Ponedjeljak, 22 April 2019

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić upriličili su prijem za članove arbitražnog tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici koji je s Univerzitetom "Lomonosov" iz Rusije podijelio treće mjesto na svjetskom "Vis Moot" takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže, koje je u petak završeno u Beču. Prijemu su prisustvovali članovi tima studenti Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija, mentori prof.dr. Zlatan Meškić, doc. dr. Ivana Grubešić i mr. sc. Arnel Maglić te dekan Pravnog fakulteta Enes Bikić.

Nakon što su se prošle godine plasirali među 16 najboljih ekipa u svijetu, tim zeničkog Pravnog fakulteta ove godine je ostvario najbolji rezultat do sada u konkurenciji 378 timova iz cijelog svijeta.

"Vi ste potvrda da se rad, trud i zalaganje isplate, a imate i rezultat koji je veoma važan za vašu profesionalnu karijeru. Kao vlada zagovaramo da najbolji studenti ostanu vezani za fakultet, tako da ćemo tražiti načina kako da zadržimo najbolje studente na Univerzitetu u Zenici, jer to treba da bude rasadnik dobrog kadra", kazao je premijer Ganić.

Ministar Kozlić je kazao kako je sretan kao ministar, a posebno kao profesor Pravnog fakulteta u Zenici, obećavši nesebičnu podršku ministarstva na čijem je čelu kako bi nastavili nizati dobre rezultate.

"Za mene osobno, ovo je potvrda sistemskog rada, jer fakultet dvije godine zaredom uspijeva da bude u samom svjetskom vrhu. Ove godine smo bili najbolji tim iz Evrope. Pokazali smo da u Zenici možemo da od studenata napravimo svjetski nivo", kazao je profesor Meškić.

Studenti su istakli kako je njihov uspjeh poruka mladima da trebaju ostati i graditi budućnost u Bosni i Hercegovini.

"Drago mi je da smo pokazali da ono što je vani ne mora odmah da znači da je bolje i kvalitetnije, ali isto tako je dobro da smo pokazali da ne možete bez rada i bez truda, već da jednostavno morate proći taj proces učenja i istraživanja", kazala je Amina Hasanović.

Prijemu su prisustvovali i članovi UO Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj, Senad Brka i Izudin Ahmetlić, koji su uputili poziv studentima da posjete sajam u Tešnju, kako bi zajedno učesnicima i posjetiocima sajma poslali poruku da se u postojećem obrazovnom sistemu može steći zavidno znanje, jednako kako tešanjska privreda ostvaruje natprosječan uspjeh u složenom poslovnom okruženju.

Ovom prilikom najavljeno je da će studenti dobiti prigodnu novčanu nagradu od Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a pored toga članove tima će lično nagraditi i privrednik Izudin Ahmetlić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić primio je u svom uredu Senada Brku i Izudina Ahmetlića, predsjednika i člana Upravnog odbora Udruženja privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj. U fokusu sastanka bio je 15. Međunarodni sajam privrede "Tešanj 2019", koji će se održati narednog mjeseca na lokalitetu Kraševo DC – Carina.

Tema ovogodišnjeg sajma je regionalna saradnja, a zemlja partner Republika Sjeverna Makedonija. Vlada Zeničko-dobojskog kantona od samog početka pruža konkretnu podršku tešanjskom sajmu kao mjestu poslovnih susreta i godišnjoj smotri postignuća privrede Tešnja, koja značajno doprinosi liderskoj poziciji ZDK-a na izvoznoj ljestvici Federacije BiH.

"Opredjeljenje ove Vlade je stabilnost, razvoj, a posebno unapređenje poslovnog ambijenta i uklanjanje barijera, kako bi privreda dobila dodatni zamah. Privrednici moraju biti tretirani kao osobe od najvišeg javnog interesa, jer oni otvaraju nova radna mjesta i svojim znanjem i radom stvaraju dodatnu vrijednost te pružaju šansu mnogima da izdržavaju svoje porodice, a svi zajedno svojim radom omogućavaju punjenje budžeta. Zbog toga svaka privredna aktivnost, a to je i sajam, ima našu podršku", kazao je premijer Ganić.

Predstavnici UP "Biznis centar" Jelah-Tešanj ovom prilikom su ukazali i na problem otežanog saobraćaja magistralnom cestom M17 zbog rekonstrukcije tunela Vranduk. Dogovoreno je da se reaguje prema Federalnoj direkciji za ceste radi održavanja zajedničkog sastanka na kojem bi se definisale mjere kako bi se gužve na najprometnijoj saobraćajnici u državi smanjile, jer posljedice zastoja trpe kako građani, tako i privreda cijele BiH.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini Larisa Halilović potpisali su memorandum o razumijevanju u vezi sa učešćem ZDK-a u trogodišnjem programu "Škole za 21. vijek", kojeg ova britanska međunarodna organizacija implementira na području Zapadnog Balkana.

"Aktivnosti koje program podrazumijeva fokusirane su na razvoj vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i programiranja uređaja uz pomoć džepnog računara pod imenom micro:bit, koje su neophodne za nastavak školovanja i uspješnu karijeru", kazala je Halilović.

U Zeničko-dobojskom kantonu programom će biti obuhvaćene 54 osnovne škole i oko 300 nastavnika, a svaka škola će dobiti određeni broj micro:bit uređaja.

"Mislim da mladi ljudi, djeca posebno, troše veliku energiju i vrijeme u okviru digitalnog okruženja, a da malo toga nauče. Mislim da ćemo kroz ovaj projekt to promijeniti i zbog toga hvala British Councilu što je ZDK prepoznao kao partnera koji može implementirati ovakav projekt", kazao je ministar Kozlić.

Program "Škole za 21. vijek" finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sa 10 miliona funti, a provodi se u isto vrijeme u šest zemalja - u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Kosovu. Prije Zeničko-dobojskog kantona, implementacija programa započeta je u Kantonu Sarajevo, Kantonu 10 i Zapadno-hercegovačkom kantonu, a u toku su pregovori o implementaciji na području entiteta Republika Srpska.

 

Press služba ZDK

 

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma