Subota, 06 April 2019

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković prisustvovali su danas 22. tradicionalnom okupljanju dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH koje je upriličeno u Varešu.

Premijer Ganić se s dubokim poštovanjem prisjetio svih patriota koji su 1992. godine ustali u odbranu kontinuiteta i teritorijalnog integriteta BiH, odajući posebnu počast herojima koji su zarad dostojanstva i očuvanja civilizacijskih vrijednosti u toj borbi dali svoje živote.

"Danas svi zajedno ponovo vodimo borbu za očuvanje cjelovitosti države BiH. Bez obzira na sve što se dešava u državi i regionu, uvjeren sam da ćemo i ovu bitku izboriti u korist svih onih koji BiH doživljavaju kao svoju državu i koji namjeravaju ostati i živjeti u domovini", kazao je premijer ZDK.

Istakao je kako Vlada kontinuirano vodi brigu o svim boračkim populacijama, počevši od ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca do demobilisanih boraca, a izdvajanja su svake godine sve veća.

"Godinama izdvajamo sredstva za trajno stambeno zbrinjavanje kao i liječenje i nabavku ortopedskih i drugih pomagala i lijekova, obezbjeđujemo banjsko liječenje, stipendiramo djecu i članove porodica boračke populacije. Kontinuirano vodimo brigu i o izgradnji i održavanju spomen-obilježja. Putem resornog ministarstva nastojimo stalno biti u kontaktu s pripadnicima boračke populacije kako bismo mogli izaći u susret njihovim potrebama. Dakle, briga o boračkoj populaciji je kontinuirana", kazao je premijer Ganić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Medresa "Osman ef. Redžović" iz Velikog Čajna kod Visokog, u prisustvu predstavnika Islamske zajednice u BiH, Vlade ZDK, muftiluka, vakifa i rodbine, svečano je ispratila 24. generaciju maturanata. Ukupno 55 maturanata - 27 djevojaka i 28 mladića, završilo je četvorogodišnje školovanje u jedinoj školi u Zeničko-dobojskom kantonu u kojoj se obrazuju učenici u duhu islamskih propisa i osposobljavaju za nastavak školovanja i obrazovanja na teološkim i drugim fakultetima.

Premijer Mirza Ganić uputio je čestitke kolektivu Medrese, učenicima i njihovim roditeljima, uz želju da nakon završetka ovog ciklusa obrazovanja ostanu primjer kako se obrazuje i odgaja omladina odnosno naša budućnost.

"Siguran sam da ste svjesni svoje obaveze da drugima i onima koji će dolaziti poslije vas trebate ostaviti oporuku uspjeha i oporuku dobra, što je vjerovatno i najznačajnija zadaća koju stariji trebaju ostavljati mlađim naraštajima", poručio je premijer Ganić.
Istakao je posvećenost Vlade razvoju i napretku sektora obrazovanja u ZDK.

"Provodimo i realizujemo projekte za poboljšanje uslova u našim školama i drugim ustanovama. Sve to činimo u saradnji sa upravama tih ustanova i lokalnom zajednicom", kazao je premijer ZDK.

Direktor Medrese Dženan Handžić zahvalio se na podršci Rijasetu IZ-a, Vladi ZDK, školskom odboru i vakifima uz čiju pomoć je Medresa "Osman ef. Redžović" za dvije i po decenije postojanja izrasla u jednu od najrespektabilnijih odgojno-obrazovnih ustanova u BiH.

"U prethodnoj godini uloženo je mnogo u vanjsko uređenje kompleksa, sve učionice opremljene su pametnim tablama čime je Medresa postala prva smart škola u ZDK, otvoren je prvi planetarij a nabavili smo i teleskop. Uz tekuća sredstva, pomoć IZ, vakifa i prijatelja Medrese u razvoj smo uložili skoro pola miliona KM", kazao je Handžić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma