Ponedjeljak, 07 Oktobar 2019

Prigodnom svečanošću na Univerzitetu u Zenici počela je nastava za oko 5.000 studenata na osam fakulteta u akademskoj 2019/2020. godini. Dobrodošlicu brucošima poželjeli su rektor Damir Kukić, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport profesor Spahija Kozlić.

"Želim da budete uspješni studenti, a Vlada ZDK će biti uz vas i pružati vam podršku. Ove godine smo po prvi put uspjeli dodijeliti stipendije svim studentima koji su podnijeli formalno ispravne prijave, ukupno 3.820, čime praktično pokazujemo našu podršku mladima. Put do uspjeha je potkovan obrazovanjem, a bez obrazovanja, nauke i upornosti ne možemo postići rezultat", kazao je premijer Ganić.

Univerzitet u Zenici ovu akademsku godinu počinje kao reakreditirani univerzitet sa reakreditiranih pet studijskih programa.

"Vlada je dala podršku da se proces reakreditacije provede i na ostalim studijskim programima, što je jedan od uslova napretka UNZE-a", kazao je ministar Kozlić.

Univerzitet u Zenici je upisao nešto više od 900 studenata na prvi ciklus studija. Dok na nekim studijskim programima nije upisan dovoljan broj studenata, u isto vrijeme se na nekim fakultetima bilježe pozitivni trendovi. Na Pravnom fakultetu povećan je broj studenata, a odobren je i upis dodatnog broja studenata na Politehničkom i Medicinskom fakultetu.

Rektor Damir Kukić je istakao kako je u zadnje dvije godine zaustavljen trend opadanja upisa novih studenata, te da su su zadovoljni ovogodišnjim odzivom studenata za studiranje na UNZE-u.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

5. oktobar, Svjetski dan učitelja za ZDK svečano je obilježen u petak, 04. oktobra Tešnju. Nakon prijema predstavnika Vlade ZDK i sindikalnih predstavnika u kabinetu općinskog načelnika, uprličen je prigodan program u Centru za kulturu i obrazovanje u Tešnju. Dobrodošlicu prisutnima je zaželio načelnik Suad Huskić, a u ime premijera ZDK prisutnima se obratio savjetnik Mirnes Burkić.

Prisutne su također pozdravili ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i predsjednik Sindikata osnovog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović.

Bila je ovo prilika da se nagrade 163 najuspješnija nastavnika za 185 nagrada osvojenih na različitim takmičenjima u prošloj školskoj godini. U kategoriji osnovnih škola dodijeljeno je 28 nagrada nastavnicima za osvojeno prvo mjesto na različitim takmičenjima, 33 nagrade za drugo i 31 za treće mjesto. U konkurenciji srednjih škola dodijeljene su 32 nagrade za osvojeno prvo, 37 za drugo i 24 za treće mjesto.

Svjetski dan učitelja ustanovio je UNESCO 1994. godine u znak sjećanja na 5. oktobar 1966. godine kada  je potpisana preporuka o statusu učitelja.

Druženje su muzičkim nastupima, recitacijama, pjesmom i igrom uljepšali brojni sastavi i sekcije iz Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma