Ponedjeljak, 20 Avgust 2018
Ponedjeljak, 20 Avgust 2018 15:27

ČESTITKA ZA KURBAN–BAJRAM

Svim muslimanima i muslimankama čestitamo Kurban–bajram uz želju da vam dani Kurban-bajrama donesu zdravlje, sreću i radost.

Proslavite ga u krugu porodice, prijatelja i komšija u duhu naše bošnjačke tradicije i običaja. 

Sjetite se komšija i prijatelja i podijelite radost Bajrama sa svima.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Miralem Galijašević,
Premijer Zeničko-dobojskog kantona

Objavljeno u Vijesti

U sali HKD "Napredak" u Zenici u subotu je održana smotra folklora koja je okupila veliki broj djece članova kulturno-umjetničkih društava iz Zenice i susjednih gradova. Posjetioci su uživali u folklornim izvedbama učesnika koji su na jedinstven način predstavili kulturu i tradiciju naroda ovih krajeva. Ova smotra je bila prva aktivnost u okviru ovogodišnjeg obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona.

Druga aktivnost, "Tamburaški susreti i Dječiji sevdah fest", planirana za 25. avgust 2018. godine će, zbog tehničkih razloga, biti održana u četvrtak 23. avgusta 2018. godine na platou ispred RK Bosna ili u slučaju lošeg vremena u sali HKD "Napredak", od 18,00 sati.

U utorak, 28. avgusta 2018. godine, u Muzeju grada Zenice sa početkom u 13,00 sati planirana je promocija knjige, regionalne zbirke priča "Tri kraljice" i izložba "Tvrđave u dolini Bosne".

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Ponedjeljak, 20 Avgust 2018 14:35

SAOPŠTENJE SA 64. SJEDNICE SKUPŠTINE

Na 64. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona utvrđen je dnevni red od pet tačaka. U okviru prve tačke su donesene Odluke o verifikaciji Odluka Odbora za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona o dodjeli javnih priznanja Zeničko – dobojskog kantona. Tom prilikom su verificirane Odluke o dodjeli osam Plaketa Zeničko-dobojskog kantona i dvije Odluke o dodjeli Povelje Zeničko-dobojskog kantona i proglašenju Počasnog građanina Zeničko–dobojskog kantona, a priznanja će biti uručena na narednoj 65. Svečanoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja će biti održana na Dan Zeničko-dobojskog kantona 29.08.2018. godine.

Dobitnici Plakete Zeničko-dobojskog kantona su:

 • UNDP – razvojni program Ujedinjenih nacija - Plaketa Zeničko-dobojskog kantona je dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos obnovi i razvoju Zeničko–dobojskog kantona.
 • Kompanija “ALMA RAS” d.o.o. Olovo - Plaketa Zeničko-dobojskog kantona je dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju privrede u Zeničko–dobojskog kantonu.
 • Mirjana Agačević - Plaketa Zeničko-dobojskog kantona je dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju Zeničko–dobojskog kantona u oblasti medicine .
 • Akademiku Dževadu Karahasanu - Plaketa Zeničko-dobojskog kantona je dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos u razvoju društvenih djelatnosti, te afirmaciji kulture i umjetnosti.
 • Ismailu Zulfiću - Plaketa Zeničko-dobojskog kantona je dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju Zeničko-dobojskog kantona u oblasti sporta.
 • Ženskom rukometnom klubu “Krivaja” Zavidovići - Plaketa Zeničko–dobojskog kantona je dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju sporta, afirmaciji ženskog sporta i promociji Zeničko-dobojskog kantona.
 • Reprezentaciji Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci - Plaketa Zeničko–dobojskog kantona je dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju sporta i promociji Zeničko-dobojskog kantona i države Bosne i Hercegovine.
 • Emilu Brniću – posthumno - Plaketa Zeničko–dobojskog kantona je dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju Zeničko–dobojskog kantona.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je donijela i Odluke o verifikaciji Odluka o dodjeli Povelje Zeničko–dobojskog kantona i proglašenju Počasnog građanina Zeničko–dobojskog kantona. Počasnim građanima Zeničko-dobojskog kantona su proglašeni Hulusi Akar i Stjepan Mesić.

Hulusi Akar, glavnokomandujući turskih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini, je ovo priznanje dobio za naročite zasluge u izgradnji mira i povjerenja, te razvijanju međunarodne saradnje i međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije, a Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske 2000-2010, za naročite zasluge u davanju podrške pravednoj borbi za odbranu Bosne i Hercegovine od agresije, te razvijanju međunarodne saradnje i međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije.

U nastavku su poslanici zaključkom prihvatili Nacrt Zakona o turističkim zajednicama Zeničko–dobojskog kantona, a potom su zaključcima Skupštine prihvaćene i slijedeće informacije:

 • Informacija o dostignutom stanju u oblastima socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2017. godini.
 • Informacija o koncesijama na području Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu.
 • Informacija o koncesijama na vodama za 2017. godinu.

                                                                                                         

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

U tunelu u vareškom naselju Ponikve, jednom od pet tunela u svijetu koji je nastao prirodnim putem, a u kojem se odvija dvosmjerni saobraćaj, puštena je u rad rasvjeta.

Rasvjeta je postojala sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a sada je ponovo tu zahvaljujući ulaganju Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Općine Vareš. Tunel dug 363 metra, nalazi se na regionalnoj cesti R-444 Podlugovi-Breza-Vareš-Potkamensko, spaja općinu sa njenim sjeveroistočnim dijelom te putem za Olovo, Tuzlu i Zavidoviće.

Rasvjetu je u rad svečano pustio kantonalni ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK Fahrudin Brkić u prisustvu načelnika općine Zdravka Maroševića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Adisa Čizme.

"Tunel je veoma važan za saobraćajnu komunikaciju sjevernog dijela općine Vareš sa administrativnim sjedištem, a ima i veliki značaj za privredne aktivnosti između Sarajevskog i Zeničko-Dobojskog kantona sa Tuzlanskim kantonom. Obzirom da je općina Vareš prioritetno orijentisana ka razvoju turističkih potencijala na obroncima planine Zvijezda, ovaj tunel ima zanačaj i u tom segmentu. Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK sa svojom Direkcijom cesta je prepoznalo značaj koji bi imalo osvjetljavanje ovog tunela, tako da je Planom zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2018. godinu izudvojilo 120.000 KM za njegovo osvjetljavanje. Građani općine Vareš i svi oni koji budu koristili ovaj tunel u budućnosti će biti u mogućnosti da se sigurno kreću kroz tunel bilo pješice ili vozilom, a istovremeno da uživaju u prelijepom ambijentu osvijetljenih svodova ovog jedinstvenog tunela-pećine", kazao je ministar Brkić.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma