Četvrtak, 25 April 2019

Stručnjaci za javno-privatno partnerstvo iz Hrvatske agencije za investicije, koji borave u Zeničko-dobojskom kantonu, održali su okrugli sto za predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti te lokalnih zajednica u ZDK-u na kojem su prezentirali iskustva iz Hrvatske. Stručna misija je organizirana u okviru Instrumenta tehničke pomoći i razmjene informacija Evropske komisije (TAIEX) o procjeni pravnog okvira za javno-privatno partnerstvo u svrhu promocije javnih investicija u ZDK-u.

"Evropska komisija je kroz TAIEX inicijativu prepoznala ZDK kao jedan od najspremnijih kantona u provedbi projekata javno-privatnog partnerstva, a tome u prilog ide i činjenica da ZDK ima preko 50 identificiranih projekata u svom katalogu. Ono što smo vidjeli tokom ove posjete je da je Zakon o javno-privatnom partnerstvu ZDK u visokoj dozi spremnosti za buduće programsko razdoblje te za daljnu podršku investicijama javnog sektora", kazao je Domagoj Dodig, voditelj Odjela za ocjenu i odobravanje projekata JPP-a pri Hrvatskoj agenciji za investicije.

Stručna misija inicirana je prošle godine tokom posjete delegacije Vlade Zeničko-dobojskog kantona Zagrebu, a dio je napora kantonalne Vlade da podstakne projekte javno-privatnog partnerstva.

"Uspostavili smo institucionalni okvir, donijeli propise i pripremili katalog projekata, a sada kroz ovakve aktivnosti pokušavamo da pokrenemo konkretne investicije. Ranije smo organizirali edukacije za državne službenike i kadar u lokalnim zajednicama", kazao je ministar privrede Zlatko Jelić.

Katalog JPP-a u ZDK sadrži 53 projekta potencijalne vrijednosti 350 miliona KM. Nedavno je potpisan ugovor za projekt Interventne kardiologije u Kantonalnoj bolnici Zenica vrijedan 7,5 miliona KM, koji je prvi projekt javno-privatnog partnerstva u BiH.

"Želimo da se primjenom modela JPP-a unaprijedi javna usluga i podstakne ekonomski razvoj kantona u cjelini. Međutim, znamo da na federalnom nivou nema Zakona o JPP-u i mi kao kantoni smo prepušteni da se na ovakav način snalazimo da organizujemo ovakve stolove, da dolazimo do različitih ideja i da ustvari radimo u pravcu implementacije ovakvih projekata", kazao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Stručnjaci iz Hrvatske ove sedmice održali su niz sastanaka sa predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a nakon današnjeg okruglog stola, planiran je okrugli sto i sa privrednicima.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić primio je u svom uredu ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koča, s kojim je razgovarao o svim aspektima saradnje Turske i ZDK, a posebno na polju ekonomije. Ganić je izrazio zadovoljstvo što je ambasador Koč prvi diplomata s kojim se sastao otkako je krajem prošlog mjeseca imenovan za premijera ZDK.

"Turska je dala značajan doprinos kako u obrazovanju, tako i na polju investicija u ZDK. Osnovni zaključak je da našu saradnju treba unaprijediti unarednom periodu kako bi bila još bolja i kvalitetnija. Ono što je poseban cilj Vlade ZDK jeste poboljšanje poslovnog ambijenta i u tom pravcu očekujemo podršku ambasadora Turske u dovođenju investitora na područje ZDK. Uradit ćemo sve da budemo što bolji domaćini i da budemo sredina koja će investitorima stvoriti dobro okruženje", kazao je premijer Ganić.

Ambasador Koč je istakao kako Turska i Zeničko-dobojski kanton imaju dugogodišnju uspješnu saradnju, te da je u ovom kantonu realizirana jedna od najvećih investicija iz Turske. Kompanija "Natron-Hayat" Maglaj uspješno posluje pod okriljem turskog holdinga „Kastamonu Entegre“ od 2005. godine i značajno učestvuje u izvozu ZDK-a.

"Saradnja Turske i ZDK-a će u narednom periodu nastaviti da bude veoma intenzivna. Naši kontakti će biti sve učestaliji u cilju produbljivanja saradnje i ostvarivanja konkretnih rezultata, rješavanja konkretnih pitanja i problema", kazao je ambasador Koč.

Prijemu u uredu premijera ZDK prisustvovali su i ministri obrazovanja, nauke, kutlure i sporta Spahija Kozlić te unutrašnjih poslova Dario Pekić.

Ambasador Koč i delegacija Vlade ZDK na čelu sa premijerom Ganićem potom je prisustvovala Sedmom Dječijem festivalu u Areni „Husejin Smajlović“ Zenica, u organizaciji Instituta "Yunus Emre" u okviru projekta "Moj izbor je turski" pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Ambasade Republike Turske u BiH.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 25 April 2019 11:44

SAOPĆENJE SA 7. SJEDNICE SKUPŠTINE

Nakon što je okončan nastavak 4. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, otvorena je 7. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je usvojen dnevni red od šest tačaka.

U okviru prve tačke dnevnog reda Skupština je po skraćenom postupku donijela Zakon o dopuni Zakona o visokom obrazovanju. Dopuna Zakona će značajno pojednostaviti i unificirati postupak uvođenja novih studijskih programa na visokoškolskim ustanovama, a imajući u vidu da, važeći Zakon o visokom obrazovanju ne sadrži bliže odredbe o samoj proceduri uvođenja novih studijskih programa.

U okviru druge tačke dnevnog reda razmatran je Prijedlog Programa rada Skupštine za 2019. godinu, koji nije dobio potreban broj glasova zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona da bi bio donesen.

Nakon prelaska na treću tačku dnevnog reda, zastupnici su prihvatili prijedlog zastupnika Himze Smajića za prekidom sjednice, a Kolegij Skupštine će naknadno utvrditi datum nastavka  7. sjednice Skupštine Zeničko–dobojskog kantona.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

U ponedjeljak, 22. aprila, pregovarački timovi Sindikalne organizacije Univerziteta u Zenici, na čelu sa Đevadom Hadžićem, predsjednikom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - odbor Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, započeli su pregovore oko utvrđivanja prijedloga teksta Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja za teritorij ZDK-a.

Pregovarački tim Sindikata UNZE činili su predsjednik doc. dr. Almir Huskanović, te članovi prof. dr. Dževad Drino i Zehrudin Mušinović, dok su Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport predstavljali pomoćnici ministra Željko Bodul i Mehmed Mustabašić, te viša stručna saradnica Amela Avdić. Alma Suljičić, viša stručna saradnica za pravne i opće poslove, zadužena je za sve prateće tehničke i druge pomoćne poslove za potrebe rada Pregovaračkog tima.

Prvim sastankom moderirao je sekretar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko – dobojskog kantona Maid Pračić, te su utvrđeni načini rada i doneseni konkretni zaključci u smislu što boljeg i kvalitetnijeg načina rada kao i terminima sastanaka za uspješan rad u budućnosti.

Prihvaćen je način rada, a to je zajednička analiza svakog člana Kolektivnog ugovora, od prvog do posljednjeg, utvrđivanje konačnog izgleda teksta i na kraju sveobuhvatna analiza kompletnog teksta Kolektivnog ugovora.

Na prvom sastanku je usaglašen tekst nekoliko prvih članova tog ugovora, a nastavak rada dogovoren je za 29. april 2019. godine.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma