Ponedjeljak, 15 April 2019

Centralna svečanost povodom obilježavanja 27. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine za Zeničko-dobojski kanton održana je u Visokom.

Odata je počast i položeno cvijeće na Spomen kosturnici palim borcima NOR-a, Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima te spomen obilježju na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, a upriličen je defile učesnika ulicama Visokog na čelu sa mladima koji su nosili ratne zastave jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svečana akademija održana je u Kulturnom centru "Altindag" uz bogat kulturno-umjetnički program, a pod pokroviteljstvom Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Uime Vlade, svečanoj akademiji prisustvovali su premijer Mirza Ganić, ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković, te ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović.

Uz čestitke svim patriotama BiH, posebno porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima najvećih ratnih priznanja, premijer Ganić se založio za očuvanje dostojanstva i tekovina borbe Armije RBiH i MUP-a protiv nesrazmjerno jače sile agresora, u uslovima međunarodnog embarga i humanitarne krize.

"Historija ratova ne pamti primjer da je bilo koja država bila prinuđena da se brani u tako složenim uslovima. Borci Armije RBiH su bili obični ljudi, skromni, hrabri, dostojanstveni, moralni, privrženi vrijednostima dobra a suprotstavljeni zlu svake vrste, bez obzira otkuda i od koga ona dolazila. Upravo zato se ponosimo našom Armijom i ponašanjem njenih pripadnika", kazao je Ganić.

Dostojanstvo ćemo, ističe, sačuvati ako budemo ispunjavali moralne i sve druge obaveze prema boračkoj populaciji, porodicama šehida, poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i civilnim žrtvama rata, te kada izgradimo državu i društvo u kojem će svaki pošteni građanin ove zemlje vidjeti jasnu i optimističnu budućnost za sebe i svoju zemlju.

"Nažalost, situacija u BiH je vrlo složena. Blokada nužnih reformi nosi veliku štetu svim građanima i narodima, ponavljaju se prijetnje teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i miru na ovim prostorima. Svi koji to čine moraju znati da ćemo našu domovinu BiH, ako zatreba, braniti svim sredstvima i po svaku cijenu. Branit ćemo je prije svega mudrošću i dobronamjernošću. Budimo optimisti, okrenimo se budućnosti, racionalno i ljudski protumačimo interese naroda i građana ove zemlje i krenimo u pravom smijeru", poručio je premijer ZDK.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Svim pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i veteranima Armije Republike Bosne i Hercegovine, u ime Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke povodom 27. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Danas je jedan od najbitnijih datuma u višestoljetnoj historiji države Bosne i Hercegovine koju su pripadnici Armije hrabro i časno branili i odbranili, a naš zadatak, naša odgovornost i obaveza je da ne zaboravljamo i da pričamo priču o herojskim uspjesima i podvizima koje su ostvarile proslavljene jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

 

PREDSJEDAVAJUĆA
Amira Hadžić

Objavljeno u Vijesti

Svim pripadnicima jedinica Oružanih snaga BiH proisteklih iz Armije RBiH, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i veteranima, u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Armija Republike Bosne i Hercegovine službeno je osnovana na današnji dan 1992., od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organizovanih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Pod zastavom Armije RBiH tokom agresije na BiH borili su se pripadnici svih bh. naroda.

Armija RBiH je priča o herojskom otporu najvećih sinova BiH, a posebno onima koji su u toj hrabroj borbi položili ono najvrjednije - vlastiti život. Herojsku priču o Armiji RBiH treba pričati svaki dan, a danas je naš zadatak, odgovornost i obaveza da ne zaboravljamo uspjehe i podvige koje su ostvarile njene proslavljene jedinice.

Stoga, briga o braniteljskoj populaciji ostaje trajno opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ne samo u smislu provedbe ostvarenih prava, nego i unapređenja sveukupnog statusa.

 

PREMIJER
Mirza Ganić

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma