Četvrtak, 23 Januar 2020

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odbacuje sve tendenciozne navode o odnosu institucija ovog kantona prema Gradu Visoko, koje duže vrijeme iznosi Gradska uprava na čelu sa gradonačelnicom Amrom Babić, te poziva na jedinstvo i prestanak podjela koje čini lokalna vlast izvrtanjem činjenica.

Posljednji u nizu zlonamjernih medijskih spinova je informacija da su "građani Visokog u 2019. godini uplatili Kantonu 13,3 miliona KM", čime se pokušava stvoriti slika da Visoko daje više sredstava nego što se ovom gradu vraća te izazvati gnjev građana prema Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjećamo javnost da se iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona finansiraju ustavne i zakonske obaveze, kao i politike razvoja i podrške (prosvjeta, zdravstvo, sudstvo, policija, stipendiranje, smještaj i ishrana studenata, briga o boračkoj populaciji, socijalna politika, unapređenje poslovnog ambijenta, jačanje konkurentnosti privrede, razvoj poljoprivrede, ulaganja u vodovodnu, putnu i javnu infrastrukturu...), a samo u toku prošle godine Grad Visoko je iz kantonalnog budžeta povukao više od 26,6 miliona KM!

Vlada ZDK poziva lokalnu vlast u Visokom da konačno počne rješavati probleme građana, kao što to čine vlasti u ostalim općinama i gradovima, a zbog čega su ih građani izabrali.

"Naš kanton je kičma razvoja privrede Bosne i Hercegovine i krajnje je vrijeme da Visoko postane dio tog pozitivnog procesa te, stoga, pozivamo vlast u Visokom da prestane sa lošim spinovanjem. Visoko je, nažalost, zaustavljeno u razvoju i Vlada ZDK čini sve da ga vrati na put uspjeha kojim idu druge lokalne sredine u ovom kantonu. Nije u redu da građani Visokog ispaštaju zbog lokalne vlasti. To nikada nećemo dozvoliti", izjavio je premijer Mirza Ganić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Zeničko-dobojskog kantona, uradilo je plan za implementaciju Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu, u skladu sa članovima 22., 46., 48., 52. i 56. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (''Službene novine Zeničko-dobojskog kantona'' broj 7/10, 8/12).

 • Programom obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) u školskoj 2019/2020. godini bit će obuhvaćena djeca koja 1. marta 2020. godine navršavaju 5 godina i 6 mjeseci života i  koja, u ovoj školskoj godini, nisu bila upisana u neku od predškolskih ustanova.
 • Djeca, koja su u ovoj školskog godini, u periodu septembar-januar, pohađala predškolsku ustanovu u kojoj se realizira Cjeloviti razvojni program (CRP), neće biti obuhvaćena Programom obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, jer Cjeloviti razvojni program sadrži i Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja.
 • Djeca koja su pohađala predškolsku ustanovu dobit će uvjerenje o završenom CRP-u, a djeca, polaznici Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, uvjerenje o završenom POPOiO. Oba uvjerenja su validna za upis u osnovnu školu.
 • Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu finansira se iz Budžeta Kantona u trajanju od 180 sati (12 radnih sedmica / 3 sata dnevno).
 • Program realiziraju javne i privatne predškolske ustanove koje su verifikovane, tj. upisane u Registar predškolskih ustanova Zeničko-dobojskog kantona, kao i škole u sredinama gdje ne postoje predškolske ustanove u državnoj ili privatnoj svojini.
 • Program će se, u skladu sa potrebama, realizirati u dva ciklusa. Prvi ciklus u periodu mart-maj, a drugi ciklus u periodu juni-august.
 • Plan realizacije Programa je urađen prema školskim područjima i usklađen je sa blizinom objekata škola i predškolskih ustanova.
 • Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju predviđene su i novčane kazne za roditelje/staratelje, koji ne upišu dijete u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu.
 • Roditelji/staratelji djece, koja će pohađati Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, dužni su prilikom upisa djeteta donijeti sljedeće dokumente:
  • Izvod iz matične knjige rođenih (kopija)
  • Ljekarsko uvjerenje isključivo  za upis u predškolsku ustanovu
   (Izvod iz matične knjige rođenih nije potrebno ovjeravati, a ljekarsko uvjerenje je besplatno.)
 • Upis djece se vrši u periodu od 24.01.2020. godine do 30.01.2020. godine.
 • Početak realizacije Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu planiran je za 03.03.2020. godine.

Obavještavamo roditelje/staratelje da će se upis djece za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovu školu (POPOiO) u školskoj 2019/2020. godini vršiti u periodu od 24. do 30. januara 2020. godine.

Detaljnije informacije o mjestu upisa i mjestu realizacije programa POPOiO, kao i potrebnoj dokumentaciji za upis, nalaze se na oglasnim pločama osnovnih škola i predškolskih ustanova.

Početak realizacije programa POPOiO planiran je za 3. mart 2020. godine.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

Objavljeno u Vijesti

U prilogu su sljedeći obrasci:

 1. Obrazac praćenja realizacije ugovora - Stručno-tehnički nadzor nabavke i postavljanja vertikalne saobraćajne signalizacije i ostale cestovne opreme na regionalnim cestama R 445 i R474
 2. Obrazac praćenja realizacije ugovora - Stručno-tehnički nadzor na izvođenju radova sanacije klizišta i izgradnje pješačke staze u naselju Ulišnjak
 3. Obrazac praćenja realizacije ugovora - Stručno-tehnički nadzor na izvođenju dodatnih radova trajna sanacija klizišta Vrankamen
 4. Obrazac praćenja realizacije ugovora - Stručno-tehnički nadzor na izvođenju radova sanacije i modernizacije dijela regionalne ceste R 445, dionica Moštre-Visoko

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma