Juni 2019

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je gradskim/općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu u ZDK-u danas doznačila drugu ratu stipendija za 2.232 korisnika stipendija za studijsku 2018./2019. godinu u iznosu od 304.200,00 KM, koji obuhvata redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja. Nadležne gradske/općinske službe će izvršiti isplatu sredstava korisnicima stipendija.

U Budžetu Kantona za 2019. godinu za ovu namjenu osigurana su sredstva u iznosu od 2.433.600,00 KM. Po prvi put u dugogodišnjoj aktivnosti Ministarstva za boračka pitanja, stipendije su dobili svi studenti koji su aplicirali na konkurs i koji su ispunjavali uslove.

"Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, za drugu i ostale godine studija, te za prvu i drugu godinu drugog ciklusa 1.200,00 KM. Nastojat ćemo da održimo kontinuitet i da svaki mjesec bude izvršena isplata jedne rate stipendije", kazao je Fahrudin Čolaković, ministar za boračka pitanja ZDK.

Raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama je slijedeća:

-Grad Zenica – 70.850,00 KM,
-Općina Breza – 13.650,00 KM,
-Općina Doboj Jug – 8.200,00 KM,
-Općina Kakanj – 28.000,00 KM,
-Općina Maglaj – 20.550,00 KM,
-Općina Olovo – 13.300,00 KM,
-Općina Tešanj – 23.950,00 KM,
-Općina Usora – 6.850,00 KM,
-Općina Vareš – 10.800,00 KM,
-Općina Visoko – 38.250,00 KM,
-Općina Zavidovići – 36.550,00 KM
-Općina Žepče – 33.250,00 KM.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Delegacija Vlade Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem posjetila je danas sjedište Zeničko-dobojskog kantona gdje je razgovarala sa premijerom Mirzom Ganićem i ministrima u kantonalnoj Vladi te predsjedavajućim Skupštine ZDK Ćazimom Huskićem. U delegaciji Vlade FBiH bili su i federalni ministri razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Premijer Ganić je rekao kako je ovo prva posjeta premijera Novalića novom sastavu kantonalne Vlade, te da je susret bio konkretan i konstruktivan.

"Razgovarali smo o podršci privredi i povratku na čemu ćemo zajedno raditi u narednom periodu, jer je opredjeljenje ove Vlade da stvaramo bolji poslovni ambijent, razvijamo privredu i širimo poslovne zone", kazao je premijer Ganić.

Tom prilikom najavljene su aktivnosti u pravcu zahtjeva ZDK-a da Kantonalna bolnica Zenica dobije status univerzitetske bolnice, kako bi mogla biti nastavna baza u ZDK, a bilo je riječi i o projektu Plava voda.

"Premijer Novalić nas je informisao da je Vlada FBiH dala saglasnost Fondu za okoliš FBiH da izda mjenice JP Plava voda Travnik, čime će se završiti administrativni dio oko ovog velikog infrastrukturnog projekta koji je izuzetno važan za vodoopskrbu Zenice", kazao je Ganić.

Također, razgovarano je i o infrastrukturnim projektima, posebno u dijelu razvoja cesta.

"Zahvaljujući akcizama, ove godine je na nivo ZDK sa nivoa FBiH spušteno tri miliona KM. Mi smo se opredijelili da radimo kilometre, a ne metre ceste", rekao je Ganić.

Premijeri FBiH i ZDK razgovarali su i o mogućnosti uključivanja kompanija metalske industrije iz ZDK u namjensku industriju FBiH.

"To se ne može realizovati brzo, ali moramo razmišljati u tom pravcu jer namjenska industrija ostvaruje značajan rast i mi moramo tražiti svoje mjesto u toj priči. Imamo Institut "Kemal Kapetanović" koji može biti podrška namjenskoj industriji i na tome želimo raditi", kazao je Ganić.

Premijer Fadil Novalić je izrazio zadovoljstvo posjetom Vladi ZDK, rekavši kako bi drugačija raspodjela javnih prihoda donijela dodatna sredstva ZDK-u. Sadašnji model, s kojim je nezadovoljan jedan broj kantona, među njima i ZDK, fokusiran je na distribuciju prikupljenih sredstava a ne na raspodjelu u skladu sa ostvarenim prihodima.

"Budući model raspodjele bi trebao biti kombinacija distribucije i raspodjele prihoda prema doprinosu kantona. Zakon je pripremljen, ali treba vrlo veliki društveni konsenzus, ne samo politički, da se promijeni sistem raspodjele koji bi uvažavao koliko nastaje na nekoj teritoriji, barem sa nekim procentom. Time bi ZDK imao veće prihode, barem za desetak miliona KM", kazao je Novalić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

U organizaciji Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona i Misije OSCE za BiH, u četvrtak, 27. juna, održana je  tematska radionica o modalitetima saradnje i koordinacije aktivnosti u prevenciji korupcije, sa predstavnicima organizacija civilnog društva (OCD) sa područja ZDK-a.

Dosadašnja saradnja Tima Vlade sa OCD-om ocijenjena je uspješnom, ali Tim smatra da saradnja sa organizacijama civilnog društva koje djeluju na području Zeničko-dobojskog kantona mora biti intenzivnija.

Predstavnici OCD, kao i aktivisti koji u svom radu iskazuju neophodni senzibilitet u opredjeljenju za prevenciju i borbu protiv korupcije, iznijeli su svoja dosadašnja iskustva, kao i probleme u cjelovitom sagledavanju različitih pojavnih oblika korupcije ili koruptivnih ponašanja u oblastima njihovog rada i aktivnosti.

S tim u vezi, usvojene su preporuke koje će pomoći u boljoj koordinaciji Tima Vlade i OCD-a, ali i usaglašeni principi na osnovu kojih će se i odrediti konkretne aktivnosti, saopćeno je iz Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 27 Juni 2019 13:25

Budžet za građane 2019.

U prilogu je Brošura "Budžet za građane 2019." - građanski vodič koji na jednostavan način prikazuje kako se planira prikupljati i trošiti novac iz Budžeta Zeničko-dobojsjkog kantona tokom 2019.godine.

Objavljeno u Budžet za građane

Delegacija Vlade Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem posjetit će sutra, 28. juna, sjedište Zeničko-dobojskog kantona, gdje će se sastati sa premijerom Mirzom Ganićem i ministrima u Vladi ZDK. Pored premijera Novalića, u delegaciji Vlade FBiH bit će ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i ministar za razvoj, poduzetništvo i obrt Amir Zukić.

Tema sastanka je upoznavanje sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona te modaliteti zajedničkog djelovanja s ciljem unapređenja ambijenta za život i rad na području ZDK.

Sastanak će biti upriličen u sali pri Uredu premijera ZDK (Aneks zgrade ZDK, Kučukovići 2, Zenica), s početkom u 11.30 sati. Snimateljima i fotoreporterima će biti omogućeno da snime početak sastanka, a izjave za medije su predviđene u 12.30 sati.

Pozivamo vas da propratite ovaj događaj.

 

Srdačan pozdrav,

Press služba ZDK

Objavljeno u Press

Na osnovu člana 20. stav 1. Poslovnika o radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj 5/11), sazivam 11. sjednicu Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Sjednica će se održati dana 28.06.2019. godine (petak) u 0900 sati, u sali 109, I sprat zgrade Kantona.

Za sjednicu se predlaže slijedeći:

DNEVNI RED:

 1. Verifikacija Zapisnika sa 10. sjednice Vlade Zeničko-dobojskog kantona, održana dana 21.06.2019. godine;
 2. Verifikacija Zapisnika sa 4. vanredne sjednice Vlade Zeničko-dobojskog kantona, održana dana 26.06.2019. godine;
 3. Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Stručnoj službi Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, sa Prijedlogom Zaključka;
 4. Mišljenje Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, doneseno po Inicijativi Sanje Renić zastupnice u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona vezano za dopunu Zakona o sportu, sa Prijedlogom Zaključka;
 5. Program rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu, usklađen sa Programom rada Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu, sa Prijedlogom Zaključka o utvrđivanju;
 6. Program utroška sredstava vodnih naknada za 2019. godinu, u razdjelu 23, budžetska organizacija 01, potrošačka jedinica 0001, Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu, pozicija «Namjenska sredstva za finansiranje projekataiz sredstava posebnih vodnih naknada», sa Prijedlogom Zaključka;
 7. Informacija o statusu zgrade Kantonalnog suda u Zenici, sa Prijedlogom Zaključka;
 8. Prijedlog Odluke o preraspodjeli rashoda planiranih u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu za Kantonalnu direkciju za ceste i Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline;
 9. Prijedlog Odluke o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju krečnjaka na lokalitetu „Trebačko brdo“, općina Tešanj;
 10. Prijedlog Odluke o uvećanju sredstava u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu, za budžetskog korisnika iz nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport – OŠ „ Meša Selimović“, općina Zenica, donacija Federalnog ministarstva zdravstva;
 11. Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti za imenovanje direktora JU Gimnazija “Rizah Odžečkić” Zavidovići;
 12. Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti za imenovanje direktora JU Mješovita srednja škola Tešanj;
 13. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Ragbi savezu Bosne i Hercegovine za pokroviteljstvo Europskog prvenstva u ragbiju VII;
 14. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Klubu borilačkih vještina „Isak Ze“ Zenica za finansijsku pomoć za odlazak na balkansko prvenstvo u Makedoniju;
 15. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Sportskom društvu Winner iz Zenice za sufinansiranje Gimnastičkog i Košarkaškog kluba Winner iz Zenice, u 2019. godini;
 16. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Karate klubu „Visoko“ iz Visokog za finansijsku podršku pri organizaciji „Regionalnog otvorenog prvenstva tradicionalnog karatea Visoko 2019“;
 17. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Odobravaju se sredstva Karate klubu „Internacional“ iz Zenice za finansijsku pomoć za odlazak na Evropsko prvenstvo u Aalborg, Danska;
 18. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Klubu sjedeće odbojke „Bosna“ Zenica iz Zenice za pokrivanje dijela troškova odlaska na međunarodni turnir u Hoffenheim, Njemačka;
 19. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Košarkaškom klubu „Vukovi“ iz Zenice za finansijsku pomoć pri organizaciji „Trećeg Međunarodnog turnira prijateljstva Grada Zenice“;
 20. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava „Udrženju za sport i kulturu ZOP 1 Zenica“ iz Zenice za finansijsku pomoć pri organizaciji „Uličnog Basket turnira Mokušnice 2019. Zenica“;
 21. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Teniskom klubu „Čelik“ Zenica za sufinansiranje organizacije Evropskog teniskog turnira „Zenica Open 2019“;
 22. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Fatihu Šišiću članu Teniskog kluba „Mladost“ Zenica iz Zenice za finansijsku pomoć za odlazak na Evropske turnire u Holandiju, Austriju, Crnu Goru i Srbiju;
 23. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Nogometnom klubu „Krivaja“ Zavidovići iz Zavidovića za finansijsku pomoć pri organizaciji obilježavanja i proslave jubileja 100 godina postojanja i rada kluba NK „Krivaja“ Zavidovići;
 24. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Šahovskom klubu „Čelik“ Zenica iz Zenice za finansijsku pomoć u svrhu odlaska na državno šahovsko prvenstvo u Bijeljinu;
 25. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Asocijaciji “Mostovi prijateljstva BiH” iz Zenice za pokrivanje dijela troškova organizacije konferencije “Armenija-Azerbejdžan-sukob u Nagorno Karabah, balkanski pogledi;
 26. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Gradskoj biblioteci Visoko za pokrivanje dijela troškova štampanja knjige “Trnoviti put” autorice Selme Breščić iz Visokog;
 27. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Udruženju estradnih izvođača Zeničko-dobojskog kantona za pokrivanje dijela troškova organizacije radionice o instrumentalnom izvođenju rock’n’roll-a;
 28. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Gluhić Sejadu iz Zavidovića sredstva, kao pomoć socijalno-intervenirajućeg karaktera na ime sufinansiranja stambenog zbrinjavanja porodice;
 29. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava „Udruženju gluhih i nagluhih sportista u Zeničko-dobojskom kantonu“ za sufinansiranje planiranih, redovnih aktivnosti „Udruženja gluhih i nagluhih sportista Zeničko-dobojskog kantona“ u 2019. godini;
 30. Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Streljačkom klubu osoba sa invaliditetom Zenica sredstva, kao pomoć socijalno-intervenirajućeg karaktera za plaćanje troškova nabavke goriva i putarina, odnosno prevoza radi učešća na takmičenju pod nazivom „World Para Shooting Kup“ koje se održava u Osijeku.

 

PREMIJER PO OVLAŠTENJU
Mirnes Bašić

Objavljeno u Najave sjednica
Stranica 1 od 6

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma