Juli 2018

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak i ministri u Vladi Kantona Mensur Sinanović i Nurđehan Šahinović posjetili su 7. Međunarodni rukometni kamp na Vlašiću HTC (Handball Talent Camp) kojeg organizira naš proslavljeni bivši rukometaš i aktuelni selektor kadetske reprezentacije BiH Jasmin Mrkonja.

Gosti kampa su ove godine bili legendarni rukometaš Zlatko Portner, Mrkonjin saigrač iz Metaloplastike i reprezentacije bivše Jugoslavije a sada trener u Švicarskoj te Zdenko Kordi iz Hrvatske.

U prvoj smjeni  je bilo 40 dječaka i djevojčica do 17 godina starosti. U drugoj smjeni je bio 31 učesnik, među kojima i 10 štićenika JU Centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK, koji su potpuno involvirani u rad ovog kampa. Iz ove kategorije djece su bila i dva dječaka sa Pala i Tuzle te još trojica iz Zenice, koji su u sklopu programa Specijalne olimpijade BiH.

Sedmodnevni boravak djece s posebnim potrebama iz ZDK-a dijelom su sufinansirale i institucije Kantona kao podršku procesu inkluzije osoba ometenih u razvoju kroz sport.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak prisustvovao je ceremoniji otvaranja Interetničkog kampa na Boračkom jezeru podržanog od strane Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini. Učesnici Interetničkog kampa pod nazivom „SAVRŠENI SVIJET“ na Boračkom jezeru  su izviđači iz Zenice i Prijedora okupljeni u Savezu izviđača Grada Zenica i prijedorskom odredu izviđača „Dr. Mladen Stojanović“.

Predsjedavajući Duvnjak je ovu priliku iskoristio za razgovor sa mladim skautima i sastanak sa starješinama zeničkih izviđača koji su ga informisali u kakvim prilikama se provodi kampovanje na Boračkom jezeru. Nakon ceremonije i svečanosti otvaranja Interetničkog kampa, za goste i zvanice je uprličen obilazak kampa.

Povodom otvorenja Interetničkog kampa na Boračkom jezeru, predsjedavajući Duvnjak je naglasio: „Zahvaljujem se podršci američkog naroda i američke Vlade. Ovakvi projekti trebaju imati i maksimalnu podršku svih nivoa vlasti u našoj zemlji. Oni brišu entitetske granice i doprinose bržoj integraciji Bosne i Hercegovine. Ujedno je ovo i prilika za edukaciju, sticanje novih znanja i vještina, ali i prilika za nova prijateljstva. Misija izviđača je da stvaraju bolji svijet, kroz ovakve plemenite i korisne društvene akcije oni to zaista i rade“.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Poštovani,

U cilju poboljšanja i unaprijeđenja transparentnosti i modaliteta komuniciranja sa javnostima Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i njenih radnih tijela, odlučili smo konsultovati javnost i  sprovesti anketno istraživanje. Cilj anketiranja je prikupiti informacije o percepciji svih javnosti u vezi razumijevanja uloge i nadležnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i radnih tijela Skupštine kao zakonodavnog organa koji funkcioniše na principima transparentnosti, odgovornosti i društvene uključenosti.

Rezultate koje dobijemo na osnovu prikupljenih odgovora iz ovog anketiranja, poslužiti će nam u svrhu izrade, usvajanja i promovisanja Plana komunikacija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sa svim javnostima čijom bi primjenom imali dvosmjernu komunikaciju,  koja će pomoći izgradnji međusobnog povjerenja, ali ćemo na ovaj način dobiti i vrijedne sugestije za izradu novih zakonskih rješenja.

Molimo Vas  da odvojite tri minute  dragocijenog vremena i odgovorite na pitanja u anketnom upitniku, dajući na taj način vlastiti doprinos jačanju podrške i povjerenja javnosti za jačanje političke i društvene odgovornosti u institucionalnom odlučivanju, ali i za kvalitetnije informisanje javnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Anketa je u potpunosti anonimna i svi podaci su zaštićeni, anketni upitnik možete ispuniti klikom na link u nastavku ovoga teksta.

Unaprijed zahvalni i sa poštovanjem,

 

PREDSJEDAVAJUĆI
Jasmin Duvnjak

Objavljeno u Vijesti
Petak, 27 Juli 2018 10:00

POSLJEDNJI SELAM

Sve nas je rastužila vijest o preseljenju na Ahiret Majke Srebrenice naše drage Hatidže Mehmedović.

Odlazak u 66. godini života na Bolji svijet-žene koja je postala planetarni simbol borbe za istinu, pravdu i pomirenje-obavezuje sve nas da nastavimo promicati istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocidu koji se desio od 1992. godine do 1995. godine, te obavezuje državu Bosnu i Hercegovinu na pronalazak svih nestalih, kažnjavanje svih zločinaca i afirmaciju kulture sjećanja i borbe protiv negiranja genocida.

Nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti Majku koja bi srcem prepunim tuge „mogla prekriti cijeli svijet“ i koja je svoju bol i svoj gubitak usmjerila u borbu za pomirenje, saosjećanje, povjerenje i ljubav kako se zlo fašizma i genocida ne bi više nikad, nikome i nigdje desilo. Hatidžina ovodunjalučka borba nas je naučila da nema osvete, nego pravde i istine, da nema mržnje nego razumijevanja i saosjećanja, da nema podjela nego zajedničkog života ako želimo imati sretniju i sigurniju budućnost za sve narode i građane u Bosni i Hercegovini.

Draga Hatidža neka te Uzvišeni Bog nagradi ljepotom Dženneta i neka te tamo sastavi sa tvojim mužem Abdulahom, tvojim sinovima Azmirom i Almirom, tvojom braćom i sestrama.

Neka tvoja plemenita duša nađe mir.

VOLIMO TE!

Svi Tvoji sinovi i sve Tvoje kćeri jer ti si, draga naša Hatidža Mehmedović, majka Azmira i Almira, majka Srebrenice i majka cijele Bosme i Hercegovine i svih dobrih i pravednih ljudi na ovome svijetu.

Sa ponosom i ljubavlju,

U ime građana Zeničko-dobojskog kantona

 

PREDSJEDAVAJUĆI SKUPŠTINE ZDK
Jasmin Duvnjak

 

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je Općini Tešanj sredstva u iznosu od 10.000 KM kao učešće ZDK u sufinansiranju realizacije projekta izgradnje puteva Koprivci-Oruče i Tugavići-Ripna, a s ciljem podrške povratku na područje općine Tešanj.

Prema ranije potpisanom ugovoru, Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice će ovaj infrastrukturni projekt sufinansirati sa 120.000 KM, dok će Općina Tešanj učestvovati sa 30.000 KM.

Navedeni putni pravci povezuju mjesne zajednice Jablanica i Karadaglije sa općinom Tešanj, kao i sa općinom Maglaj, a nakon realizacije projekta direktnu i indirektnu korist će imati veći broj povratničkih porodica kao i samo domicilno stanovništvo.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

U sklopu radnih aktivnosti predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak posjetio je općinu Usora. U susretu sa načelnikom općine Usora Zvonimirom Anđelićem i predstavnicima Općinskog vijeća Usora upoznat je sa aktuelnom političkom, ekonomskom i sigurnosnom situacijom u ovom dijelu našeg Kantona. Delegacije su posjetile javnu biblioteku i ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje djece u Usori. Nakon toga, načelnik Anđelić i predsjedavajući Duvnjak posjetili su i nedavno otvorenu italijansku fabriku “Ferretto Group” koja će na području općine Usora proizvoditi logističke sisteme, paletne regale i opremu za skladišta, kao i softvere.

Direktor firme Džemal Klepić upoznao je predstavnike općinske i kantonalne vlasti sa razvojem prve faze investicija od nekoliko miliona eura, koje ova grupa ulaže u izgradnju spomenute fabrike. Naglašeno je da će kompletna proizvodnja ići u izvoz, a planirano je da nakon završetka svih radova u ovoj fabrici bude zaposleno oko 200 mladih i kvalifikovanih ljudi. Sa zadovoljstvom je istaknuto da je dio proizvodnje u ovoj fabrici već pokrenut.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Proteklog vikenda održan je 13. memorijalni nogometni turnir u Buzić Mahali u Visokom, koji se održava u sjećanje na 41 poginulog borca - šehida džemata Mokronoge, koji obuhvata mjesne zajednice Dobrinje i B. Mahala. Na turniru su učestvovale ekipe NK "Zmaj", FK "Bosna Union" Sarajevo, NK "Vareš" i FK "Jedinstvo - Ljubinići". Pobjednik turnira je ekipa domaćina NK "Zmaj".

Turnir je otvorio ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković, rekavši kako će Vlada i ovo ministarstvo nastaviti podržavati turnir u pomen na najbolje sinove koji su svoje živote ugradili u temelje BiH.

Emir Muslić, predsjednik NK "Zmaj", zahvalio se na svesrdnoj pomoći kod uređenja stadiona i tribina, kao i pokroviteljstvu turnira premijeru ZDK Miralemu Galijaševiću, ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensuru Sinanoviću i ministru za boračka pitanja Fahrudinu Čolakoviću.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović posjetio je OŠ "Kovači" u općini Zavidovići kako bi se upoznao sa dinamikom radova na objektu centralne škole koji se realiziraju zajedno sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda UNDP, a u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj - Povećanje energetske efikasnosti u javnom sektoru u BiH".

Program UNDP-a obuhvatio je tri škole - OŠ "Kovači" (100.000 KM), OŠ "Enver Čolaković" Breza (75.000 KM) te OŠ "Maglaj" - PŠ "Bradići" Maglaj (65.000 KM).

U OŠ "Kovači" predviđena je zamjena krova na dijelu objekta, izolacija tavanskog prostora, limarski, fasaderski radovi i postavljanje vanjskih klupica. Radovi teku planiranom dinamikom, a završetak je predviđen za 15. avgust.

"Mjere povećanja energetske efikasnosti direktno će doprinijeti realizaciji projekta Zeleni ekonomski razvoj, kroz ostvarenje značajnih finansijskih i energetskih ušteda u školi", istakao je ministar Sinanović.

Općinski vijećnici Edin Mujkić i Nermin Osmić zahvalili su se Vladi i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a bivši učenici, direktor JKP Mirnes Burkić i Almir Buljubašić, najavili su pomoć kod realizacije narednih projekata u ovoj školi.

Ministar Sinanović posjetio je i Područnu školu "Brezik", koja je u sastavu OŠ "Kovači".

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Članovi porodice, prijatelji i saborci obilježili su na gradskom groblju Crkvice u Zenici desetu godišnjicu od smrti prof.dr. Ahmeta Hadžipašića.

Cvijeće su položili posljednji predsjednik Vlade BiH prof.dr. Hasan Muratović, bivši premijer FBiH Edhem Bičakčić, ministar u aktuelnoj Vladi FBiH Amir Zukić, predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak te delegacije Vlade ZDK i SDA Zenica. Kratak vjerski program predvodio je hafiz Sead Šahinović, koji je i rođak rahmetli Hadžipašića.

"Bog mu je podario sposobnost odlučivanja, tako da je sve odluke donosio hrabro i odlučno. Pamtiti ćemo ga kao vrlo karakterističnog Krajišnika i Zeničanina, inženjera, privrednika, profesora, velikog patriotu i nadasve dobrog čovjeka. Svima nama jako nedostaje i nedostajat će dugo vremena. Ahmet Hadžipašić je bio, žargonski rečeno, zaista i 'hadžija' i 'paša'", kazao je u prigodnom obraćanju prof. Muratović.

Ahmet Hadžipašić rođen je 1. jula 1952. godine u Cazinu, a smrt ga je zatekla na poziciji prorektora Univerziteta u Zenici. Predavao je na univerzitetima u Sarajevu, Mostaru i Bihaću. U periodu od 2003. do 2007. godine bio je premijer FBiH.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici donijela je odluku kojom je Odsjeku opća medicina Medicinskog fakulteta u Zenici odobren upis još 32 studenta, tako da će svi kandidati koji su položili prijemni ispit dobiti priliku za upis. Ranije je upisano 60 studenata, od kojih 30 redovnih, dok će svi ostali biti samofinansirajući.

Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici osnovan je 2005. godine kao Zdravstveni fakultet, a 2016. preimenovan je u Medicinski fakultet. Interesovanje za upis na ovu visokoškolsku ustanovu u narednu akademsku godinu najveće je do sada.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 5

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma