April 2021

Na preporuku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport donijelo je odluku da od 4. maja krene sa postepenim vraćanjem sa online na kombinovani način izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu.

Resorni ministar Spahija Kozlić precizirao je da će se iduće sedmice u škole vratiti učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, koji idućeg mjeseca završavaju nastavu.

- Oni trebaju polagati maturske i druge stručne ispite i u tom smislu im trebamo osigurati da završe školu, a sve uz obavezno poštivanje higijensko-epidemioloških mjera - rekao je ministar Kozlić.

Naveo je da će se iduće sedmice razmotriti i modeli povratka ostalih učenika osnovnih i srednjih škola u školske klupe.

- Nadam se da će nam epidemiološka situacija to omogućiti i da ćemo uskoro vratiti djecu i realizirati nastavu barem u skladu s uputstvom o kombinovanom modelu izvođenja nastave, koje je važilo do 12. marta - rekao je Kozlić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku pravoslavnim vjernicima koji praznik Vaskrs slave po Julijanskom kalendaru, navodeći da su mir i uvažavanje glavna poruka najvećeg kršćanskog praznika.

- Neka vam dani Vaskrsa budu ispunjeni radošću i vjerom u bolje sutra. Podijelite radost Vaskrsa sa svojim porodicama i najbližima, poštujući epidemiološke mjere kako biste sačuvali svoje i zdravlje najbližih. Sretan Vaskrs! - stoji u čestitki.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku građanima povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada.

Navode da Prvi maj simbolizira dostignuća, odnosno žrtve koje su pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava.

- Ta borba nas treba potaknuti da radom, vlastitim zalaganjem i pozitivnom energijom, a u ovom trenutku i s velikom solidarnošću, prebrodimo tešku krizu te potom nastavimo da stvaramo stabilno ekonomsko okruženje u kojem će zadovoljni biti i radnici i poslodavci - navodi se u čestitki.

Podsjećaju da Međunarodni praznik rada drugu godinu obilježavamo u okolnostima pandemije koronavirusa koja se negativno odražava na sve oblasti, a posebno privredu i radna mjesta, te da je Zeničko-dobojski kanton čvrsto opredijeljen da interventnim mjerama ublaži posljedice, što je pokazao i prošle godine konkretnim programima pomoći privredi koja nije samo pokretač razvoja ovog kantona, nego i snažan generator ekonomije države BiH.

Poručuju da su otvoreni za kvalitetan socijalni dijalog, što Vlada i Skupština pokazuju uvažavanjem i korektnim odnosom prema poslodavcima i sindikatima, kao socijalnim partnerima.

- Uz čestitke za Međunarodni praznik rada još jednom želimo potvrditi naše opredjeljenje i spremnost da zajedničkim snagama prevaziđemo novonastalu krizu i radimo na stvaranju boljeg ambijenta za rad i život u ZDK-u - stoji u čestitki.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona uplatilo je poljoprivrednim proizvođačima i veterinarskim stanicama sredstva poticaja u iznosu od 244.574,00 KM, a u skladu s Programom utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi i Programa utroška sredstava od prikupljenih veterinarskih naknada za mjere zdravstvene zaštite životinja i veterinarskog javnog zdravstva Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a za 2021. godinu.

- Od ukupnog iznosa, za poticaje u poljoprivredi isplaćeno je 123.615,00 KM, i to organizatorima otkupa i zamrzavanja jagodičastog voća, dok je za provedene mjere kliničkog pregleda pčelinjaka, kontrole zdravlja vimena kod muznih krava i nadoknade štete uslijed eutanazije oboljelih životinja uplaćeno 120.959,00 KM - rekao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirsad Hadžić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini finansirala je sa 34.000 KM potpunu rekonstrukciju zgrade Područne škole "Kulin Ban" koja djeluje u sastavu OŠ "Kulin ban" Visoko. Škola je dobila novu fasadu, rasvjetu, vrata na učionicama, magnetne table te novu kotlovnicu na pelet i kompletan sistem grijanja, čime je postignuta znatno bolja energetska efikasnost, te ogradu oko dvorišta škole.

Komandant Turske vojne misije u BiH brigadir Bariš Konak rekao je da je Republika Turska posvećena pomoći Bosni i Hercegovini u svim oblastima, te da je od 1993. godine do danas realizirala više od 600 projekata koji su bili usmjereni na sociokulturalni i ekonomski razvoj. Naglasio je da je sretan što je u prilici da ozvaniči završetak radova na dan kada se u Turskoj obilježava 23. april - Dan turskog suvereniteta i djeteta.

Direktorica OŠ "Kulin Ban" Azra Žolja rekla je da je projekat rezultat dobre saradnje školskog menadžmeta sa mjesnom zajednicom i LOT kućom Zenica, odnosno Turskom vojnom misijom u BiH, a sve uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da je Turska vojna misija veliki prijatelj Zeničko-dobojskog kantona, a posebno sektora obrazovanja, te da značajne projekte realiziraju i druge institucije Republike Turske u BiH, kao što su Institut Yunus Emre, Turska ambasada i organizacija TIKA.

- Oni pomažu obrazovni sistem od rekonstrukcije objekata do nabavke udžbenika za turski jezik, pa do nabavke zaštitne opreme za djecu. To je izuzetno bitno za očuvanje obrazovnog sistema - rekao je Kozlić.

Najavio je da će ovo ministarstvo u 2021. godini na području grada Visoko za rekonstrukciju četiri škole izdvojiti 2 miliona KM, u sklopu projekta energetske efikasnosti koji se finasira iz kredita Svjetske banke. Radovi bi trebali početi početkom juna i biti završeni do početka nove školske godine.

Gradonačelnik Grada Visoko Mirza Ganić izrazio je zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta koji je započet prošle godine, dok je još obnašao dužnost premijera Zeničko-dobojskog kantona.

- To govori da pozicija ne određuje stvari, nego iskrena namjera. Moramo izdvajati sredstva i boriti se za što bolju školsku infrastrukturu, jer je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija - rekao je Ganić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Arnel Isak obišao je danas radove koji se izvode u sklopu redovnog održavanja regionalne ceste R457 Zenica-Arnauti-Ribnica-Donji Kakanj. U toku je asfaltiranje dionice ovog puta u dužini od 280 metara.

Ugovor o redovnom ljetnom i zimskom održavanju potpisan je sa preduzećem Almy Transport d.o.o. i Trgošped d.o.o. Kakanj.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona dao je saglasnost na Program utroška budžetskih sredstava i Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za 2021. godinu.

Radi se o sredstvima u iznosu od 1,86 miliona KM - budžetskim i sredstvima posebne naknade za zaštitu i spasavanje, kojima raspolaže Kantonalna uprava civilne zaštite, a koja će prema ovom planu značajnim dijelom biti usmjerena za finansiranje djelovanja i jačanje struktura civilne zaštite u ovom kantonu.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić naglasio je da je jačanje struktura civilne zaštite jedan od prioriteta Vlade ZDK-a te da se opremanje vrši u kontinutetu svake godine.

- Planovima su definisana ulaganja u dodatno opremanje naših službi za spašavanje, Štaba civilne zaštite i Operativnog centra. Planirana su i sredstva za hitne mjere zaštite i spašavanja, pomoć organizacijama koje djeluju u okviru sužbi spašavanja, kao i sredstva za učešće u izvođenju preventivnih mjera - rekao je nakon sjednice Aličić.

Štab je usvojio i informaciju o epidemiološkoj situaciji na podruju ZDK-a, konstatujući da se nisu stekli uslovi za proglašenje stanja nesreće uzrokovane korona virusom, te dao punu podršku Kriznom štabu Ministarstva zdravstva ZDK, kao i donesenim mjerama na sprečavanju širenja korona virusa.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, nakon konsultacija sa ministrom zdravstva dr. Adnanom Jupićem, donio je odluku da se i naredne sedmice nastavi izvođenje nastave po online modelu, o čemu će tokom dana biti obaviještene sve osnovne i srednje škole na području ovog kantona.

Potvrdio je da će Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a sutra razmatrati postojeće protivpandemijske mjere te uputiti prijedlog mjera na usvajanje Vladi ZDK-a.

Najavio je da će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta naredne sedmice sagledati modele nastavka izvođenja nastave, uzimajući u obzir obaveze maturanata, odnosno učenika završnih razreda škola, prema maturskim završnim ispitima, koji bi se trebali izvoditi u školi.

- U tom smislu ćemo naći adekvatan model kako bi oni prisustvovali u školama odbrani maturskih i drugih radova - rekao je Kozlić.

Naglasio je da se epidemiološka slika popravlja, ali da će se mjere u vezi načina izvođenja nastave popuštati postepeno, kako ne bi došlo do pojave novih žarišta.

- Zdravlje učenika i osoblja zaposlenog u školama je na prvom mjestu i time se rukovode Krizni štab ZDK i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport - rekao je Kozlić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odbacuje kao netačne i maliciozne tvrdnje koje je na konferenciji za novinare na račun Vlade ZDK-a iznio predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zenica i skupštinski zastupnik Mladen Simić.

Samo čovjek koji ne vesla ima vremena da ljulja čamac - kaže narodna izreka. Tako je i sa Simićem i njegovim stranačkim skupštinskim kolegama, koji su svu svoju snagu usmjerili na blaćenje rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Vlada se duže od godine, koliko traje pandemija, bori da sačuva zdravlje građana i radna mjesta i nema vremena da vodi bespotrebnu političku diskusiju, ali smo primorani da odgovorimo nakon više uzastopnih neargumentovanih optužbi i istupa kadrova SDP-a.

Neozbiljno je da Vladu kritikuje politička stranka koja na svakim izborima kontinuirano gubi povjerenje birača, a pogotovo da kritikuje finansijsko poslovanje Zeničko-dobojskog kantona, jer je upravo Vlada na čelu sa SDP-om 2015. godine iza sebe ostavila nezmirene obaveze od preko 50 miliona KM. Vladi u sazivu 2015-2018. bilo je potrebno gotovo četiri godine da isplati zaostale porodiljske naknade, stipendije, poticaje i obaveze prema dobavljačima.

Posebno je maliciozna i neistinita tvrdnja da Vlada u ovoj godini "planira potrošiti na Facebook i Twitter" 400.000 KM.

Opredjeljenje i obaveza Vlade je da informiše javnost o svim aktivnostima i mjerama koje direktno utiču na život i funkcionisanje ovog kantona, da informacije moraju doprijeti do svakog građanina i da, u tom smislu, moramo jačati Press službu, jer je naš kanton među rijetkima koji nemaju kantonalnu radio-televiziju.

Dio iznosa kojim manipuliše SDP namijenjen je za podršku tradicionalnim i digitalnim medijima, a ne za "Facebook i Twitter", kako tvrdi Simić, jer ova vlada želi pomoći svima da prebrode posljedice pandemije, a mediji ne smiju biti izuzetak, tim prije što je oglašivačko tržište sve siromašnije, a troškovi medija jednaki ili čak veći.

Na kraju, SDP treba znati da Vlada ZDK ima puni legitimitet i podršku većine u Skupštini ZDK-a, s kojom zajedno kreira politike i mjere od životnog značaja za građane ovog kantona, a da svoj posao radi veoma dobro potvrđuje podrška međunarodne zajednice, vlada FBiH i BiH, pa čak i političkih lidera čije stranke nisu dio aktuelne skupštinske većine.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Dana, 15. aprila Skupština Zeničko-dobojskog kantona održala je 33. (hitnu) sjednicu koja je sazvana na osnovu inicijative radi razmatranja aktuelne epidemiološke situacije izazvane corona virusom na području Zeničko-dobojskog kantona koju je potpisalo 14 zastupnika. Sjednica je održana on-line, a na samoj sjednici je utvrđen dnevni red od dvije tačke.

Skupština je nakon sveobuhvatne diskusije prihvatila Informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Zeničko-dobojskom kantonu, te dala punu podršku Vladi Kantona i Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona u poduzimanju svih neophodnih aktivnosti i mjera, uključujući i rigoroznije epidemiološke mjere, a sve u cilju zaštite stanovništva od pandemije corona virusa.

Istim zaključkom Skupština je zadužila Vladu Kantona da, razmotri mogućnosti i iznađe načine finansijske podrške i pomoći kako privrednim i poslovnim subjektima, tako i fizičkim licima, u smislu naknada nastalih šteta zbog zabrane njihovog rada i obavljanja registrovane djelatnosti tokom pandemije za vrijeme primjene naredbi nadležnih organa. Skupština je zadužila Vladu Kantona i da razmotri načine finansijske podrške i pomoći zdravstvenom sektoru na području  Zeničko-dobojskog kantona, posebno Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, kako bi se omogućili što bolji uslovi za rad i liječenje pacijenata u vrijeme trajanja pandemije.

Skupština je prihvatila i zaključak kojim podnosi Inicijativu Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da po hitnom postupku donese odluku i naloži Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, da se svi novčani transferi, kojima se upućuje pomoć Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, u istom novčanom i svakom drugom kapacitetu upute i Kantonalnoj bolnici Zenica, obzirom da istoj gravitira veći broj pacijenata nego u navedenim kliničkim centrima.

U okviru druge tačke dnevnog reda Skupština Zeničko-dobojskom kantonu je prihvatila Inicijativu Grada Visoko za izmjenu Zakona o javnom redu i miru, čime bi se omogućio viši stepen postupanja na terenu policijskih službenika kako bi policijski službenici mogli izdavati prekršajne naloge za nepoštivanje naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Kantona, u smislu predložene inicijative, trebaju u roku od 15 dana pripreme i u proceduru dostave Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 3

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma