Mart 2021

Dana, 29.03.2021. godine je održana 32. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je razmatrano sedam tačaka dnevnog reda. Zbog trenutne epidemiološke situacije sjednica je održana on-line.

Skupština je u skraćenom postupku razmatrala i donijela Bužet Kantona za 2021. godinu u iznosu od 401.266.900 KM. Budžet je za cca 7,3 mil. KM veći u odnosu na Budžet iz 2020. godine. U proceduri donošenja Budžeta podneseno je ukupno 20 amandmana. Vlada Kantona je predhodno razmatrala sve podnesene amandmane, gdje su formalno-pravno neispravni odbačeni, a preostali nisu prihvaćeni. U konačnoj skupštinskoj proceduri našlo se 14 amandmana koje Vlada Kantona nije prihvatila, a od kojih Skupština nije prihvatila niti jedan. Skupština je potom donijela i Zakon o izvršenju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu, bez kojeg realizacija donesenog Budžeta za 2021. godinu nije moguća.

U okviru treće tačke, Skupština je donijela Odluku o dopuni Odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja prema Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat „Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“. Prihvaćenim dopunama otklonjene su prepreke za nastavak realizacije kreditnog zaduženja za ovaj regionalni projekat. Naime, budući da Vlada ZDK nije mogla obezbijediti instrument osiguranja povrata sredstava od Fonda za zaštitu okoliša FBiH, dopunama odluke definisano je da će Fond u otplati dijela svojih obaveza učestvovati kao donator, a ne dužnik. Ovom Odlukom Skupštine o prihvatanju zaduženja, Zeničko-dobojski kanton se kreditno zadužio u ukupnom iznosu od 14.300,000,00 EUR-a, odnosno 65% ukupnog kreditnog zaduženja za finansiranje navedenog Projekta.

U nastavku sjednice, Skupština je povodom podnesene ostavke, donijela Odluku o razrješenju ministra ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona, a potom i Odluku o izmjenama Odluke o potvrđivanju Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kojom je za premijera Kantona imenovan dosadašnji ministar Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mirnes Bašić, zbog čega je isti prethodno podnio ostavku na tu poziciju, dok je za novog ministra Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu imenovan Mirsad Hadžić iz Tešnja. Premijer Bašić je u kratkom ekspozeu istakao i poručio da će glavna zadaća u okolostima pandemije biti stabilizacija punjenja budžeta i održavanje budžetske likvidnosti, te da će prioriteti Vlade Kantona biti zdravstvo, privreda, poljoprivreda, socijalna politika i boračka zaštita.

U okviru šeste tačke dnevnog reda Skupština se trebala izjašnjavati o Inicijativi Jasmina Duvnjaka, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, za davanje autentičnog tumačenja člana 90. Zakona o visokom obrazovanju, koju je predlagač povukao prije otvaranja rasprave po istoj. U konačnici rada, predloženi zaključak o prihvatanju Izvještaja o radu i ostvarivanju Programa rada Skupštine za period I-XII 2020. godine, nije dobio potrebnu većinu glasova za donošenje.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedlog Odluke o dopuni Odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja prema Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat "Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda", čime su uklonjene pravne prepreke za realizaciju ovog regionalnog projekta.

Dopune Odluke predložila je Vlada ZDK-a nakon niza sastanaka sa predstavnicima Evropske komisije (EK) te Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Premijer ZDK Mirnes Bašić naglašava da je projekat "Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda" generacijski projekat za Zenicu i ZDK, te da Vlada bezrezervno podržava njegovu realizaciju. Međutim, zbog nemogućnosti da ZDK dobije garancije za osiguranje povrata sredstava od Fonda za zaštitu okoliša FBiH, bilo je neophodno promijeniti Odluku, što je Vlada učinila a Skupština jučer jednoglasno usvojila.

- Izmjenom Odluke, iz člana 8. izuzet je Fond za zaštitu okoliša FBiH u smislu da u kreditnom zaduženju učestvuje kao donator, tako da nema obavezu da dostavi garancije ZDK-u. Naredni korak je da Vlada ZDK-a potpiše ugovor za sredstva CEB-a i dostavi mjenice Federalnom ministarstvu finansija - rekao je Bašić.

Podsjeća da je Vlada ranije potpisala ugovor sa EBRD-om, te da su sada stvoreni uslovi da dostavi FBiH mjenice i za ovaj kredit.

Zeničko-dobojski kanton se, odlukom Skupštine iz 2017. godine, kreditno zadužio za iznos od 14 miliona i 300 hiljada eura, odnosno 65% ukupnog kreditnog zaduženja za finansiranje navedenog projekta. Zaduženje se ne odnosi samo na dio zajma koji je obavezan vraćati ZDK (17,50%), već i za dio kredita koji su u obavezi vraćati Grad Zenica i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

- Dogovorili smo da ćemo aktivnosti oko izmjene Odluke o kreditnom zaduženju završiti do kraja marta. To smo uradili i sada očekujemo sljedeće korake - rekao je premijer ZDK.

Naglašava da Vlada već izvršava svoje kreditne obaveze, te da je do sada izvršila uplatu četiri rate kredita.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Skupština Zeničko-dobojskog kantona većinom glasova usvojila je Odluku o izmjenama Odluke o potvrđivanju Vlade ZDK-a, kojom je za premijera ovog kantona imenovan dosadašnji vršilac dužnosti premijera i ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mirnes Bašić, kandidat Stranke demokratske akcije.

Premijer Bašić je u ekspozeu istakao je da će nastaviti raditi na programskim ciljevima ove Vlade, koja je imenovana u martu 2019. godine, poručivši da će glavna zadaća u okolostima pandemije biti stabilizacija punjenja budžeta i održavanje budžetske likvidnosti.

- Prioriteti će biti zdravstvo, privreda, poljoprivreda, socijalna politika i boračka zaštita. Smatram da u uslovima pandemije dobro radimo, a za svoj rad dobijamo pohvale međunarodnih zvaničnika i domaćih visokopozicioniranih političara. Pandemija je zahvatila cijeli svijet i mi uspijevamo da vlastitim sredstvima i snagama suzbijamo posljedice krize - rekao je premijer Bašić.

Za ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu imenovan je Mirsad Hadžić iz Tešnja, također iz SDA.

Aktuelnu Vladu Zeničko-dobojskog kantona podržava skupštinska većina koju čine SDA, HDZ BiH, A-SDA i nezavisni zastupnici.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Skijašica Elvedina Muzaferija i atletičar Amel Tuka, proglašeni su, na 64. manifestaciji Sportista Zeničko-dobojskog kantona u izboru NIPD "Naša riječ" iz Zenice, za najbolje sportiste ovog kantona u 2020. godinu. Muzaferija je najbolja bh. skijašica i članica Skijaškog kluba ZE-2010 iz Zenice, a Tuka je najbolji bh. atletičar i član Atletskog kluba Zenica.

Manifestacija je održana sinoć u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, uz generalno pokroviteljstvo Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kojoj je dodijeljena plaketa "Prijatelj sporta".

- Ponosan sam što Zeničko-dobojski kanton ima sportiste koji na najbolji način predstavljaju nas i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ponosni smo na našeg Amela Tuku, Hamzu Alića, Mesuda Pezera, Ahmeda Krnjića, Elvedinu Muzaferiju i čitavu plejadu sportista, posebno mladih, koji nižu uspjeh za uspjehom. Ponosan sam na naše sjajne paraolimpijce - odbojkaše, košarkaše, streljaše i druge istaknute takmičare i sportske klubove - rekao je vršilac dužnosti premijera ZDK-a Mirnes Bašić, koji je uručio plakete najboljim sportistima za 2020. godinu.

Naglasio je da Vlada prati uspješne i perspektivne sportiste i istovremeno animira građane da se bave sportom, "ne samo radi sportskih odličja, nego zato što je sport najsigurniji put da se udalje od poroka današnjice, socijaliziraju te jačaju tijelo i duh".

- Perspektivnim sportistima dajemo stipendije, pomažemo rad klubova i odlazak na takmičenja, uključujući i sportske klubove osoba sa invaliditetom, te plaćamo kotizacije i registracije klubova. To nije sprint, nego trčanje na duge staze - rekao je premijer Bašić, dodajući da je svaka izdvojena marka "ulaganje u afirmaciju sporta, sportske rezultate i naše zdravlje".

Plakete laureatima uručili su i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić te ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Azra Šabanović, Spahija Kozlić, Fahrudin Čolaković, Arnel Isak i Nebojša Nikolić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, sa saradnicima, održao je danas sastanak s predstavnicima Rudnika mrkog uglja Breza i Općine Breza, na kojem je razgovarano o postupku dodjelu koncesije ovom rudniku za istraživanje i eksploatacije uglja.

Bašić je naglasio da se aktivnosti na uvođenju rudnika u ovo pravo vode dugi niz godina, u skladu sa Zakonom o koncesijama donesenim 2003. godine, te da je nedavno s Rudnikom mrkog uglja Kakanj potpisan prvi koncesioni ugovor za istraživanje i eksploataciju uglja u ZDK-u. Vlada, dodaje, ima komunikaciju sa ostala dva rudnika, u Brezi i Zenici, ali još nema naznaka skorog potpisivanja ugovora.

- Izborom novog načelnika Breze i novog rukovodstva u RMU Breza stvorili su se uslovi da se krene u aktivnosti donošenja odluka i na kraju potpisivanja ugovora. Na sastanku smo poredali sve potrebne korake i usaglasili se da ćemo do septembra potpisati ugovor za RMU Breza - rekao je Bašić.

Općinski načelnik Vedad Jusić istakao je da će dodjela koncesije ovom rudniku biti važna za lokalnu zajednicu, jer će pripadajući dio sredstava od koncesione naknade, koja se dijeli u omjeru 70:30 posto u korist općina, usmjeravati u razvoj lokalne infrastrukture. Koncesija je, kaže, važna i za RMU Breza, jer je ona preduslov za ulazak u razvojne projekte ovog rudnika.

- Na taj način mi u Brezi stvaramo perspektivu za rad RMU Breza, ali i razvoj ukupne lokalne zajednice - rekao je Jusić, izrazivši zadovoljstvo što su Vlada ZDK i Općina Breza "nakon dugog niza godina uspjeli pronaći zajednički interes, na zadovoljstvo svih građana Breze".

Direktor RMU Breza Muamer Omerović rekao je da je ugovor o koncesiji preduslov za sve buduće rudarske radove i razvoj rudnika. Pojasnio je da je naredni korak da se RMU Breza opredijeli koje površine će biti predmet koncesije, a da Općina Breza povuče sve tužbe protiv ovog rudnika.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o radu JU Kantonalna bolnica Zenica u dijelu kojim je utvrđena unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta, čime je ova zdravstvena ustanova napravila još jedan korak ka sticanju statusa univerzitetske bolnice.

Direktor KBZ-a prof.dr. Rasim Skomorac rekao je da je ovime ispunjen još jedan od uslova koje je utvrdilo Federalno ministarstvo zdravstva (FMZ), na osnovu ranije podnesene aplikacije od strane ove ustanove.

- Uprkos opterećenju borbom protiv koronavirusa, uspjeli smo uraditi veliki posao i pripremiti izmjene sistematizacije i pravilnika o radu. U prethodnom vremenu uspjeli smo izmijeniti Zakon o Kantonalnoj bolnici i Statut, a sve u cilju ispunjavanja utvrđenih uslova za sticanje statusa univerzitetske bolnice - rekao je dr. Skomorac, navodeći da je KBZ sada stekla uslov da ponovo podnese aplikaciju FMZ-u za sticanje statusa koji će omogućiti daljnji razvoj i ustanove i Medicinskog fakulteta UNZE.

- Mislim da je to veliki korak i za Kanton i stanovnike da ustanovu postavimo na jedan drugi nivo i da na taj način i njezina pozicija unutar FBiH bude povoljnija i drugačija. Nadam se da ćemo to uspjeti u sljedećim mjesecima - rekao je Skomorac.

U organizacijskom smislu, predviđeno je formiranje klinika na način da se omogući, po uvjetima koji se traže za univerzitetsku bolnicu, formiranje u prvoj fazi klinike za hirurške bolesti, klinike za interne bolesti, te klinike za ginekologiju i akušerstvo. To će, ističe Skomorac, biti stimulans i za kolege ljekare koji se žele dalje školovati i sticati akademske titule.

- Kako kolege budu sticali akademske titule, tako ćemo moći proširivati broj klinika. Postoje jasni kriteriji i vjerujem da ćemo u vrlo kratkom vremenu, nakon što dobijemo status i formiramo ove klinike, već za 2-3 godine stvarati uslove za osnivanje novih klinika iz postojećih i to je način kako su se razvijali drugi klinički centri - rekao je direktor KBZ-a.

Napominje da se paralelno radi i na infrastrukturnom jačanju Kantonalne bolnice, kroz projekat energetske efikasnosti za čiju je realizaciju Vlada ZDK-a osigurala kredit u iznosu od 11 miliona eura.

Nakon što je Vijeće Grada Zenica dalo pravo građenja KBZ-u, otklonjene su prepreke za početak realizacije ovog generacijskoj projekta. Ističe da je sticanje statusa univerzitetske bolnice, a u narednoj fazi i statusa kliničkog centra, proces koji mora pratiti izgradnja infrastrukture.

- Mi ćemo kroz realizaciju ovog projekta stvoriti znatno bolje uslove za rad i boravak pacijenata, što će biti nemjerljivo u odnosu na sadašnje stanje. Steći će se uslovi i za reorganizaciju prostora ustanove kojom će se omogućiti kvalitetniji rad i sa studentima, uvođenje novih tehnologija i kvalitetniju edukaciju medicinskih radnika. To je motivirajući faktor za sve i naša je obaveza da čuvamo kadrove, jačamo Medicinski fakultet i ljekarski kadar koji je u ovom trenutku jako deficitaran - rekao je dr. Skomorac.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je i u skupštinsku proceduru uputila Odluku o dopuni odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja prema Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat "Izgradnja Regionalnog vodovoda Plava voda".

Navedenim dopunama otklonjene su prepreke za nastavak realizacije kreditnog zaduženja za ovaj regionalni projekat. Naime, budući da Vlada ZDK nije mogla obezbijediti instrument osiguranja povrata sredstava od Fonda za zaštitu okoliša FBiH, dopunama navedene odluke definisano je da će Fond u otplati dijela svojih obaveza učestvovati kao donator, a ne dužnik.

- Jedini način da bi omogućili nastavak realizacije projekta bio je da Vlada ZDK izmijeni član 8. Odluke o kreditnom zaduženju, po kojem svi učesnici u projektu moraju dati garancije. Izmjenama je ukinuta ova obaveza Fonda za zaštitu okoliša da dostavi garancije - rekao je vršilac dužnosti premijera ZDK Mirnes Bašić.

Odlukom Skupštine ZDK o prihvatanju kreditnog zaduženja za projekat "Plava voda", Zeničko-dobojski kanton se kreditno zadužio u ukupnom iznosu od 14.300,000,00 EUR-a, odnosno 65% ukupnog kreditnog zaduženja za finansiranje navedenog projekta. Kanton se zadužio ne samo za dio zajma koji je obavezan vraćati (17,50%), već i za dio Zajma koji su u obavezi vraćati Grad Zenica i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Kada je u pitanju kreditni aranžman sa CEB-om, premijer Bašić naglašava da će dopune ove odluke omogućiti realizaciju i ovog kredita za koji ugovore još nisu potpisali ni Srednjobosanski kanton niti Fond za zaštitu okoliša FBiH.

- Izmjenom odluke i izdvajanjem garancija prema FBiH ispoštovat ćemo sve rokove, tako da bi svi preduslovi za početak realizacije projekta "Plava voda" trebali biti zaokruženi do kraja marta - rekao je Bašić, navodeći da Vlada ZDK već ispunjava svoje finansijske obaveze prema projektu te da je do sada izvršila uplatu četiri rate kredita.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici utvrdila i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 401.266.000,00 KM. U odnosu na prošlogodišnji, budžet je veći za 2 posto.

- Povećanje se najvećim dijelom odnosi na povećanje izdvajanja za sektor zdravstva gdje smo za borbu protiv virusa Covid-19 opredijelili ukupno 9 miliona KM. Također, povećan je i budžet Ministarstva za boračka pitanja radi implementacije u punom kapacitetu Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilisane borce - rekao je ministar finansija Josip Lovrić.

Planirani prihodi manji su za 17 posto u odnosu na prošlu godinu, zbog negativnih posljedica pandemije koronavirusa, tako da se očekuje pomoć sa viših nivoa vlasti.

- Nadam se da će doći do realizacije pomoći sa višeg nivoa, jer bez te pomoći zaista će biti teško izvršiti budžet na nivou koji je planiran - rekao je Lovrić.

Naglasio je da je Vlada poduzela sve korake kako bi se smanjili rashodi u budžetu. Materijalni troškovi smanjeni su za 10 posto, nisu planirani značajniji kapitalni transferi i ulaganja, dok će se namjenska sredstva trošiti u skladu sa važećim propisima.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

U ime Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovni, službenik za demokratski razvoj Misije Daut Bajramović uručio je Timu Vlade Zeničko-dobojskog kantona za prevenciju i borbu protiv korupcije donaciju u tehničkoj opremi - laptop, projektor, dva eksterna hard diska i licencu za Zoom platformu.

Bajramović je tokom sastanka sa vršiocem dužnosti premijera ZDK Mirnesom Bašićem, ministrom za pravosuđe i upravu Nebojšom Nikolićem i predsjednikom Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije Dževadom Fejzićem, rekao da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Misije OSCE-a u BiH i ključna za dugoročnu stabilnost zemlje. Zahvalio se Vladi ZDK-a za saradnju sa Misijom OSCE-a u BiH i istakao da Misija OSCE-a i Tim uspješno sarađuju četiri godine, te da svake godine provedu desetak zajedničkih aktivnosti u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije. Najavio je nastavak saradnje i u 2021. godini kroz podršku Misije OSCE-a u BiH izradi nove Strategije za borbu protiv korupcije ZDK, jačanju saradnje Tima sa općinama, kao i jačanju mreže koordinatora Tima u javnim institucijama.

Premijer Bašić zahvalio se na donaciji, kao i podršci i konstruktivnim prijedlozima Misije OSCE-a u BiH u svim segmentima, rekavši da je dobrodošao svaki oblik podrške, pogotovo u opremi i kadrovskom jačanju. Potvrdio je opredjeljenje Vlade da profesionalizira rad Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije, koji bi od početka iduće godine trebao biti organiziran kao zaseban ured ili služba.

- Formirat ćemo potpuno nezavisno tijelo koje će se baviti prevencijom i borbom protiv korupcije i koje će biti podrška nadležnim organima u procesuiranju pojedinačnih slučajeva korupcije - rekao je Bašić.

Predsjednik Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije Dževad Fejzić naglasio je da će jedna od najvažnijih aktivnosti ovog tijela ove godine biti donošenje Uredbe o dodjeli grantova, što će biti novi iskorak u raspolaganju budžetskim sredstvima u ZDK-u koja se zadnje dvije godine dodjeljuju isključivo putem javnog poziva.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona s gnušanjem odbacuje učestale medijske napade skupštinske zastupnice Sanje Renić na Vladu i njene zaposlenike, posebno ministra privrede Zlatka Jelića i njegove saradnike.

Medijski istupi zastupnice Naše stranke Sanje Renić obiluju dezinformacijama i insinuacijama, čiji je jedini cilj diskreditovanje izvršne vlasti Zeničko-dobojskog kantona i ubiranje jeftinih političkih poena. Pomenuta zastupnica bez valjanog osnova, a uz pomoć svojih insajdera u Ministarstvu privrede, pokušava inkriminisati rad ministra Jelića i procedure unutar ovog ministarstva, istovremeno nevješto optužujući čitav niz državnih službenika u institucijama Zeničko-dobojskog kantona.

Tvrdnja da su ovlasti i nadležnosti pomoćnika ministra u Ministarstvu privrede nezakonito prenesene na savjetnicu ministra Vanju Udiljak apsolutno su netačne! Naime, gospođa Udiljak imenovana je na upražnjeno mjesto pomoćnika ministra po procedurama koje je vodila Agencija za državnu službu u FBiH, te vrši poslove i ovlaštenja koja joj pripadaju po organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ovom ministarstvu. Pomoćnik ministra, kojeg gospođa Renić spominje u svojim medijskim istupima, ranije je suspendovan na 10 dana, zbog neovlaštenog učešća u radu nadzornog odbora jednog privrednog subjekta, a privremena suspenzija izrečena je u okviru provedenog disciplinskog postupka. Trenutno ima sve ovlasti i nadležnosti pomoćnika ministra koje mu pripadaju po unutrašnjim aktima Ministarstva za privredu.

Netačne i neozbiljne su i tvrdnje o navodno nezakonitom unapređenju dvoje državnih službenika u Ministarstvu za privredu, jer su sve procedure provedene u skladu sa zakonom te nakon prethodno dobijenog mišljenja Ministarstva finansija i saglasnosti Komisije za davanje prethodne saglasnosti za popunu upražnjenih radnih mjesta u kantonalnim organima uprave. Pomenuta unapređenja bila su predmetom provjere upravne revizije Ministarstva za pravosuđe, koja nije uočila bilo kakve nepravilnosti u provedenim procedurama.

Renić insinuira da je u Ministarstvu za privredu "nezakonito utrošeno cca. 9 miliona KM budžetskog novca", prilikom dodjele subvencija plata privrednim subjektima čiji je rad bio zabranjen tokom lockdowna prošlog proljeća. Napominjemo zastupnicu Renić da su Vlada ZDK i Ministarstvo za privredu prvi u FBiH izradili interventne mjere i putem javnog poziva dodijelili subvenciju plata ma mart i april, a potom i sredstva podsticaja za jačanje konkurentnosti privrednih subjekata. Niti jedna marka nije isplaćena bez kriterija i javnog poziva, a svi javni pozivi i odluke su transparentno objavljeni na internet stranici Ministarstva privrede. Očito da zastupnica Renić smatra kriminalom to što je 9.000 radnika dobilo plaću za vrijeme pandemije, tj. preko 3.000 poslovnih subjekata, u skladu sa važećim zakonom. Renić je očito pogrešno i informisana, jer je na ovaj način privrednim subjektima dodijeljeno 3,8 miliona, a ne, kako zastupnica tvrdi, 9 miliona KM.

Tačno je da su nadležni istražni organi vršili "izvide" po anonimnim krivičnim prijavama protiv nadležinih u Ministarstvu za privredu, koje očito dolaze iz istog kruga kome pripada i zastupnica Renić, ali su sve prijave odbačene kao neosnovane.

Pozivamo zastupnicu Sanju Renić da ubuduće preispituje vjerodostojnost informacija koje, u udobnoj opozicionoj klupi, dobija od svojih insajdera u Ministarstvu privrede, jer su informacije netačne i zlonamjerne, a dolaze od osoba koje su i same počinile kriminalne radnje, za što postoje ozbiljni dokazi kojima raspolažu nadležni istražni organi.

Svrha političkog djelovanja ne smije biti isprazna populistička politika kakvu zastupnica Renić vodi preko društvenih mreža i uz podršku određenih medija, nego rad za boljitak i opšte dobro cjelokupne zajednice, kao što to radi ova vlada, posebno u vrijeme aktuelne pandemije, kada se borimo za zdravlje građana i svako radno mjesto.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 2

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma