanja su po treći put osigurali sredstva da stipendije dobiju svi studenti koji su podnijeli aplikacije i ispunili formalno-pravne uslove. Također, izmjenom Uredbe o stipendiranju djece branilaca po prvi put na konkurs su mogli aplicirati svi studenti jednog porodičnog domaćinstva redovnog i samofinansirajućeg studija koji su ispunjavali uslove.

Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, dok stipendija za više godine studija te prvu i drugu godinu drugog ciklusa iznosi 1.200,00 KM.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković najavio je da će ovo ministarstvo u utorak, 01. novembra, u novinama Dnevni avaz i Naša riječ, objaviti konkurs za dodjelu stipendija - studentima branilačke populacije u studijskoj 2022/2023. godini, koji će biti otvoren dvadeset dana, odnosno do 21. novembra 2022. godine.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Univerzitet u Zenici promovirao je danas u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u Zenici 362 diplomanta, 37 magistara struke te 13 doktora nauka.

UNZE je osnovan je u oktobru 2000. godine, a danas ima više od 4.000 studenata na osam fakulteta, na kojima je moguće studirati na 35 studijskih programa I i II ciklusa te 10 studijskih programa III ciklusa (doktorski).

Čestitke diplomantima uputio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić rekavši da je ovo veliki dan za diplomante, profesore, porodice, ali i Univerzitet u Zenici.

-Znam da nije bilo lako doći do diplome, jer je potrebno dosta učenja, truda, rada i odricanja, ali ste uspješno prešli ovu etapu u životu i na tome vam čestitam. Postajete akademski građani, a naš Zeničko-dobojski kanton je bogatiji za nove stručnjake svih struka - rekao je na svečanosti premijer ZDK.

Naglasio je da je politika Vlade ZDK-a da prati potrebe tržišta rada, pa je tako posljednjih godina uveden niz novih atraktivnih studijskih programa na svim fakultetima.

-Želimo omogućiti mladima da potrebne kvalifikacije i znanja stiču na našem univerzitetu, školarine su među najnižima u okruženju, svima koji ispunjavaju uslove dajemo stipendije, a studentima koji žive u studentskim domovima plaćamo smještaj i ishranu. Za ovu namjenu godišnje izdvajamo preko 5 miliona maraka. To je naš doprinos vašem obrazovanju i podrška vama i vašim roditeljima - rekao je.

Naglasio je da je opredjeljenje Vlade kontinuirano unapređivanje uslova za studiranje na UNZE.

-Projektom energetske efikasnosti obuhvatili smo i Univerzitet u Zenici, a ove godine smo napravili i najveći iskorak u kadrovskom jačanju našeg Univerziteta. Omogućili smo zapošljavanje preko 30 novih asistenata, koji imaju mogućnost da napreduju u viša zvanja, čime stvaramo osnov za jačanje nastavne baze u budućnosti - rekao je premijer ZDK.

Svečanosti su, osim zvaničnika iz ZDK-a prisustvovali i ambasadori Indonezije u BiH Roem Kono, Palestine Rezak Namoura, te predstavnici još nekoliko ambasada.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Petak, 21 Oktobar 2022 15:42

PREMIJER BAŠIĆ OTVORIO SAJAM OPENS 2022

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić svečano je otvorio jubilarni 10. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva "OPEN's 2022", koji je okupio 200 izlagača iz cijele BiH. Organizator sajma je Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, a generalni pokrovitelj Vlada ZDK i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Premijer Bašić je istakao da je OPEN's najveća smotra poljoprivredne proizvodnje u ovom kantonu i prilika za promociju kvalitetnih domaćih proizvoda, koji mogu konkurirati proizvodima iz država sa mnogo snažnijom poljoprivredom. To je, dodao je, posebno važno u vremenima kriza i poremećaja na tržištu, kakvi trenutno vladaju zbog rata u Ukrajini.

-Jačanje poljoprivredne proizvodnje je jedna od temeljnih politika Vlade ZDK i to pokazujemo konkretnim mjerama podrške koje su fokusirane na pojedinačne poljoprivredne grane. Zahvaljujući takvom pristupu, a vašem radu i zalaganju, ZDK drži liderske pozicije u malinarskoj i peradarskoj proizvodnji, a u novije vrijeme i plasteničkoj proizvodnji - rekao je premijer ZDK.

Naglasio je da je poljoprivreda oblast u kojoj se otvara sve više radnih mjesta, jer proizvodnja hrane - posebno zdrava, organska proizvodnja, imaju i sadašnjost i budućnost, a omogućuju da se uz manja ulaganja, ali puno rada, solidno živi.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić rekao je da je OPEN's potvrda da ZDK nije samo industrijski kanton, nego i regija sa sve snažnijom i prodornijom poljoprivredom. Proizvodi iz ovog kantona, istakao je, pune police tržnih centara i trpeze potrošača širom BiH i regiona, a u ovom kantonu rade najveći proizvođači piletine, podignute su najveće plantaže maline i a pod plastenicima je najveća površina u cijeloj Federaciji.

-I ovim sajmom želimo da kažemo da smo stabilizirali poljoprivrednu proizvodnju, svojim redovnim mjerama podrške, ali i interventnim mjerama kao što je podrška proljetnoj, a nedavno i program podrške jesenjoj sjetvi. Obje ove mjere smo donijeli prvi u Federaciji, kako bismo našim proizvođačima interventno pomogli da zasiju što veće površine i proizvedu što veću količinu hrane, prije svega za potrebe domaćeg tržišta - rekao je Hadžić.

Naveo je da mjere podrške razvoja poljoprivrede daju rezultate, te da će naredni koraci ovog ministarstva biti razvojni, jer je cilj podstaći i one proizvodnje koje su dosad stagnirale.

Pokrovitelj ovogodišnjeg sajma OPEN's je i Grad Zenica, a sponzori sajma su "Zlatna kap" Jelah, VISPAK Visoko i KLAS Sarajevo.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Novu zgradu Općinskog suda u Žepču svečano su otvorili šef Delegacije EU Johann Sattler i predsjednica ovog suda Dragica Dragičević, a izgrađena je bespovratnim sredstvima Evropske unije u vrijednosti od 600.000 eura.

Među zvanicama koje su prisustvovale svečanom otvaranju bili su i ambasadori 13 država Evropske unije, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, ministar pravosuđa i uprave Nebojša Nikolić te predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Ambasador Satller je rekao da je ovaj projekat dio šire pomoći Evropske unije za izgradnju i saniranje 32 pravosudne institucije u 17 gradova u BiH u vrijednosti od 28 miliona eura s ciljem jačanja vladavine prava u BiH.

Premijer Mirnes Bašić zahvalio je Evropskoj uniji za izdvojena sredstva, ali i za punu posvećenost unapređenju pravosudne infrastrukture u BiH i ZDK.

Posebno je zahvalio Općini Žepče, općinskom načelniku Zovki i kompletnoj općinskoj upravi, na odličnoj saradnji s Vladom ZDK-a i Ministarstvom za pravosuđe i upravu te konkretnom učešću u ovom projektu tako što je izdvojila sredstva za vanjsko uređenje ovog modernog i funkcionalnog objekta.

-Mi kao Vlada u projektu smo sudjelovali sa 285.000 maraka, od čega oko 120.000 za nabavku zemljišta, izradu projekta, prateće naknade i komunalne priključke te 165.000 KM za opremanje zgrade suda. Na ovaj način, svi mi konkretno pokazujemo da smo posvećeni stvaranju boljih uslova za rad pravosuđa, kao jednog od najvažnijih stubova države, a od čega najviše koristi imaju naši građani - rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da je Vlada ponosna na ovaj, ali i sve druge projekte koji su realizirani uz podršku Evropske unije, kao što su izgradnja zgrada Općinskog suda u Olovu i Kantonalnog tužilaštva ZDK. Prošle jeseni, dodao je, otvoren je novi paviljon u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, a u toku je rekonstrukcija i dogradnja Općinskog suda u Zenici.

Ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić naglasio je da su ovo projekti koji se finansiraju iz IPA-sredstava te da će završetkom dogradnje Općinskog suda u Zenici sve pravosudne institucije u ovom kantonu imati savremene i evropske uslove za rad.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak i Almir Ibrić, direktor JATA Group d.o.o. Srebrenik, kao odabrani izvođač radova, potpisali su danas ugovor o izgradnji kružne raskrsnice na spoju ulica Prve zeničke brigade i Goraždanska ulica i sanaciji regionalne ceste R-457a, dionica 02, od kružnog toka "Benzinska Lukovo Polje" do kružnog toka "Babina Rijeka".

Vrijednost ugovora iznosi 807.300,00 KM sa PDV-om, a rok za izvođenje radova koji su predmet ovog ugovora je 180 dana od dana uvođenja u posao.

Izgradnjom kružnog toka na ulazu u naselje Lukovo Polje poboljšat će se cirkulacija saobraćaja te će se na taj način smanjiti saobraćajne gužve između kružnih tokova Babina rijeka i Drveni most.

Ministar Isak je naglasio da je ovo vrlo značajan projekat za više od 5.000 mještana Lukovog Polja, a od izuzetnog značaja i za veliki broj privrednih subjekata na ovom području.

-Ovo je jedan od projekata na koji moji sugrađani čekaju godinama, a kao resorni ministar učinio sam sve da ono što sam obećao ispunim u korist građana i privrede - rekao je ministar Isak.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Objavljeno u Vijesti

Jubilarni 10. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva "OPEN's 2022" održat će se od 21. do 23. oktobra na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, a organizator sajma je Udruženje poljoprivrednih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona.

Zbog pandemije virusa korona sajam nije organiziran protekle dvije godine, tako da ove godine vlada veliko interesovanje izlagača.

-Očekujemo da će ovo biti jedan od najjačih sajmova, jer već imamo više od 200 prijavljenih izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine te po jednog izlagača iz Srbije i Hrvatske, tako da sajam možemo nazvati i međunarodnim - rekao je na press konferenciji predstavnik organizatora Refik Alihodžić.

Organizatori su pozvali građane da posjete sajam te probaju i kupe najkvalitetnije organske proizvode i prerađevine domaćih poljoprivrednih proizvođača.

-Svi se bore za svoj zalogaj u ovoj teškoj situaciji u svijetu, tako da je naš cilj da promovišemo domaću proizvodnju i njenu važnost za stabilnost svake države. Zato je naš slogan "Naša proizvodnja, naša sigurnost" - rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača ZDK Emir Tutnić.

Generalni pokrovitelj sajma "OPEN's 2022" je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, što je, kako je rekao ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, kruna odlične saradnje sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača ZDK-a.

-Ovo je za nas važan sajam, jer je Zeničko-dobojski kanton lider u mnogim granama poljoprivredne proizvodnje. Želimo ovim putem da kažemo da smo stabilizirali poljoprivrednu proizvodnju i da će naredni koraci ovog ministarstva biti razvojni te da ćemo podstaći i one proizvodnje koje su dosad stagnirale - rekao je ministar Hadžić.

Partner sajma je Asocijacija organskih proizvođača ZE-DO kantona, a pokrovitelj je i Grad Zenica.

-Izraženo je interesovanje poljoprivrednika, koji će predstaviti svoje primarne ali i prerađivačke proizvode od poljoprivrednih kultura - rekla je Senada Sejmenović, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Zenica.

Sponzori sajma su "Zlatna kap" Jelah, VISPAK Visoko i KLAS Sarajevo, a medijski pokrovitelji su BHRT, RTVZE, NTVIC i RTV Visoko.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

U kabinetu ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnela Isaka potpisan je okvirni sporazum na osnovu odluke o izboru najpovoljnije ponude za nabavku radova na izgradnji II faze vangradske dionice GGM-a u sastavu regionalne ceste R445 na dionici Zenica-Lašva.

Ministar Isak potpisao je okvirni sporazum sa izvođačem "ALMY-TRANSPORT" d.o.o. Zenica.

Dolaskom ministra Isaka na čelo ministarstva 2019. godine raspisan je tender za nastavak izgradnje GGM-a za koji je ukupno izdvojeno 3.800.000,00 KM.

Izabran je izvođač radova kao i nadzor, te je spremno 400.000,00 KM za eksproprijaciju zemljišta.

-Nažalost, Gradska uprava Zenica još uvijek nije riješila imovinsko-pravne odnose na ovoj dionici i samim time nisu stvoreni uslovi za početak radova. Pozivamo Gradsku upravu Zenica da u što kraćem roku riješe imovinsko-pravne odnose i omoguće početak realizacije projekta bitnog za sve građane Zenice - rekao je ministar Isak.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 13 Oktobar 2022 12:56

VLADA ZDK FORMIRALA PRVO VIJEĆE ZA NAUKU ZDK-a

Vlada ZDK-a je na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport usvojila odluku o formiranju prvog Vijeća za nauku ZDK-a, a koje će djelovati pri ovom ministarstvu.

Kako je pojasnio resorni ministar Spahija Kozlić, radi se o vijeću koje ima prevashodan zadatak da prati oblast razvoja nauke, a u prvom redu da radi nacrt strategije razvoja naučno-istraživačkog rada na području ZDK-a.

-To je savjetodavno tijelo ministarstva, koje će, na zahtjev ministarstva, dostavljati određena mišljenja. Oni će, također, biti u kontaktu sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH koja bi se također trebala uključiti u izradu strategije razvoja nauke na području ZDK - kazao je ministar Kozlić.

Vijeće za nauku ZDK-a radit će u sastavu: prof. dr. Dževad Drino, prof. dr. Belma Pojskić, van. prof. dr. Almir Huskanović, van. prof. dr. Bernard Harbaš, van. prof. dr. Edina Rizvić-Eminović, van. prof. dr. Edin Berberović (svi predstavnici Javne ustanove Univerzitet u Zenici) te predstavnik Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a mr. Arnel Kalušić.

Vlada ZDK-a je danas dala i saglasnost za povećanje upisne kvote na fakultetima Univerzitetu u Zenici za četiri studenta. Radi se o studentima koji su položili prijemni ispit, ali su se našli ispod upisne kvote na ovim fakultetima te koji su djeca šehida, poginulih boraca ili umrlih demobilisanih boraca dobitnika najviših ratnih priznanja.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojila više odluka i zaključaka u iznosu 343.877,00 KM, a koji su vezani za realizaciju programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi te zdravstvenu zaštitu životinja za 2022. godinu.

U cilju ublažavanja negativnih trendova koji su nastupili kao posljedica poremećaja na svjetskom tržištu Vlada je usvojila odluku o odobravanju sredstava na ime podrške za jesenju sjetvu u iznosu od 242.640,00,00 KM. Navedena sredstva su namijenjena registrovanim farmama goveda na teritoriji ZDK-a koje imaju registrovani obrt za uzgoj goveda, kao i druga pravna lica registrovana za tu vrstu djelatnosti.

Kako je istakao ministar poljoprivrede Mirsad Hadžić, svrha ove podrške je dodatno podsticati poljoprivrednu proizvodnju i djelomično olakšati ekonomsku situaciju poljoprivrednim proizvođačima koji se odluče za jesenju sjetvu, a podrška će biti isplaćena za 200 poljoprivrednih proizvođača.

-To su farme muznih grla koje su već ostvarile našu podršku i u prethodnom periodu. Uslov za ostvarivanje podrške za jesenju sjetvu je osam grla ili dva hektara zasijanog zemljišta, a visina podrške po poljoprivrednom proizvođaču je od 700 do 2.700 KM - istakao je Hadžić.

Vlada je donijela odluku i o podršci, odnosno sufinansiranju troškova za proizvođače kornišona, kojih je oko 80 ostvarilo pravo na podršku u ukupnom iznosu od 40.487,00 KM, dok su na ime podrške za proizvodnju gljiva odobrena sredstva u iznosu od 23.000,00 KM.

Također, donesena je i odluka o medijskoj promociji poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 12.800,00 KM, te odluka o odobravanju sredstava na ime podrške za organizaciju sajmova poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 20.000,00 KM, od čega je 10.000,00 KM odobreno Sajmu poljoprivrednih proizvođača “OPENS”, koji će se naredne sedmice od 21. do 23. oktobra održati u Zenici, a čiji je generalni pokrovitelj Vlada ZDK-a.

Također, Vlada je odobrila isplatu sredstava radi provođenja mjera ispitivanja na zaraznu bolest infektivna anemija konja na području ZDK-a  u iznosu od 4.950,00 KM.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, zajedno s članovima menadžmenta, poželio je dobrodošlicu brucošima Univerziteta u Zenici. Na osam fakulteta UNZE na prvu godinu prvog ciklusa studija upisano je 580 studenata, što je manje nego prošle akademske godine.

Ministar Kozlić je istakao kako je tendencija smanjenja broja studenata na svim univerzitetima pa tako i u Zenici, ali da to ne znači da će takva situacija biti i u narednom preriodu.

-Mogu reći da je javni univerzitet u Zenici perspektivan i u budućnosti, a to sam rekao i brucošima. Očekujem da će iskoristiti svaku priliku koja im se pruža na UNZE-u, kako bi završili neki od studijskih programa i na taj način bili od koristi našoj zajednici - poručio je ministar Kozlić.

Najavio je da će od menadžmenta UNZE tražiti podatke o tome za koje studijske program je postojao veći interes, a za koje ne, te na osnovu toga zauzeti stajalište.

Naglasio je kako "postoje studijski program za koje je, naprosto, javni interes da moraju egzistirati", pri tome misleći na maternji - bosanski jezik, te da će resorno ministarstvo podržati svaku aktivnost Univerziteta u smislu promocije ovakvih studijskih programa.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 2

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma