Februar 2021

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić u čestitki povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ističu da ovaj datum spaja sve građanke i građane Bosne i Hercegovine koji su se 29. februara i 1. marta 1992. godine jasno opredijelili za suverenu i nezavisnu zemlju, državu ravnopravnih građana i svih naroda koji u njoj žive.

- Nezavisnost naše domovine plaćena je životima i zdravljem mnogih patriota koji su ustali u odbranu od brutalne agresije. Stoga, na praznik nezavisnosti odajemo posebnu počast najvećim sinovima naše domovine. U inat destruktivnim snagama, Bosna i Hercegovina je opstala, a obaveza svih nas je da domovinu čuvamo i dajemo doprinos njenoj izgradnji - navode u čestitki Bašić i Huskić.

Ističu da je naša budućnost integracija u savremenu Evropu, a ulazak u Evropsku uniju i NATO bit će najbolja potvrda da smo u tome uspjeli. To će, poručuju, građanima donijeti bolji život i perspektivu, a domovini BiH veću bezbjednost i stabilniju budućnost.

- Podignimo visoko zastave i budimo ponosni što imamo domovinu Bosnu i Hercegovinu. Sretan Dan nezavisnosti! - kaže se u čestitki.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić uputili su čestitke Elvedini Muzaferija, Amelu Tuki i Mesudu Pezeru.

Skijašica Elvedina Muzaferija osvojila 16. mjesto u kombinaciji na Svjetskom prvenstvu u Cortini d’ Ampezzo, ostvarivši najvredniji rezultat na svjetskim prvenstvima od samostalnosti Bosne i Hercegovine.

Najbolji bh. atletičar srednjoprugaš Amel Tuka osvojio je drugo mjesto na Svjetskom atletskom dvoranskom mitingu u Madridu, postavivši novi rekord Balkana i BiH na 800 metara, dok je bacač kugle Mesud Pezer osvojio drugo mjesto na Seniorskom atletskom prvenstvu Balkana.

- Ponosni smo što Zeničko-dobojski kanton ima sportiste koji visoko nose zastavu naše domovine BiH. Vi ste naši najbolji ambasadori - navode u čestitki premijer Bašić i ministar Kozlić.

Ističu da se radi o sportistima koji su od ranije stipendisti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, te da je podrška sportu jedna od ključnih politika ove vlade, tako da podrška uspješnim sportistima neće izostati ni u buduće.

Press-služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Petak, 26 Februar 2021 08:59

SAOPĆENJE SA 31. SJEDNICE SKUPŠTINE

Dana, 25.02.2021. godine je održana 31. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je razmatrano devet tačaka dnevnog reda. Sjednica je sazvana i održana u uslovima i okolnostima epidemije COVID-19 i održana prema protokolu prilagođenom trenutnoj situaciji uzrokovane pojavom i pandemijom koronavirusa.

U okviru prve tačke dnevnog reda Skupština je u skraćenom postupku razmatrala i donijela Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama.

U okviru druge tačke dnevnog reda Skupština je donijela Program rada Skupštine za 2021. godinu. Programom su obuhvaćeni planirani akti iz nadležnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, nosioci izrade istih, predlagači, razlozi za donošenje, postupak donošenja i rokovi za njihovo razmatranje. Nakon toga, zastupnici su prihvatili i Nacrt Programa rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu, uz zaduženje Vladi Zeničko-dobojskog kantona da prilikom izrade i donošenja Programa rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu, ima u vidu sve akte planirane u Programu rada Skupštine za 2021. godinu, odnosno da svoj Program rada za 2021. godinu, uskladi sa Programom rada Skupštine za 2021. godinu.

Potom je prihvaćen Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići za 2019. godinu, a zastupnici su na današnjoj sjednici prihvatili i Izvještaj o radu Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu.

Naredne tri tačke dnevnog reda koje su razmatrane su se odnosile na izvještaje iz resora Ministarstva zdravstva, pa je Skupština ovom prilikom prihvatila Izvještaj o poslovanju JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu u kojem se navodi da je ostvarena neto operativna dobit poslije oporezivanja u iznosu 5.885 KM koji proizilazi iz ostvarenih ukupnih prihoda od 2.776.253 KM, dok su ukupni rashodi iznosili 2.767.786 KM.

Dalje su zastupnici u Skupštini razmatrali i prihvatili Izvještaj o poslovanju JU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu. U izvještajnom periodu ostvaren je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 158.921 KM čime je nastavljen trend uspješnosti finansijskog poslovanja. Ukupni prihodi u izvještajnom periodu iznosili su 1.791.521 KM, dok su rashodi iznosili 1.632.600 KM.

Danas je Skupština u okviru osme tačke dnevnog reda prihvatila Izvještaj o poslovanju JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za 2019. godinu. U samom izvještaju se navodi da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat u iznosu 156.933 KM koji proizilazi iz ostvarenih ukupnih prihoda od 5.383.543 KM, dok su ukupni rashodi iznosili 5.226.610 KM.

U konačnici rada prihvaćena je Informacija o koncesijama na području Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu.

 

                                                                                 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić rekao je da će i ove godine u fokusu rada Vlade biti sektori zdravstva, privrede, poljoprivrede, socijalne i boračke zaštite.

Vlada je pripremila nacrt budžeta, a očekuje se da prijedlog budžeta bude usvojen do 31. marta, do kada je na snazi Odluka o privremenom finansiranju. Nacrt je planiran u iznosu od 393 miliona KM, što je na nivou rebalansiranog budžeta za 2020. godinu, kada su izdvojena značajna sredstva za jačanje zdravstva i smanjenje štete u privredi.

Naglasio je da se prema projekcijama Ministarstva finansija ZDK i Federalnog ministarstva finansija u 2021. očekuje pad prihoda u odnosu na prošlogodišnji plan za 17 posto. Zbog toga će se planirani prihodi morati umanjiti, ali će Vlada učiniti sve da sačuva likvidnost i izvršavanje svojih ustavnih i zakonskih obaveza.

- Pojedine stavke ćemo umanjiti, a neke povećati. Izdvajanja za boračku zaštitu povećali smo za 2 mil. KM, shodno Uredbi o egzistencijalnoj naknadi za borce mlađe od 57 godina, a za 2 miliona smo planirali i povećanje izdvajanja za socijalnu zaštitu, kako bismo mogli ispoštovati obaveze iz Zakona o hraniteljstvu FBiH - rekao je Bašić novinarima nakon sjednice Skupštine ZDK.

Naglasio je da su u odnosu na prošlu godinu planirana veća sredstva i za zdravstvo, dok će izdvajanja za privredu i poljoprivredu ostati na istom nivou.

- Nisu upitni ni kapitalni projekti koji se finansiraju iz namjenskih sredstava, a na nivou prošle godine će ostati i izdvajanja za cestovnu i vodnu infrastrukturu - rekao je premijer ZDK, naglasivši da će Vlada nastaviti mjere štednje i ukidanja svih troškova koji ne utiču na izvršavanje ustavnih i zakonskih obaveza.

Odgovarajući na pitanje vezano za imunizaciju stanovništva, premijer Bašić je istakao da podržava inicijativu u Parlamentu FBiH da se u saradnji sa kantonalnim ministarstvima zdravstva krene u direktnu nabavku vakcina, ali je rekao da ne očekuje napredak s obzirom na ograničenja Zakona o javnim nabavkama.

-  Svi mi očekujemo vakcine sa nivoa države BiH. Što se tiče našeg kantona, uradili smo sve što je potrebno te izveli određene simulacije vakcinacije, tako da će ZDK, zahvaljujući prvenstveno Ministarstvu zdravstva i Kriznom štabu, spremno dočekati vakcine i izvršiti svoje obaveze kada ih dobijemo - rekao je Bašić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju je predvodio vršilac dužnosti premijera Mirnes Bašić posjetila je danas JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK, gdje je s direktorom Damirom Jukićem razgovarala o radu ove javne ustanove s posebnim fokusom na funkcionisanje tokom pandemije virusa Covid-19.

U delegaciji su, također, bili ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, ministar finansija Josip Lovrić te ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Jukić je izrazio zahvalnost Vladi, kao osnivaču, na korektnoj saradnji i podršci „bez koje bi ova ustanova teško funkcionisala“.

U JU Penzionerski dom sa stacionarom trenutno je smješteno 142 korisnika, a uprkos smanjenim prihodima zbog obustave komercijalnih djelatnosti ustanova je prošlu poslovnu godinu završila pozitivno, zahvaljujući uštedama i racionalnoj potrošnji sredstava.

Premijer Bašić je izrazio zadovoljstvo radom ove javne ustanove, posebno u periodu pandemije, dajući punu podršku daljem radu i planiranim projektima s ciljem stvaranja još boljih uslova za smještaj korisnika i položaja uposlenih.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić upriličio je, dana 23.02.2021. godine, radni sastanak sa predstavnicima USAID-ovog projekta PRO-Budućnost. Predstavnici projekta na sastanku su bili direktorica projekta Majda Behram-Stojanov sa saradnicama Tatjanom Grujo i Editom Čolo-Zahirović.

Sastanku su pored predsjedavajućeg Huskića prisustvovali i ministar Mnistarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić.

Ovom prilikom gosti su izrazili naročitu zahvalnost Skupštini Zeničko-dobojskog kantona koja je jednoglasno na 30. sjednici Skupštine usvojila „Platformu za mir“ podnesenu u formi deklaracije od strane USAID-ovog Projekta PRO-Budućnost. Riječ je o projektu koji je podržan i od strane Vijeća Ministara BIH, te oba doma parlamentarne Skupštine BiH.

Gosti su izrazili želju za dalju saradnju sa Ministarstvom za obrazovanja, nauke, kulture i sporta u okviru projekta PRO-Budućnost kroz program mirovnog obrazovanja, te predstavili potencijalnu metodologiju saradnje sa ciljem promicanja procesa razumijevanja kulture mira, te stjecanja vještina nenasilne komunikacije, razumijevanja i konstruktivnog rješavanja konflikta učenika i učenica.

Ministar Kozlić se zahvalio gostima na inicijativi te izrazio želju da u narednom periodu na osnovu usvojene Platforme za mir potpišu zajednički Memorandum o razumijevaju, na osnovu kojeg bi bili učinjeni naredni koraci realizacije i razvijanja akcionog plana za potpunu implementaciju Platforme za mir.

Predsjedavajući Huskić se zahvalio gostima na inicijativi i posjeti, te izrazio punu podršku projektu PRO-Budućnost sa nadom da će daljom realizacijom Projekta biti poslana poruka da je Zeničko-dobojski kanton kao i do sada opredjeljen za sigurnu, prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je usvajanjem „Platforme za mir“ poslala snažnu poruku mira svih naroda i građana Zeničko-dobojskog kantona sa ciljem dugoročne izgradnje mira i stabilne Bosne i Hercegovine.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 24 Februar 2021 12:15

POŽARI - UPOZORENJE GRAĐANSTVU

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo upozoravaju stanovništvo da nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 m od šume.

Pozivamo građane na maksimalan oprez kod eventualnog paljenja vatre, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

U narednom periodu predstoji proljetno čišćenje, krčenje i uređenje privatnih posjeda, uz koje je uvijek vezano i spaljivanje biljnog otpada, suhe trave i niskog rastinja. Imajući u vidu činjenicu da paljevine, usljed nepažnje, često izmaknu kontroli i pretvore se u požare sa velikim posljedicama, apelujemo na građane da izbjegavaju ovaj način uništavanja korova i čišćenja njiva.

Podsjećamo građane da svojim nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti sopstvenu i bezbjednost drugih ljudi i imovine. U šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svijet, a trajno se narušava kvalitet zemljišta. Stoga očekujemo pomoć ostalih institucija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta, nevladinih organizacija i pojedinaca da podrže ovaj apel.

U cilju sprečavanja nastajanja i širenja požara, uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo će u narednom periodu pojačati aktivnosti na kontroli ovih radnji.


Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu - Kantonalna uprava za šumarstvo/Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (KŠCZ) na 23. sjednici usvojio je Program rada KŠCZ za 2021. godinu.

Programom je predviđen niz aktivnosti KŠCZ, od donošenja planskih dokumenata za finansiranje, opremanje i obučavanje struktura civilne zaštite, razmatranja stanja pripremljenosti, organizovanosti, opremljenosti i osposobljenosti za zaštitu i spašavanje svih nosilaca zaštite i spašavanja na području ZDK-a, do predlaganja mjera za dogradnju sistema zaštite i spašavanja, kao i preventivnog djelovanja u cilju sprečavanja nastajanja prirodne ili druge nesreće, te vježbama i drugim vidovima obučavanja i osposobljavanja.

KŠCZ je razmatrao i prijedloge za dodjelu javnih priznanja koja će biti dodijeljena u povodu 1. marta - Dana civilne zaštite.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izvršila je isplatu sredstava podsticaja proizvođačima maline, kupine i organske jagode za 2020. godinu. Isplaćeno je ukupno 547.314,40 KM, a podsticaj je dobilo 1.397 proizvođača koji su proizveli 1.862.032 kilograma jagodičastog voća.

Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva, a iznos podsticaja je 0,29 KM po kilogramu za fizička lica te 0,40 KM po kilogramu za obrte i pravne subjekte.

Mirnes Bašić, vršilac dužnosti premijera i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kaže da je Vlada svojim mjerama uspjela doprinijeti očuvanju malinarstva kao jedne od strateških grana poljoprivrede u Zeničko-dobojskom kantonu.

- Naši podsticaji doprinijeli su stabilizaciji proizvodnje i očuvanju liderske pozicije ZDK-a u malinarstvu u FBiH. Malinarstvo će biti biti jedan od prioriteta i u 2021. godini - rekao je premijer Bašić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Imajući u vidu aktuelnu situaciju u Rudniku mrkog uglja Zenica kao i u Rudniku Breza, Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Zeničko-dobojskog kantona zahtjeva od JU Elektroprivreda BiH i Vlade Federacije BiH, kao nadležnih i odgovornih subjekata u oblasti rudarstva, da pod hitno poduzmu neophodne radnje na rješavanju problema u navedenim rudnicima.

Smatramo da se mora hitno pronaći način da se rudarima koji u najtežim uslovima obavljaju svoje radne zadatke omogući isplata zarađenih plaća i naknada, pogotovo što većina ima porodice koje izdržava, ima kredite i egzistencija im je direktno ugrožena.

Duži zastoj u proizvodnji rudnika Zenica mogao bi direktno ugroziti proizvodnju u kompaniji ArcelorMittal Zenica, a što bi opet indirektno imalo nesagledive posljedice na bezbroj privrednih subjekata i time proizvelo ogromne materijalne štete. Ovome treba dodati i opasnost od obustave grijanja za građane Zenice.

Mislimo da su to dovoljni razlozi da od nadležnih urgentno zatražimo da se pod hitno angažuju na rješavanju aktuelnih problema u navedenim rudnicima kako bi se izbjegle veće posljedice.

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Zeničko-dobojskog kantona

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 3

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma