Srijeda, 10 April 2019

Univerzitet u Zenici uspješno je tokom marta prošao eksternu evaluaciju i institucionalnu reakreditaciju, čime je postao prvi univerzitet u Federaciji Bosne i Hercegovine kojeg je reakreditirala Agencija za razvoj visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji istakao rektor Damir Kukić, na zeničkom univerzitetu mogu biti ponosni na tu činjenicu, ali su svjesni da ih očekuje još puno posla da akreditiraju sve svoje studijske programe, njih ukupno po 32 na prvom i drugom ciklusu te još dva studijska programa na trećem ciklusu studija.

"Mi smo sada prvi i jedini reakreditirani univerzitet u FBiH. Osim toga, akreditirano je pet studijskih programa, a akreditacija će, umjesto dosadašnje četiri, sada vrijediti pet godina. Postavlja se pitanje i šta ovo znači za UNZE? Naime, nakon pojedinih natpisa kako je istekla akreditacija te da diplome UNZE-a neće važiti, ovo je za nas vrlo važno pred nastupajući upisni rok", kazao je Kukić, koji je čestitao svim zaposlenicima te podvukao da ova akreditacija potvrđuje koliko poklanjaju pažnju kvaliteti i uspostavi određenih procedura.

Kukić je istakao da reakreditacija nikada nije ni dolazila u pitanje, a napomenuo je kako su bili vrlo uporni te da su još i prošle godine, prije nego im je u septembru 2018. godine i istekla prva akreditacija, bili spremni za proces reakreditacije. U tome su ih usporili problemi na višim nivoima, na koje UNZE nije mogao uticati.

"Znam koliko je ovaj postupak važan za UNZE. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, samim tim i Vlada Zenićko-dobojskog kantona, nastavit će maksimalno podržavati UNZE. Posebna podrška bit će pružena da se ispune i eventualne preporuke komisije koja je radila reakreditaciju UNZE-a, jer postoje poslovi koje sam Univerzitet ne može uraditi", kazao je novi ministar obrazovanja u Vladi ZDK Spahija Kozlić, koji je rektoru Kukiću i uručio rješenje o institucionalnoj reakreditaciji.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta, koji je bio i šef tima za reakreditaciju UNZE-a Malik Čabaravdić navodi da je posao završen u vrlom kratkom roku, koji je došao nakon usvajanja svih potrebnih dokumenata za posjetu stručnjaka pa do roka koji je dala Evropska komisija da se taj proces završi.

"To je bio enorman posao, koji je završen u kratko vrijeme i vrlo kvalitetno. Zahvalio bih svima koji su u tome učestvovali. Mada su rokovi bili kratki, proces nije trpio i izvještaj komisije stručnjaka, na nekih 150 stranica, sadržavao je sve potrebne informacije koje smo naveli u evaluacijskom izvještaju. I preporuke na kojima, naravno, sada treba da radimo", naglasio je on.

UNZE sada bez smetnji može nastaviti sudjelovati te aplicirati na razne međunarodne programe, između ostalog i "Erasmus +", koje raspisuje Evropska komisija za visoko obrazovanje.

 

FENA

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na svojoj prvoj sjednici, usvojila je Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja za 2019. godinu, u iznosu od 10.105.000,00 KM, čime je postignut kontinuitet u osiguravanju sredstava za liječenje, pomoć, zdravstvenu zaštitu, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, kao i za ostale vrste pomoći branilačkoj populaciji.

Fahrudin Čolaković, ministar za boračka pitanja

"Ovo je najveći planirani iznos sredstava za branilačku populaciju od osnivanja ovog ministarstva. U odnosu na 2018. godinu sredstva su povećana za više od 600.000 KM, što je potvrda opredjeljenja ovog sastava Vlade ZDK za realizaciju projekata koji imaju za cilj pomoć boračkoj populaciji, kao najzaslužnijoj kategoriji društva. Navedeno povećanje najviše će se odraziti na transferu za stipendiranje studenata, te na transferu za podsticaj zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica", kazao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Usvajanjem Programa utroška sredstava, stekli su se potrebni preduslovi za realizaciju zacrtanih ciljeva Ministarstva za boračka pitanja, gdje se u narednom periodu očekuje raspisivanje javnog poziva za stambeno zbrinjavanje, javnog poziva za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja, kao i drugih projekata koji imaju za cilj poboljšanje statusa ove populacije.

Kada je u pitanju stipendiranje studenata, ove godine će, po prvi put, biti prihvaćene sve aplikacije, koje su formalno ispravne, a koje su studenti iz reda boračke populacije dostavili na ranije raspisani konkurs Ministarstva za boračka pitanja.

Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona

"Stipendije će dobiti svih 2.230 studenata koji su se prijavili na konkurs. To je potvrda opredjeljenja Vlade ZDK da pomogne mladim ljudima. Boračka zaštita ostaje naša trajna obaveza i to ne samo u smislu implementacije ostvarenih prava, nego i unapređenja sveukupnog statusa boračke populacije", kazao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Za stipendije je planirano 2,44 miliona KM, što je za 400.000 KM više nego prošle godine, a u odnosu na 2014. godinu, kada je dodijeljeno 1.332 stipendija, taj iznos je skoro udvostručen. Za zapošljavanje boračke populacije u 2019. predviđeno je 1,7 miliona, stambeno zbrinjavanje 1,3 miliona, nabavku udžbenika 350.000 KM, liječenje boračke populacije jedan milion, za slučaj vanredne okolnosti 800.000, banjsko liječenje 300.000, a za slučaj smrti 550.000 KM.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

U okviru projekta "Jačanje javnog integriteta u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj“, kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Antikorupcioni tim Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, jučer je u Sarajevu održana konferencija pod nazivom "Potreba zakonskog okvira zaštite prijavilaca korupcije u Federaciji Bosne i Hercegovine".

Konferencija je okupila predstavnike oba doma Parlamenta Federacije BiH, predstavnike izvršne i pravosudne vlasti u Federaciji BiH, antikorupcijskih tijela u BiH, međunarodne zajednice, organizacija civilnog društva i medija, a konferenciju su otvorili britanski ambasador u BiH Nj.E. Matthew Field, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH Hasim Šabotić, predsjednik Antikorupcionog tima Vlade Federacije BiH Sead Lisak i delegatkinja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Ljubinka Atanasijević.

Istaknuto je da je Federacija BiH jedini nivo vlasti u Bosni i Hercegovini koja nema posebno zakonsko rješenja za zaštitu prijavilaca korupcije, te da su prijavioci korupcije u Federaciji BiH u značajno neravnopravnijem položaju od prijavilaca korupcije zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta.

Poseban fokus konferencije je bila razmjena iskustava i zakonskih rješenja u vezi sa zaštitom prijavilaca korupcije nivoa vlasti u BiH koji imaju usvojene zakone o zaštiti prijavilaca korupcije, kao i potrebe za usvajanjem zakonskog rješenja na nivou Federacije BiH. Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u FBiH je trenutno u zakonodavnoj proceduri.

Jedan od panelista na konferenciji bila je i predsjednica Tima za borbu protiv korupcije Vlade Zeničko-dobojskog kantona Meliha Omerspahić, koja je govorila o iskustvima u postupanju sa prijavama korupcije te nedostacima sistema koji poziva javnost da prijavljuje korupciju, a u kojem istovremeno ne postoji zakonski mehanizam zaštite prijavitelja korupcije.

Generalni zaključak konferencije jeste da Nacrt zakona o zaštiti prijavilaca korupcije u Federaciji BiH predstavlja kvalitetno rješenje koje zadovoljava ključne međunarodne standarde i pretpostavke da bude provodiv i efikasan na cijelom području Federacije BiH. Uspostavom ovakvog zakonskog rješenja se stvaraju ključne odrednice za ohrabrivanje prijavilaca korupcije da bez straha od odmazde u većem broju prijavljuju korupcijska ponašanja.

Ključna poruka konferencije je da je neophodno da se Nacrt zakona zadrži u zakonodavnoj proceduri kako bi prošao javne rasprave i na taj način se došlo do konačne uspostave zakonskog okvira zaštite prijavilaca korupcije, saopćeno je iz Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić održao je u svom uredu prvi radno-konsultativni sastanak sa delegacijom Udruženja poljoprivrednika ZDK, koje je nedavno dobilo novo rukovodstvo.

Razgovarano je o dosadašnjem načinu rada i modelima unapređenja uzajamne saradnje, kao i programima poticaja koje ovo ministarstvo planira realizirati u 2019. godini.

"Učinit ćemo sve da ta saradnja bude korektna, da uvažimo njihove primjedbe tamo gdje je moguće i da ono što dogovorimo u ovom mandatnom periodu ispoštujemo", kazao je Bašić.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma