Srijeda, 08 April 2020

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona usaglasilo je sa socijalnim partnerima, na današnjoj 21. sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK, prvu mjeru za pomoć privredi prema kojoj će preuzeti sufinansiranje plaća privrednim subjektima kojima je zabranjen rad naredbom Federalnog štaba civilne zaštite.

"Usaglasili smo se da sufinansiramo 50 posto neto plaće za mart, jer je naredba donesena sredinom mjeseca, te cjelokupan iznos minimalne plaće za april", kazao je ministar za privredu Zlatko Jelić, precizirajući da je mjera donesena na prijedlog udruženja poslodavaca u ovom kantonu.

Kasim Kotorić, predsjednik Udruženja metalske i elektro industrije Privredne komore FBiH, rekao je da je svjestan problema izazvanih pandemijom koronavirusa u ovom kantonu, koje kantonalna Vlada zasad rješava bez pomoći viših nivoa, te da je set mjera dobra poruka poslodavcima i radnicima da mogu računati pomoć društva.

"Nadam se da će ove mjere amortizovati probleme firmi koje ne mogu da rade, da će ljudi steći pouzdanje te da neće otpuštati radnike", rekao je Kotorić.

Mirnes Isaković, predsjednik Saveza samostalnih sindikata ZDK založio se za očuvanje svakog radnog mjesta, jer je od ukupno 7.200 radnika firmi koje su prestale sa radom, bez posla ostalo oko 1.200.

Premijer Mirza Ganić je izrazio zadovoljstvo što su socijalni partneri prepoznali dosadašnje aktivnosti vlade u borbi protiv pandemije korona virusa, te podržali set mjera za pomoć privredi, ali i zdravstvu i poljoprivredi, rekavši da Vlada priprema i druge mjere kako bi ublažila posljedice pandemije u privredi.
 
"Druga mjera je olakšavanje pristupa sredstvima u postojećem Kreditno-garancijskom fondu ZDK u iznosu od 1,5 miliona KM, a dogovorili smo se da Ministarstvo za privredu osigura i sredstva za subvencioniranje kamata koja će vrlo brzo biti operativna", rekao je Ganić.
 
U pripremi je i mjera za očuvanje tekuće likvidnosti malih i srednjih preduzeća, a kantonalna Vlada će, nakon što Vlada FBiH osnuje garantni fond za pomoć privredi, tražiti dio garancije i za ove namjene omogućiti sredstva u iznosu do 15 miliona KM.
 
"Pored grejs perioda, tražit ćemo način za sufinansiranje dijela kamata, tako da očekujemo dobre efekte ovih mjera na terenu. Ukoliko pored toga uspijemo obezbijediti i dodatna grant sredstva, mjere će biti još uspješnije“, rekao je Ganić, istakavši da je vrlo važno da socijalni partneri podržavaju mjere te da su sve mjere usaglašene sa reprezentativnim udruženjem poslodavaca koje je član udruženja na nivou FBiH.

Press služba ZDK

Objavljeno u Info-COVID-19

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj 10. vanrednoj sjednici usvojila i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog rebalansa Budžeta ZDK za 2020. godinu, kojim su osigurana dodatna finansijska sredstva za borbu i saniranje posljedica pandemije koronavirusa u iznosu od 7 miliona KM.

"Vrlo je izvjesno da će se sjednica Skupštine održati u petak kako bi se usvojio rebalans a sredstva postala operativna. Mi smo ranije za Kantonalnu bolnicu obezbijedili 2,5 miliona KM, a rebalansom smo, kroz smanjenje troškova na svim budžetskim stavkama, obezbijedili dodatna sredstva za zdravstveni sektor, civilnu zaštitu, privredu i poljoprivredu", rekao je premijer Mirza Ganić.

Sva ministarstva su zadužena da izvrše analizu budžetskih stavki kako bi se mogle započeti aktivnosti na pripremi novog rebalansa, budući da je u prva tri mjeseca zabilježen pad prihoda u budžetu.

"Prihodi u prva dva mjeseca su na nivou 87 posto u odnosu na plan, a u trećem mjesecu smo imali još drastičnije smanjenje, što se očekuje i u četvrtom mjesecu, tako da je ovo samo jedan u nizu rebalansa koji nas čekaju u toku ove godine", rekao je ministar finansija Josip Lovrić.

Vlada je dala ovlaštenje premijeru Ganiću da sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) potpiše sporazum o nabavci zaštitne opreme za zdravstvene ustanove u vrijednosti 500.000 KM, od čega će iz budžeta ZDK biti izdvojeno 400.000 KM, a 100.000 KM će osigurati UNDP. Isporuka prve količine opreme očekuje se već naredne sedmice.

Press služba ZDK

Objavljeno u Info-COVID-19

Poštovani,

preuzmite COVID-19 dnevni bilten ZDK za 08. april/travanja 2020. godine.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Bilten COVID-19

U situaciji kada je na području Federacije BiH, odnosno Zeničko-dobojskog kantona proglašeno stanje prirodne nesreće, zbog pandemije izazvane korona virusom COVID-19, kao i sa svim pratećim objektivnim poteškoćama koje su nastale ili će nastati u aktuelnim društveno-ekonomskim prilikama, Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije želi da skrene pažnju, i upozori javnost na sljedeće.

Pored obaveznog poštivanja donesenih naredbi, mjera i preporuka od strane nadležnih štabova civilne zaštite u smislu zaštite zdravlja i podizanja općeg nivoa higijensko-epidemiološke zaštite, Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije naglašava obavezu svih organa kantonalne uprave i javnih institucija na dosljedno poštivanje zakonskih i podzakonskih propisa, odnosno propisanih procedura u okvirima resornih nadležnosti i/ili djelokruga poslova i zadataka. S tim u vezi, napominjemo i obavještavamo javnost, da će Tim u okviru svojih ovlaštenja sa dužnom pažnjom pratiti sva postupanja kantonalnih organa uprave i javnih institucija u novonastalim društvenim okolnostima, u smislu jačanja prevencije korupcije i sprečavanja nepravilnosti ili koruptivnih ponašanja, i u tom smislu pojačati saradnju sa svim agencijama, institucijama i organizacijama koje se neposredno bave sprečavanjem koruptivnih radnji i krivičnih djela korupcije.

Stoga, i ovom prilikom, pozivamo sve institucije i sve zaposlene da se u nastalim objektivno otežanim okolnostima i uslovima rada, dosljedno pridržavaju važećih propisa i propisanih procedura, u skladu sa donesenim akcionim planovima i planovima integriteta, te da se za sva dodatna pitanja, putem svojih imenovanih koordinatora, obrate na adresu Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije.

Svjesni da ovakve društvene i životne prilike mogu uzrokovati mnoge nepravilnosti u društvenim i ekononomskim procesima (radni odnosi, javne nabavke, zloupotreba ovlaštenja) pozivamo/molimo građane Zeničko-dobojskog kantona da ne dozvole da bilo koja nepravilnost, koruptivno djelovanje kroz kršenje zakona ili zloupotrebu ovlaštenja, ostanu neprijavljeni odgovarajućim nadležnim institucijama.

Sve informacije i saznanja o učinjenim nepravilnostima i potencijalnim zloupotrebama mogu se prijaviti na mail adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Tim Vlade ZDK za borbu protiv korupcije

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma