Četvrtak, 18 April 2019

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa premijerom Mirzom Ganićem i ministrom Spahijom Kozlićem posjetila je danas Industriju mesa "Semić" Visoko, koja je jedan od regionalnih lidera u proizvodnji i preradi mesa. Premijer Ganić je u razgovoru sa vlasnikom kompanije Esadom Semićem istakao opredjeljenje Vlade da nastavi raditi na unapređenju poslovnog ambijenta, kako bi se dodatno podstakao privredni razvoj na području ZDK-a.

"Privrednici zaslužuju našu pažnju jer samo zajedno možemo popraviti ekonomsku sliku države. Želimo zadržati lidersku poziciju u izvozu, podstaći zapošljavanje i kontinuiran rast industrijske proizvodnje, a za iskorak nam je potreban još bolji ambijent. Ponosni smo što na području našeg kantona postoje kompanije kao što je IM "Semić", koja pokazuje da je uspjeh moguć uz rad i veliko zalaganje", kazao je premijer Ganić.

Industrija mesa "Semić" zapošljava oko 200 radnika, a zahvaljujući investiciji u proizvodne pogone oko 15 miliona KM, koja je realizirana posljednjih nekoliko godina, ispunjavaju najstrožije zahtjeve Evropske unije. Paletu od oko 70 proizvoda plasiraju kroz vlastiti lanac trgovina te domaće trgovačke lance.

"Vlada ZDK danas je još jednom pokazala opredjeljenje, brigu i interes za razvoj privrede i privrednih subjekata, ali i opredjeljenje za poboljšanje kvaliteta i uslova obrazovanja i obrazovnog sistema na području ZDK. IM 'Semić' želi im mnogo uspjeha u daljem radu, a u korist svih građana ZDK i privrednih subjekata koji su kičma razvoja našeg kantona", kazao je Semić.

Ovom prilikom aktueliziran je problem sporosti izgradnje saobraćajnice kroz industrijsku zonu Ozrakovići. Privrednici traže da se radovi ubrzaju, jer zbog otežane komunikacije trpe veliku štetu.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Prigodnom svečanošću ozvaničen je završetak radova na zgradi Gimnazije Visoko koja je u okviru projekta energijske efikasnosti, vrijednog 160.000 KM, dobila novu toplinsku fasadu, a izvršena je sanacija stropa, krova te mokrih čvorova. Radovi su započeti u decembru prošle godine.

"Projekt energijske efikasnosti predviđa uštede na energentima od 35-40 posto, tako da smo u protekla dva mjeseca otkako je postavljena fasada već uvidjeli benefite preduzetih mjera. Zahvaljujemo se Svjetskoj banci i Vladi Federacije BiH, a posebno Vladi Zeničko-dobojskog kantona i kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport koji su omogućili realizaciju ovog projekta", kazao je direktor Samir Purišević.

Svečanu vrpcu, zajedno s direktorom škole, presjekli su premijer ZDK Mirza Ganić i resorni ministar Spahija Kozlić, u prisustvu ministara unutrašnjih poslova Darija Pekića te prostornog uređenja, prometa i komunikacije i zaštite okoliša Arnela Isaka.

Premijer Ganić je obećao da će se dodatno angažirati kako bi se obezbjedila sredstva za izgradnju fiskulturne sale, koju ova škola čeka više od dvije decenije.

"To moramo raditi u saradnji sa lokalnom zajednicom i mislim da ne bi trebalo biti problema. U ovom mandatu ćemo nastojati da stavimo tačku na materijalno i tehničko opremanje visočke Gimnazije koja proizvodi jedne od najkvalitetnijih kadrova u državi", kazao je premijer ZDK.

Ministar Kozlić je pohvalio zalaganje i konkretne aktivnosti prethodne Vlade za obezbjeđenje dva glavna uslova za odvijanje nastave - prostorne i kadrovske kapacitete, a rezultat je zaokružen sistem edukacije od predškolskog do visokog obrazovanja i nauke, što je ZDK postigao posljednjih godina.

"Maturante koji ove godine završavaju Gimnaziju Visoko pozivam da upišu da jedan od studijskih programa na Univerzitetu u Zenici, a mi ćemo iznaći načina da svi oni dobiju stipendiju Vlade ZDK po jednom od dva osnova", kazao je ministar Kozlić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić primio je danas delegaciju Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", koju su činili predsjednik prof.dr. Sanjin Kodrić, predsjednik UO prof.dr. Fahrudin Rizvanbegović i predsjednica BZK "Preporod" Zenica Amna Sofić. Razgovarano je o radu i značaju "Preporoda" kao jedne od najstarijih i najznačajnijih kulturnih ustanova Bošnjaka sa tradicijom dužom od jednog vijeka, problemima sa kojima se "Preporod" susreće, kao i budućoj podršci Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Premijer Ganić primio je i Sabihu Husić, direktoricu Udruženja žena "Medica", organizacije s kojom Zeničko-dobojski kanton sarađuje kroz brojne projekte te sudjeluje u finansiranju rada Sigurne kuće u Zenici. Ta saradnja će biti nastavljena, a jedan od projekata kojeg će Vlada ZDK podržati, u skladu s mogućnostima, jeste i transnacionalni trening program za zdravstvene radnike u okviru projekta "Pristup osjetljiv na stres i traumu u zdravstvenim ustanovama; Sigurnost, solidarnost, samozbrinjavanje", kojeg "Medica" implementira od 2014. godine u Zeničko-dobojskom te Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport prof. dr. sc. Spahija Kozlić jučer je posjetio Institut Yunuz Emre u Sarajevu i sa direktorom Mehmet Akif Yamanom razgovarao o nastavku saradnje ove organizacije sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Najviše pažnje se usmjerilo na predstojeću manifestaciju Dan djeteta koja se po četvrti put organizuje u Zenici. Sedmi Dječiji festival u organizaciji Instituta Yunus Emre održat će se 25. aprila 2019. godine u Areni "Husejin Smajlović" u Zenici. Očekuje se da će na sedmom Dječijem festivalu prisustvovati oko 6.500 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, odnosno učenika osnovnih škola koji u okviru nastavnog procesa izučavaju turski jezik.

Nakon toga je ministar Kozlić posjetio EUFOR bazu u Butmiru gdje mu je domaćin bio Ali Taniš brigadir Turske vojske i zamjenik komandanta EUFORA. Razgovaralo se o ulozi Turske vojne misije u Zenici gdje su obje strane izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i izrazile spremnost za daljnje aktivnosti uključujući i obilježavanje 19. maja - Dana omladine i sporta Republike Turske.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma