Petak, 24 Avgust 2018

U dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu održan je prvi sajam boračkih zadruga u Bosni i Hercegovini. Među 50 izlagača, zadrugara na ovom sajmu pojavili su se i svoje proizvode izložili i zadrugari pripadnici boračke populacije iz ZDK i to iz općina Zavidovići i Visoko.

"Svi projekti koji imaju za cilj zapošljavanje boračke populacije odnosno stvaranje boljih uslova za život boračke populacije bit će podržani od Vlade ZDK, odnosno resornih ministarstava, prvenstveno Ministarstva za boračka pitanja", kazao je prilikom posjete sajmu ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković.

Na sajmu je svoje proizvode predstavio i demobilizirani branitelj Jasmin Ikanović iz Zavidovića, koji je upravo zaposlen preko projekta zapošljavanja i samozapošljavanja koje provodi Ministarstvo za boračka pitanja ZDK. Boračko zadrugarstvo na području ovog kantona je u povoju, a Vlada ZDK, svjesna važnosti takvog udruživanja, u narednom periodu će nastojati da pomogne ovakvim projektima.

"Čestitam i zahvaljujem svim pripadnicima boračke populacije koji su se na bilo koji način angažirali na ovakvim projektima gdje dokazuju da se, uz malu pomoć države, vlastitim radom može živjeti ali i doprinositi razvoju zajednice", kazao je Čolaković.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Projekt energetske efikasnosti kojeg realizira Vlada Zeničko-dobojskog kantona obuhvatio je značajan broj škola na ovom području, među kojima i dvije velike škole u Zavidovićima - Prvu osnovu školu i OŠ "Kovači".

U Prvu osnovnu školu Zavidovići, jednu od najvećih osnovnih škola u BiH koju pohađa 1.241 učenik raspoređen u 40 odjeljenja, uloženo je više od jedan milion maraka, od čega je kantonalna Vlada obezbijedila 700.000 KM, a ostatak su kreditna sredstva Svjetske banke. Škola je prvo dobila novu fasadu, stolariju i krov, a potom i novu kotlovnicu, koja istovremeno zagrijava i Tehničku školu, a projekt je zaokružen utopljavanjem sportske dvorane.

Ljetni raspust iskorišten je za izvođenje radova na unapređenju energetske efikasnosti i u OŠ "Kovači", koju pohađa oko 580 učenika iz četiri mjesne zajednice. Japanska ambasada ranije je finansirala zamjenu stolarije, turska općina Nilufer i Ambasada Slovenije u BiH pomogli su obnovu fiskulturne sale, školskog poligona, opremanje kabineta informatike kao i radove na Područnoj školi "Brezik". Pri kraju su radovi na utopljavanju fasade koje su zajedno finansirali Vlada Zeničko-dobojskog kantona i UNDP, sredstvima u iznosu od 100.000 KM.

"Od izgradnje škole u Kovačima 1950. godine nije bilo značajnijih ulaganja do posljednje četiri godine. Iz budžeta ZDK i kroz projekte u školu je uloženo oko 400.000 KM, a rezultat je mnogo bolji ambijent za rad naše djece i nastavnika, a ujedno i efekat štednje koji će se ogledati u smanjenoj potrošnji energije. Sljedeći projekt u ovoj školi bit će rekonstrukcija kotlovnice i zamjena dotrajalog kotla na ugalj novim kotlom na drveni pelet, s tim da će prioritet biti i zamjena kotla u Područnoj školi Brezik", rekao je Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, koji je zajedno sa premijerom Miralemom Galijašević obišao radove na ovim školskim objektima.

Premijer Galijašević istakao je opredjeljenje Vlade da nastavi s projektom energetske efikasnosti u školama, naglasivši značaj zajedničkog djelovanja sa lokalnom zajednicom.

"Praktično imamo kombinaciju opredijeljenosti Vlade da ulažemo u sanaciju i rekonstrukciju škola, a s druge strane imamo sposoban menadžment, direktora i moram naglasiti roditelje koji žele da učestvuju u svemu ovome, a često i sami raditelji učestvuju u sufinansiranju radova. Zbog toga će ovaj projekt biti jedan od prioriteta našeg rada u narednom periodu", kazao je premijer ZDK.

U Zeničko-dobojskom kantonu postoji stotinu osnovnih i srednjih škola sa oko 300 objekata, u koje je kroz kapitalna ulaganja u periodu 2015-2018. godina investirano 14,5 miliona KM. Samo u okviru projekta energetske efikasnosti rekonstruisano je i energetski utopljeno 28 centralnih škola.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma