Srijeda, 05 Februar 2020

Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona imenovalo je Krizni štab za praćenje novog koronavirusa, kojim predsjedava dr. Adnan Jupić, kantonalni ministar zdravstva, a u njegovoj odsutnosti dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i član Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona. Imenovanjem Kriznog štaba raspušteno je Koordinaciono tijelo za praćenje pojave novog koronavirusa, koje je formirano prošle sedmice.

Krizni štab je imenovan u skladu s naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a pored predstavnika kantonalnog Ministarstva zdravstva, čine ga predstavnici Kantonalne bolnice Zenica, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, domova zdravlja u Zenici i Tešnju, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK te Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Krizni štab je imenovao dr. Fatimu Bašić, specijalisticu epidemiologa sa Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, za kontakt osobu sa Kriznim štabom Federalnog ministarstva zdravstva.

Osnovni zadatak Kriznog štaba je hitno aktiviranje Kriznog plana pripravnosti za postupanje nadležnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu radi sprečavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Krizni štab je, na svojoj prvoj sjednici, naložio da se u roku od sedam dana izrade Krizni plan i detaljne epidemiološke instrukcije. Bolnicama u ZDK je naloženo da pripreme prostorije izolacije za smještaj sumnjivih pacijenata te da se odmah izvrši nabavka zaštitnih odijela i maski za zdravstvene radnike u bolnicama i domovima zdravlja. Od domova zdravlja je zatraženo da odmah provjere i izvjeste Krizni štab o rezervama zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Također, Krizni štab se saglasio da se u saradnji s Ljekarskom komorom Zeničko-dobojskog kantona organizira edukacija za zdravstvene radnike koji se nalaze u sistemu prevencije i liječenja zaraznih bolesti u ovom kantonu.

Press-služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ADRION je evropski transnacionalni program koji pomaže razvoj regionalnih inovativnih sistema, štiti kulturalno i prirodno naslijeđe, obnavlja okoliš, razvija transport, mobilnost i jača opće kapacitete. Program okuplja osam partnerskih država, četiri članice EU i četiri IPA zemlje (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija) te služi kao pokretač inovacija pri donošenju novih politika, odnosno kao podrška procesu upravljanja u Jadransko-jonskom regionu, za dobrobit više od 70 miliona njegovih stanovnika. 

Drugi poziv za projektne prijedloge u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa transnacionalne saradnje (ADRION) bio je otvoren u periodu od 26.03. do 03.07.2018. godine tokom kojeg je podneseno ukupno 186 projektnih prijedloga. Od tog broja, Odlukom Nadzornog odbora Programa, odobrena su 22 projekta koji će biti finansirani kroz ovaj poziv.

Jedan od odobrenih je i projekat pod nazivom “Jadransko-jonska mreža autentičnih sela” - „ADRIO-NET („Adriatic-Ionian Network of Authentic Villages“). Projekat pripada prioritetnoj osi 2 - Održivi region te specifičnom cilju 2.1 - Promocija održive valorizacije i očuvanje prirodne i kulturne baštine kao potencijala za rast na području Jadransko-jonske regije. Cilj projekta je uspostavljanje transnacionalne mreže autentičnih sela kao jednog od pokretača lokalnog razvoja, kako bi se prevladala trenutna marginalizacija i nedovoljna valorizacija manjih destinacija. Glavna svrha ove mreže jeste očuvanje i valorizacija prirodnih i kulturnih krajolika inovativnim pristupom i inovativnim instrumentima. Projekat omogućuje malim, raštrkanim selima s bogatim kulturnim nasljeđem i kulturnim tradicijama da se uvežu i povećaju svoju transnacionalnu vidljivost.

Vodeći partner u ovom projektu je regija Emilia-Romagna iz Italije. U projekat je uključeno ukupno 8 partnera sa područja Italije, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije. Jedan od partnera na implementaciji projekta je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. Implementacija projekta je započela 01.02.2020. godine, a planirano trajanje je 30 mjeseci, odnosno do 31.07.2022. godine.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak i direktor Kantonalne direkcije za ceste koja djeluje u sastavu ovog ministarstva Rasim Kovač potpisali su u sjedištu Ministarstva sa predstavnikom izvođača radova, Jasminom Kalabićem direktorom preduzeća „ALMY-Transport“ d.o.o. Zenica, Ugovor o realizaciji projekta sanacije i modernizacije dijela regionalne ceste R441 Zenica-Vjetrenice.

Ovim projektom, ukupne vrijednosti 419.889,57 KM, predviđeno je da se izvrši sanacija i modernizacija asfaltnog kolovoza na ovoj dionici regionalne ceste, zatim gradnja neophodnih cestovnih objekata, te da se izgradi moderno autobusko stajalište u MZ Čajdraš, u blizini tamošnje Crkve u Župi „Srca Isusova“.

Sanacija ove saobraćajnice je vrlo bitna zbog činjenice da su ovom putnom komunikacijom Zenica i Zeničko-dobojski kanton povezani sa susjednom općinom Vitez i Srednjobosanskim kantonom.

"Sanacija ove ceste je od izuzetnog značaja zbog naših građana koji svakodnevno, a posebno u danima vikenda, koriste ovu komunikaciju između dva susjedna grada i kantona, ali posebno zbog toga što doprinosi razvoju privrede i poboljšanju uslova za poslovanje jer je dobra putna infrastruktura preduslov za razvoj privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta", kazao je ministar Isak.

Press-služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma