Ponedjeljak, 11 Februar 2019

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini po prvi put, pod pokroviteljstvom Ambasade Savezne Republike Njemačke, dodijelilo je AHK nagradu za stručno obrazovanje 2018/19. Nagrada je namijenjena kompanijama i obrazovnim institucijama u BiH koje se zajednički, vlastitim inicijativama angažuju za praktično dualno stručno obrazovanje prilagođeno potrebama bh. privrede.

Prvo mjesto podijelile su Mann+Hummel BA d.d. Tešanj zajedno sa Mješovitom srednjom školom Tešanj i MS&Wood d.d. Fojnica zajedno sa Srednjom mješovitom školom "Zijah Dizdarević" Fojnica.

Na svečanosti u Sarajevu, nagrade su predstavnicima kompanija i obrazovnih institucija lično uručili ambasadorica Savezne Republike Njemačke Christiane Hohmann zajedno sa predstavnicom Saveznog ministarstva za privredu i energiju Njemačke (BMWi) Martinom Kolberg i novim zamjenikom direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH Davidom Parkmannom.

Ambasadorica Hohmann istakla je značaj izgradnje stručne profesije i opredjeljenja mladih u tom pravcu, dodajući kako je promovisanje srednjeg stručnog obrazovanja imperativ te da će nastaviti pružati podršku razvoju dualnom obrazovanju u BiH.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici kompanije Mann+Hummel BA, direktor Mahmut Galijašević i menadžerica za ljudske resurse Arjana Krivdić, te direktor JU Mješovita srednja škola Tešanj Muharem Saračević.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

USVOJENI DNEVNI RED

 1. Predočavanje Odluke Centralne izborne komisije BiH o potvrđivanju rezultata Općih izbora u BiH 2018. godine za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, sa izvještajem o ovjeri i dodijeljenim mandatima osobama koje su dobile poslanički mandat
  • Intoniranje himne države Bosne i Hercegovine, uručivanje Uvjerenja o dodjeli mandata poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, zajedničko davanje pojedinačno potpisivanje svečanih izjava nosilaca ovjerenih mandata 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,
 2. Osnivanje Klubova poslanika konstitutivnih naroda:
  1. Prijedlog Odluke o osnivanju Kluba poslanika Bošnjaka 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,
  2. Prijedlog Odluke o osnivanju Kluba poslanika Hrvata 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,
  3. Prijedlog Odluke o osnivanju Kluba poslanika Srba 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,
 3. Prijedlog Odluke o izboru Komisije za izbor i imenovanja (privremeno)
 4. Prijedlog Odluke o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine
 5. Prijedlog Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine,
 6. Izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

AKTI DONESENI NA 1. KONSTITUIRAJUĆOJ SJEDNICI SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA I 1. I 2. NASTAVKU SJEDNICE

Donesene odluke:

 • Odluka o osnivanju Kluba poslanika Bošnjaka 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.
 • Odluka o osnivanju Kluba poslanika Hrvata 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.
 • Odluka o osnivanju Kluba poslanika Srba 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.
 • Odluka o izboru Komisije za izbor i imenovanja.
 • Odluka o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine.
 • Odluka o obrazovanju Kolegija Skupštine.

Doneseni zaključci:

 • Zaključak kojim Skupština Zeničko-dobojskog kantona zadužuje Komisiju za izbor i imenovanja da obavi proces žrijebanja redoslijeda kandidatskih listi na glasačkim listićima za izbor delegata iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH i o istom podnese izvještaj Skupštini.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Pozivamo predstavnike medija da proprate posjetu Nj.E. Anders Hagelberga ambasadora Kraljevine Švedske, Mensura Sinanovića ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Fahrudina Brkića ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i predstavnika UNDP-a Osnovnoj školi “Kovači” u Zavidovićima.

U toku 2018. godine na Osnovnoj školi “Kovači” u Zavidovićima realizovane su mjere energetske efikasnosti kako bi se osigurali bolji uslovi rada i boravka 540 učenika i profesora, te ostvarile finansijske uštede u budžetu.

Radovi su realizovani u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji provodi UNDP, a sredstva u iznosu od 78.000,00 KM (bez PDV-a) su osigurali Vlada Švedske, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Od ukupno utrošenih sredstava u iznosu od 78.000,00 KM učešće Vlade Zeničko-dobojskog kantona je u iznosu od 46.667,00 KM.

Posjeta Osnovnoj školi “Kovači”, Kovači bb, Zavidovići biće upriličena u utorak, 12. 02. 2019. sa početkom u 13.30 sati.

Medijima će se obratiti:

 • Midhat Mujanović, direktor Osnovne škole “Kovači”
 • E. Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH
 • Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona
 • Fahrudin Brkić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona

Nakon izjava, predviđen je prigodan program koji će izvesti učenici škole.

Utopljavanje škole je realizovano u okviru saradnje Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), kroz aktivnost "Institucionalizacije upravljanja energijom u Zeničko-dobojskom kantonu". Ovo je drugi javni objekt koji je utopljen u sklopu GED projekta u Zavidovićima, a četrnaesti u ZDK.

GED projekt posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju okoliša. 

Projekt provodi UNDP uz finansijsku podršku Vlade Švedske,  Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.

 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

Objavljeno u Press

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma