Ponedjeljak, 08 April 2019

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić održao je u svom Uredu sastanak sa rektorom Univerziteta u Zenici Damirom Kukićem, predsjednikom Senata Ilhanom Bušatlićem i ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahijom Kozlićem. U fokusu razgovora bilo je stanje i aktuelni problemi na ovoj visokoškolskoj ustanovi, čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton.

"U svom ekspozeu sam naglasio podršku razvoju visokog obrazovanja na području ZDK i podršku Univerzitetu u Zenici kroz njegovu reakreditaciju i akreditaciju studijskih programa, te stimulisanje zapošljavanja najuspješnijih studenata na našem univerzitetu. Očekujem da ćemo imati korektnu saradnju, jer nas čeka puno posla", kazao je premijer Ganić.

Istaknuto je kako je među najvažnijim prioritetima stvaranje uslova za povećanje broja upisanih studenata i izgradnja infrastrukture, između ostalog i kroz javno-privatno partnerstvo, a jedna od prvih zadaća je usaglašavanje kolektivnog ugovora sa sindikatom.

Čestitajući premijeru Ganiću imenovanje na premijersku dužnost, rektor Kukić i predsjednik Senata Bušatlić izrazili su zadovoljstvo što je za ministra obrazovanja u novoj Vladi ZDK imenovan njihov kolega sa UNZE, redovni profesor Spahija Kozlić.

"Prvi akt kojeg sam potpisao bilo je rješenje o reakreditaciji, koja, između ostalog, omogućuje Univerzitetu da aplicira na međunarodne projekte. Univerzitet će biti prioritet u mom radu, jer bi on trebao biti duh ovog kantona. Može se puno učiniti uštedama, a kroz druge projekte raditi na rekonstrukciji dotrajalih zgrada i prostora", kazao je Kozlić.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić uputio je čestitku povodom 8. aprila - Svjetskog dana Roma.

"Svim pripadnicima romske manjine u Bosni i Hercegovini, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu, u ime Vlade i svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke povodom Svjetskog dana Roma.

Na današnji dan 1971. godine u Londonu je održan prvi svjetski kongres Roma, koji se smatra jednim od najvažnijih događaja u historiji tog naroda. Ovaj dan se obilježava upravo kako bi se ukazalo na probleme i predrasude s kojima se Romi suočavaju kroz sistem školovanja, zapošljavanja i pitanja stanovanja.

Zeničko-dobojski kanton posvećen je rješavanju ovih problema, kroz projekte u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i stanogradnje, kako bi se romskoj zajednici pomoglo da se potpuno integriše u bh. društvo, te da kroz zajednički rad omogućimo očuvanje romske kulture, jezika, tradicije i identiteta. To je naše trajno opredjeljenje", stoji u čestitki premijera ZDK.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Tim stručnjaka za javno-privatno partnerstvo Agencije za investicije i konkurentnost Hrvatske boravit će od 23. do 26. aprila u Zeničko-dobojskom kantonu, u okviru ekspertne misije za procjenu pravnog okvira javno-privatnog partnerstva za provedbu investicija u javnom sektoru ZDK-a. Posjeta se realizira u sklopu TAIEX programa Evropske unije za tehničku podršku i razmjenu informacija namijenjenog novim članicama te zemljama u procesu pristupanja EU u oblastima preuzimanja evropskog zakonodavstva i njegovog provođenja u domaći pravni sistem.

"Dvočlani stručni tim iz Hrvatske održat će sastanke sa predstavnicima ministarstava finansija, zdravstva i prostornog uređenja, a planiran je okrugli sto za predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, kao i susret s privrednicima. Hrvatska je u procesu pristupanja i nakon ulaska u EU stekla dragocjena iskustva u oblasti javno-privatnog partnerstva, koja mogu biti od velike koristi ZDK-u. Zbog toga je posjeta izuzetno važna. Osim toga, ovo je prvo naše učešće u jednom TAIEX projektu, tako da nam to otvara vrata za nove veće projekte koje finansira Brisel", kazao je Zlatko Jelić, ministar privrede ZDK.

Javno-privatno partnerstvo kroz ciljanu saradnju sa privatnim sektorom, omogućuje novi način rješavanja izazova sa kojima se susreće javni sektor u vršenju svoje osnovne funkcije – pružanje javnih usluga građanima. Zeničko-dobojski kanton je 2017. godine donio novi zakonski okvir iz oblasti JPP-a. Katalog potencijalnih JPP projekata u ovom kantonu za period 2018. – 2020. godina sadrži 54 projekata ukupne procijenjene vrijednosti oko 350 miliona KM.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma