Petak, 04 Oktobar 2019

Prijem za upravu i igrače Kluba sjedeće odbojke "Zenica 92", osvajače prvog mjesta u sjedećoj odbojci na nedavno održanim Međunarodnim igrama osoba sa invaliditetom "Beograd open 2019", upriličen je danas u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. Osvajače zlata i pehara drugu godinu zaredom primili su premijer Mirza Ganić, ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

"Čestitam vam sve naslove koje ste dosad osvojili i hvala vam što u najboljem svjetlu predstavljate ZDK i BiH. Kada rehabilitacija i druženje, koji su glavni ciljevi, donesu vrhunske rezultate, onda smo sigurni da smo na pravom putu. Zbog toga ćemo nastaviti pružati podršku vama i vašem klubu, kao i drugim uspješnim klubovima i sportistima koji postižu zapažene rezultate, posebno na međunarodnim takmičenjima", kazao je premijer Ganić, najavši da će Vlada ovom klubu odobriti i adekvatnu novčanu nagradu.

Klub "Zenica 92" postoji 25 godina i jedan je od najtrofejnijih sportskih kolektiva u Zenici i BiH, a dobitnik je i Plakete Zenice.

Gosti su se zahvalili na prijemu kao i za kontinuiranu podršku Vlade i Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je po 5.000 KM, ukupno 10.000 KM, za podršku organizaciji večerašnjeg dočeka na Atletskom stadionu u Zenici i novčanu nagradu Amelu Tuki, osvajaču srebrene medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi.

Vlada još jednom upućuje iskrene čestitke ponajboljem bh. atletičaru na osvojenoj medalji, čime je na najbolji način predstavio svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, svoj grad i Atletski klub "Zenica". Ponosni smo što smo dio ove lijepe sportske priče i što smo svih godina pružali nesebičnu podršku Atletskom klubu "Zenica" i njegovoj perjanici Amelu Tuki.

Izgradnja Atletskog stadiona Zenica pomognuta je iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona sa 50.000 KM, Atletski klub Zenica svake godine dobija 3.000 KM za kotizacije i aktivnosti, a od 2016. do 2019. godine organizacija Atletskog mitinga Zenica, najvećeg atletskog događaja u BiH, podržana je sa ukupno 55.000 KM.

Amel Tuka dobija stipendiju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK u godišnjem iznosu od 5.400 KM, mjesečno 450 KM, i to je najveći pojedinačni iznos stipendije među desetak vrhunskih sportista kojima Vlada pruža podršku za pripreme i sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima. Pored toga, stipendije kvartalno ili jednokratno dobija još 24 perspektivnih sportista iz ZDK.

Vlada ZDK u kontinuitetu podržava uspješne klubove i sportiste koji postižu zapažene rezultate, posebno na međunarodnim takmičenjima, a takvo opredjeljenje zadržat ćemo i u budućem periodu.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

U prostorijama Javnog preduzeća "Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona" održan je sastanak predstavnika ovog preduzeća sa predsjednikom Saveza udruženja penzionera ZDK Mustafom Trakićem, predsjednikom Udruženja penzionera Zenica Eminom Sijerčićem i predsjednikom Udruženja penzionera Kakanj Irfanom Imamovićem. Sastanku je prisustvovao i  ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Zeničko – dobojskog kantona Mirnes Bašić.

Osnovna tema sastanka je bila dinamika isporuke ogrjeva za penzionere na području Zeničko – dobojskog kantona u ovoj godini, te načelno dogovaranje obaveza za 2020. godinu. Konstatovano je da na osnovu zaključenih ugovora o drvosnabdijevanju penzionera, isporuka ide prema ugovorenoj dinamici.

Najveći problem oko isporuke evidentiran je na području grada Zenice, gdje isporuka ogrjeva ide slabijim intenzitetom zbog onemugućavanja izvođenja radova na području ove općine od strane mještana pojedinih naselja ili pojedinica i različitih udruženja.

Istaknuto je da se često dešava da su inicijatori zabrana šumokradice koje, nakon što se Šumsko – privrednom društvu zabrani obavljanje sječe po projektima, bez dozvole ulaze u odjele i vrše nelegalnu i neplansku sječu koja izaziva eroziju tla i ugrožava naselja. Na ovaj način se manipuliše mještanima koji osporavaju rad preduzeću koje radi plansku sječu bez ugrožavanja naselja a stvara se povoljan tren za one koji ovu situaciju koriste radi ličnih interesa.   

Prisutni su upoznati sa mjerama koje je ovo preduzeće poduzelo kako bi se što prije stvorili uslovi za dalju isporuku ogrjeva. Naime, zbog zabrana i različitih pritisaka, Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona je pokrenulo reviziju plana i ako se odobre izmjene plana od strane Kantonalne uprave za šumarstvo i omogući izvođenje radova na drugom području (Bistričak), nesmetano će se nastaviti snabdijevanje na području Zenice, te čak stvoriti i uslovi da se postojeći ugovor aneksira na veću količinu.

Inače, ove godine je Udruženje penzionera Zenica prvi put potpisalo ugovor sa ovim preduzećem na 1.500 m3, što će biti osnova i za narednu godinu, dok je dogovoreno povećanje isporuke za penzionere Kaknja sa 1.700 m3 na 1.900 m3, s tim da se do marta 2020. godine realizuje 250 m3. Sa Udruženjima penzionera iz ostalih gradova ovo preduzeće, takođe, ima fer i korektnu dugogodišnju saradnju.  

Na kraju sastanka je dogovoreno da se za narednu godinu potpiše ugovor o isporuci drveta sa krovnom organizacijom penzionera ZDK, uz posredovanje Ministrastva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko – dobojskog kantona.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma