Utorak, 18 Septembar 2018
Utorak, 18 Septembar 2018 13:13

SAOPŠTENJE SA 66. SJEDNICE SKUPŠTINE

Na 66. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona utvrđen je dnevni red od dvanaest tačaka. Na sjednici je donesen Zakon o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona kojim se podržava operativna samostalnost Uprave policije i nezavisnost policijskog komesara u rukovođenju policijskim operacijama. Uprava policije je kantonalna uprava u sastavu Ministarstva koja ima status budžetskog korisnika, a uređena je i oblast ocjenjivanja policijskog komesara, zatim disciplinska odgvornost i uslovi za pokretanje postupka razrješenja policijskog komesara gdje konačnu odluku donosi Vlada Kantona.

U okviru druge tačke donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Ovim izmjenama i dopunama se značajnije reguliše korištenje vatrenog oružja u smislu komercijalnog i turističkog lova stranaca na području Zeničko-dobojskog kantona.

Skupština je donijela i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih. Izmjene i dopune su uslijedile nakon što je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport uvidjelo potrebu za određenim izmjenama i dopunama, u smislu jednostavnijeg implementiranja zakona kojem je jedini cilj cjeloživotno učenje zbog zaustavljanja porasta nezaposlenosti.

Na sjednici je u donesena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona. Skupština je donijela i zaključak kojim, u cilju cjelovitog i kvalitetnog rješavanja pitanja taksiprijevoza putnika i unaprjeđenja njegovog pravnog statusa u Zeničko-dobojskom kantonu, traži od Vlade Zeničko-dobojskog kantona, da u najskorije vrijeme pokrene proceduru pripreme i predlaganja Zakona o taksiprijevozu putnika na području Zeničko-dobojskog kantona ili Zakona o cestovnom prijevozu na području Zeničko-dobojskog kantona, kako bi se kvalitetnije definirao pravni okvir u segmentu taxiprijevoza putnika u Zeničko-dobojskom kantonu.

Nakon ove donesena je i Odluka o dopuni Odluke o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja Javne ustanove Kantonalna bolnica, a potom je donesena i Odluka o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu, sa Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu.

U okviru sedme tačke dnevnog reda poslanici u Skupštini su donijeli Odluku o usvajanju Elaborata o pokretanju studijskog programa Inženjerska i poslovna informatika, prvog ciklusa studija, na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, a potom i Odluku o pokretanju studijskog programa Inženjerska i poslovna informatika, prvog ciklusa studija, na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Na 66. Sjednici, Skupština je prihvatila Izvještaj o radu Ureda za pritužbe javnosti za period  I-VI 2018. godine, a potom je prihvaćen i Izvještaj/izvješće o realizaciji Strategije razvoja sporta na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2013-2017. godina.

Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Prostorni plan grada Zenice za period 2016- 2036. godine nije dobio potrebnu podršku poslanika u Skupštini da bi bio prihvaćen.

Nakon ovoga su donesena je Odluka kojom se daje saglasnost na Prostorni plan općine Zavidovići za period 2016-2036. godine, a potom je donesena i Odluka kojom se daje saglasnost na Izmjene Prostornog plana općine Doboj Jug za period 2005-2020. godine.

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Kantonalna direkcija za ceste obavijestila je Ured premijera ZDK da je završena elektronska aukcija za izbor izvođača radova za izgradnju prve dionice putnog pravca Čajdraš-Ovnak. Za izvođača je izabrana firma "Almy Transport" Zenica kao najpovoljniji ponuđač. U toku je žalbeni postupak nakon čega će izabrani ponuđač biti uveden u posao.

Iz Kantonalne direkcije za ceste, također, navode kako je za putni pravac Bolnica-Babino-Arnauti 14. septembra izvršeno otvaranje ponuda. U toku je utvrđivanje formalno-pravne ispravnosti ponuda, nakon čega će se pristupiti elektronskoj aukciji.

Vlada ZDK je za ova dva putna pravca u 2018. godini opredijelila po jedan milion maraka. Ulaganja su planirana i za naredni period. Put Bolnica-Babino-Arnauti nalazi se na trasi buduće regionalne saobraćajnice Zenica-Kakanj, dok će se preko prevoja Ovnak Zenica kvalitetno povezati sa općinom Travnik.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma