Nedjelja, 05 Maj 2019

Kalavun Jusuf-pašina u Maglaju, poznatija kao Kuršumlija džamija, svečano je otvorena u prisustvu brojnih vjernika te visokih zvanica iz BiH i Turske.

Restauraciju džamije izgrađene 1560. godine, koja je tokom agresije bila teško oštećena, kroz dvije faze ranijih godina finansirali su švedska SIDA, općina Maglaj, vlade FBiH i Zeničko-dobojskog kantona, dok je treću i četvrtu, posljednju fazu restauracije i konzervacije bisera osmanske arhitekture i nacionalnog spomenika kulture nulte kategorije finansirala Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA.

Zvanicama i vjernicima obratio se i premijer ZDK Mirza Ganić rekavši kako je sretan i ushićen iz dva razloga. Prvi, što zajedno svjedoče završetku restauracije džamije po kojoj je Maglaj nadaleko poznat i iz koje se godinama šalju poruke mira, suživota i tolerancije, a drugi što ima priliku da se obrati na otvaranju džamije u kojoj je njegov rahmetli dedo hafiz Šefkija Ganić službovao prije pedesetak godina.

"Naše uloge u različitim vremenskim okvirima su različite, ali mjesto i poruke koje prenosimo su iste. Džamije trebamo poštovati, uvažavati i voljeti, jer one služe dobru i one su uistinu izvor dobra. One su mjesta gdje odgajamo ljude i učimo ih kako je biti dobar prema sebi, prema svojoj porodici, prema svojim komšijama i prijateljima. One su mjesta vjere i kulture, znanja i učenja, druženja i saradnje", kazao je Ganić.

Kuršumlija džamija u Maglaju, baš i kao jučer otvorena Aladža džamija u Foči, zauvijek će simbolizirati duhovnost islamske tradicije, ljepotu koju čuva njihov izgled i dobrotu koju će dijeliti ljudi koji se u njima budu okupljali. Zato je, ističe, ovih dana praznik u BiH, praznik dobra!

"Jučer i danas šaljemo poruke svijetu da mi želimo graditi i da gradimo dobre odnose u multikulturalnom društvu. Također, jučer i danas potvrđujemo da dobri i plemeniti prijatelji iz Turske ne žale svoj imetak i svoje vrijeme za podršku BiH", kazao je premijer ZDK.

Čestitajući nastupajući mjesec ramazan, Ganić se zahvalio svima, a naročito prijateljima iz Turske koji su dali i daju doprinos u razvoju infrastrukture i dobrih međuljudskih odnosa u BiH.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma