Petak, 20 Decembar 2019

Premijer Mirza Ganić i ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, na poziv općinskog načelnika Aldina Šljive, boravili su danas u službenoj posjeti Općini Kakanj. Sa načelnikom Šljivom i saradnicima te predsjedavajućim Općinskog vijeća Slavenom Katičićem razgovarali su o dosadašnjoj saradnji te prioritetnim potrebama u općini Kakanj. U delegaciji je bio i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić.

"Želimo da sagledamo potrebe i probleme lokalnih zajednica i da zajedno tražimo rješenja. Kakanj je jedna razvijena sredina s kojom imamo odličnu saradnju", kazao je premijer Ganić.

Vlada ZDK je za putnu infrastrukturu u općini Kakanj ove godine izdvojila 800.000 KM, a finansirana je izgradnja mosta u Kraljevoj Sutjesci te izgradnja dijela puta prema izletištu Ponijeri. Značajna sredstva su usmjerena i za projekte vodovoda i kanalizacije, a u fazi je raspisivanje tendera za izbor izvođača radova. Premijer Ganić je pohvalio politiku Općine Kakanj prema pitanju stipendiranja studenata.

"Zeničko-dobojski kanton je ove godine dodijelio stipendije svim studentima koji su dostavili formalno ispravne aplikacije, a Općina je, s namjerom da izbalansira iznos stipendija, svim studentima isplatila razliku stipendije. Ono što kanton realizuje općina 'oplemeni' i očekujem da će saradnja ostati na ovom nivou", kazao je Ganić.

U fokusu razgovora bila je i dodjela koncesije za eksploataciju uglja u općini Kakanj, koja je u završnoj fazi.

"Meni kao premijeru čini posebnu radost da smo uspjeli da provedemo sve procedure i da je Vlada donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije, tako da očekujemo da će vrlo brzo biti potpisan koncesioni ugovor, što će biti prva dodijeljena koncesija za eksploataciju uglja u ZDK-u", kazao je premijer Ganić, ističući važnost koncesija za lokalnu zajednicu, jer se prihodi od naknada dijele u omjeru 70:30 posto u korist općina, a sredstva ulažu u razvoj infrastrukture.

Načelnik Šljivo je rekao da bi koncesioni ugovor mogao biti potpisan za dva mjeseca, navodeći da će Općina odmah dostaviti Vladi ZDK odluku o povlačenju ranije podnesene tužbe protiv resornog kantonalnog ministarstva za naplatu koncesione naknade, kako bi postupak dodjele koncesije mogao biti nastavljen.

"Razgovarano je i o izgradnji puta Donji Kakanj - Brnjic - Arnauti, koja se nalazi na trasi ceste Kakanj - Arnauti - Zenica, a koja je nedavno kategorisana kao regionalni put. Općina Kakanj je već raspisala tender za probijanje prve dionice trase Donji Kakanj - Kondžilo i očekujem da ćemo vrlo brzo imati potpisan ugovor sa izvođačem radova", kazao je Šljivo. Među važnijim projektima u ovoj općini koje je podržala Vlada ZDK je izgradnja mosta u Modrinju, izgradnja azila za pse te izgradnja ugostiteljskog objekta na sve atraktivnijem izletištu Ponijeri.

Delegacija Vlade ZDK potom je prisustvovala otkrivanju spomen obilježja u Parku zlatnih ljiljana u Kaknju, sa imenima 30 dobitnika najvećeg ratnog priznanja ARBiH, među kojima je 19 šehida. Izgradnju spomen-obilježja pomoglo je Ministarstvo za boračka pitanja ZDK.

"Mladi moraju učiti o našoj prošlosti i zbog toga je važno da se spomen-park nalazi u blizini škole i na raskrsnici puteva. Moramo njegovati tekovine naše časne borbe protiv agresije da nam se zlo ne bi ponovo dogodilo", kazao je Ganić.

Premijer ZDK uputio je rudarima Rudnika mrkog uglja Kakanj čestitku povodom Dana rudara.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma