Ponedjeljak, 19 Juli 2021

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su muslimanskim vjernicima čestitku za Kurban bajram, uz želju da bajram donese zdravlje, sreću i blagdansku radost.

- Želimo da Kurban-bajram proslavite u krugu porodica, prijatelja i komšija u duhu bošnjačke tradicije i običaja. Poštujte preporuke zdravstvene struke protiv širenja virusa COVID-19 kako biste sačuvali svoje i zdravlje najbližih. Bajram šerif mubarek olsun - kaže se u čestitki.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas Informaciju o provođenju postupka preispitivanja vjerodostojnosti podataka u svjedodžbama/diplomama uposlenih u javnom sektoru, nosioca izvršne vlasti i savjetnika nosioca izvršne vlasti u ovom kantonu.

Informacija koju je sačinio Tim Vlade za prevenciju i borbu protiv korupcije ZDK obuhvatila je dosadašnje aktivnosti na reviziji diploma u svih 35 organa uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima.

- U procesu revizije nismo imali većih poteškoća, a svi slučajevi u kojima su uočene nevalidne diplome upućeni su na postupanje MUP-u i Kantonalnom tužilaštvu u Zenici - rekao je Fejzić.

Naglasio je da proces revizije nije završen u Kantonalnoj upravi za šumarstvo i JP "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići.

Problem koji opterećuje ovaj proces je što određene školske ustanove, kao što su Univerzitet u Banjaluci, Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar i pojedini privatni fakulteti, traže novčanu naknadu za provjeru diploma, koja se kreće od 50 do 100 KM. Vlada je prihvatila prijedlog Tima i zadužila rukovodioce organa uprave da iznađu potrebna sredstva za završetak procesa revizije.

- Isti problem imamo i kod revizije diploma koje su stečene izvan BiH, na drugom govornom područu, a i tu su potrebna značajna sredstva tako da ćemo tražiti rješenje za taj problem - rekao je Fejzić.

Naglasio je da Tim nastavlja sa svojim aktivnostima te da će budući Ured za borbu protiv korupcije, koji će biti formiran u narednom periodu, imati dobar institucionalni okvir i temelje za rad budući da u svih 35 organa uprave postoje osposobljeni koordinatori za borbu protiv korupcije.

Naveo je da Tim radi na prevenciji i ne bavi se procesuiranjem pojedinačnih slučajeva korupcije, nego sve prijave proslijeđuje nadležnim organima.

- Pozivam građane da prijavljuju slučajeve korupcije ako ih uoče, a to mogu da urade poštom ili putem web stranice Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije - istakao je Fejzić.

Tim nastavlja aktivnosti na izradi Strategije za borbu protiv korupcije, jer je prethodna istekla 2020. godine, a do usvajanja nove strategije primjenjuje se Akcioni plan za borbu protiv korupcije Covid-19 fokusiran na zapošljavanje i javne nabavke. Fejzić navodi da će novom strategijom biti razrađena uska koordinacija sa tijelima za borbu protiv korupcije u svih 12 gradova i općina u ovom kantonu, što je iskorak u odnosu na sve postojeće strategije u BiH.

- Prevencija i borba protiv korupcije seže od mjesne zajednice do najvišeg nivoa vlasti u državi. Naš cilj je da strategijom u ovaj proces uključimo sve gradove i općine i da na taj način djelujemo preventivno na korupciju - rekao je Fejzić.

Najavio je u izradu uredbe koja će eliminirati rizike na propise, kao i Uredbe o minimalnim standardima za planiranje, dodjelu i praćenje utroška sredstava, koju će Tim predložiti Vladi, čime će se postići puna transparentnost u raspolaganju budžetskim sredstvima.

Naglasio je da ZDK spada među malobrojne kantone u FBiH koji transparentno na službenoj internet stranici objavljuju svaku odluku o dodjeli budžetskih sredstava, tako da će ova uredba biti dodatni iskorak u tom pravcu.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

USVOJENI DNEVNI RED:

  1. Verifikacija Zapisnika sa 107. sjednice Vlade Zeničko-dobojskog kantona, održane dana 17.05.2021. godine;
  2. Verifikacija Zapisnika sa 32. vanredne sjednice Vlade Zeničko-dobojskog kantona, održane dana 21.05.2021. godine;
  3. Program utroška sredstava u razdjelu 20, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, budžetska organizacija 01, potrošačka jedinica 0001, Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu, sa Prijedlogom Zaključka;
  4. Prijedlog Odluke o preraspodjeli sredstava u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu za Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice;
  5. Prijedlog Odluke o raspodjeli planiranih sredstava u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu na poziciji „Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti - za zdravstvo“;
  6. Program utroška sredstava planiranih u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu na razdjelu 21- Ministartsvo zdravstva, budžetska organizacija 01, potrošačka jdinica 0001, ekonomski kod 614100 - „Transferi drugim nivoima vlasti“, subanalitika LAX010 „Tekući transfer za JU Kantonalna bolnica Zenica“, sa Prijedlogom Zaključka;
  7. Program utroška sredstava planiranih u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu na poziciji „Ostali transferi za zdravstvo-Tekući transfer zdravstvenim ustanovama za sprečavanje širenja bolesti izazvane korona viusom-COVID-19“ , sa Prijedlogom Zaključka;
  8. Prijedlog Odluke o odobravanju sredstava zdravstvenim ustanovama sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma