Srijeda, 08 Maj 2019

USVOJENI DNEVNI RED

 1. Prijedlog Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu - skraćeni postupak
 2. Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o visokom obrazovanju-skraćeni postupak
 3. Prijedlog Programa rada Skupštine za 2019. godinu
 4. Nacrt Programa rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu
 5. Prijedlog Odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, predlagača Samira Karahasanovića, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona
 6. Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu
 7. Informacija o stanju bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu.

AKTI DONESENI NA 7. SJEDNICI SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Doneseni zakoni:

 • Zakon o dopuni Zakona o visokom obrazovanju.

Donesene odluke:

 • Odluka o izmjeni Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Doneseni zaključci:

 • Zaključak kojim Skupština Zeničko-dobojskog kantona prihvata Nacrt Programa rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu,
 • Zaključak kojim Skupština Zeničko-dobojskog prihvata Informaciju o stanju bezbjednosti na području Kantona za 2018. godinu.

 

 

Stručna služba Skupštine ZDK

USVOJENI DNEVNI RED

 1. Prijedlog Odluke o izboru stalnih radih tijela 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,
 2. Inicijativa Edhema Fejzića, bivšeg poslanika 7. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, za izmjene i dopune Zakona o vodama Zeničko-dobojskog kantona,
 3. Inicijativa Besima Avdića, bivšeg poslanika 7. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, za izmjenu člana 14. Zakona o proglašenju Spomenika prirode „Tajan“,
 4. Prednacrt (federalnog) Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca
  • Utvrđivanje mišljenja Skupštine
 5. Prijedlog Odluke o razrješenju dva člana Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova,
 6. Prijedlog Odluke o razrješenju člana Ureda za pritužbe javnosti, policijskog službenika-predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova,
 7. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju.

AKTI DONESENI NA 4. SJEDNICI SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Donesene odluke:

 • Odluka o izboru stalnih radnih tijela 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,
 • Odluka o razrješenju dva člana Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova,
 • Odluka o razrješenju člana Ureda za pritužbe javnosti, policijskog službenika-predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova,
 • Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju.

Doneseni zaključci:

 • Zaključak kojim Skupština Zeničko-dobojskog kantona utvrđuje svoje mišljenje povodom dostavljenog Prednacrta (federalnog) Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.

 

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Premijer ZDK Mirza Ganić primio je u svom uredu delegaciju Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona - predsjednika Muhameda Begagića i generalnog sekretara Safiju Mahmić.

Gosti su informisali premijera o aktivnostima NS ZDK, realiziranim projektima kao i projektima koji su u toku. Razgovarano je i o saradnji Vlade i resornog ministarstva sa krovnom kućom nogometa u ovom kantonu na projektima poboljšanja infrastrukture i ukupnom unapređenju sporta.

Predstavnici Nogometnog saveza upoznali su premijera Ganića sa stanjem u nogometnim klubovima u općinama ZDK-a.

Premijeru su ovom prilikom uručili plaketu u znak zahvalnosti za podršku i doprinos Vlade ZDK razvoju nogometa.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK izdvojit će jedan milion konvertibilnih maraka za stipendiranje studenata u akademskoj 2018/2019. godini. Prema programu kojeg je usvojila Vlada na 4. sjednici, pravo na stipendiju imaju redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija, do 30 godina starosti i koji nisu ni u kakvom radnom odnosu, s prebivalištem na području ZDK-a.

"Konkurs za dodjelu stipendija bit će objavljen tokom mjeseca maja, a nakon okončanja konkursne procedure Vlada će posebnim aktom utvrditi visinu pojedinačnog iznosa stipendije i broja rata za isplatu", kazao je resorni ministar Spahija Kozlić.

Konkursnu proceduru ranije je okončalo Ministarstvo za boračka pitanja ZDK koje je za stipendije 2.230 studenata izdvojilo 2,44 miliona KM. Po prvi put, ove godine su stipendije dobili svi studenti sa formalno ispravnim konkursnim prijavama.

"Sa dodatnih milion maraka koje je izdvojilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, nadam se da ćemo uspjeti dodijeliti stipendiju svakom studentu u ZDK koji je ove godine podnio prijavu i ispunjavao uslove, što je politika ove vlade", rekao je premijer Mirza Ganić.

Vlada je usvojila programe utroška sredstava još tri transfera Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, od kojih je finansijski najvredniji Tekući transfer za smještaj studenata u studentske centre u iznosu od 1.659.500,00 KM. Ovim sredstvima subvencionira se smještaj i ishrana studenata u studentskim centrima u Sarajevu i Tuzli, te dva studentska centra u Mostaru. Ova četiri centra su za akademsku 2018/2019. godinu dobila saglasnost za smještaj i ishranu ukupno 700 studenata sa područja ZDK.

Transfer za naučno-istraživačku djelatnost ove godine je planiran u iznosu od 40.000,00 KM. Od toga, za odbranu doktorskih radova planirano je 8.000,00 KM, pomoć organizaciji naučno-stručnih skupova i učešće naučnih radnika i studenata na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu te izdavanje univerzitetskih udžbenika 16.000,00 KM, za takmičenja studenata sa univerziteta u ZDK 12.000,00 KM, dok je za nagrade najboljim studentima sa prebivalištem u Zeničko-dobojskom kantonu planirano 4.000,00 KM.

Usvojen je i program utroška sredstava Tekućeg transfera za organizaciju takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola u iznosu od 45.000,00 KM. Za finansiranje troškova učešća učenika iz ZDK na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima planirano je 5.000,00 KM, a 40.000,00 KM za nagrade nastavnicima - voditeljima sekcija - ekipa i drugih oblika vannastavne aktivnosti čiji učenici postignu izuzetne rezultate na tim takmičenjima.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma