Četvrtak, 28 Juni 2018

Prigodnom svečanošću obilježen je završetak izgradnje nove zgrade Odjeljenja Općinskog suda u Visokom, smještenog u Olovu.

Svečanosti su prisustvovali ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH, njena ekselencija Guri Rusten, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija, direktor sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Admir Suljagić, premijer ZDK Miralem Galijašević, ministar za pravosuđe i upravu ZDK Mirnes Bašić, načelnik Općine Olovo Đemal Memagić, predsjednik Općinskog suda u Visokom Enes Behlulović, predstavnici pravosudnih institucija i brojni gosti.

Izgradnja nove zgrade trajala je od oktobra 2017. do maja 2018. godine, a finansirana je sredstvima granta Vlade Kraljevine Norveške putem Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II. Vlada Kraljevine Norveške obezbjedila je 620.000 KM za izvođenje građevinssko-zanatskih radova, te 35.000 KM za nabavku namještaja i opremanje zgrade, dok je Vlada Zeničko-dobojskog kantona obezbijedila finansijsko učešće u iznosu do 169.190 KM, i to kroz obezbjeđenje zemljišta, pripremu projekta i projektnih dokumentacija, neophodnih dozvola, te dijela građevinsko-zanatskih radova, vanjskog uređenja i nabavku opreme.

„Jedno od strateških opredjeljenja Vlade Zeničko-dobojskog kantona je obezbjeđenje što boljih fizičkih uslova za rad svih pravosudnih institucija na području koje administrativno obuhvata Zeničko-dobojski kanton. Efikasno pravosuđe koje će odgovarati evropskim standardima, ali i očekivanjima i potrebama svakog građanina kantona, preduslov je uspješnosti svake, pa i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Uslovi u kojima su do sada radili uposlenici odjeljenja u Olovu Općinskog suda Visoko nisu bili adekvatni i sigurno su bili otežavajući faktor u postizanju najboljih rezultata. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta“, rekao je u svom obraćanju ministar Mirnes Bašić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona uputilo je pismo Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK u kojem se ograđuje od skupa proizvođača maline koji je održan 27. juna u sali Grada Zenica. U pismu se, između ostaloga, navodi:

„Udruženje poljoprivrednika u ZDK okuplja najznačajnije poljoprivrednike našeg kantona te u posljednje dvije godine institucionalno, kroz dijalog, stalne sastanke kontinuirano djeluje na poboljšanju položaja poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom maline. S ciljem poboljšanja položaja malinara polovinom 2017. godine Udruženje je sa resornim ministarstvom u Vladi ZDK na čelu sa ministrom Himzom Smajićem i premijerom Miralemom Galijaševićem odreagovalo na situaciju nastalu poremećajem tržišta maline, pa je kao rezultat tih pregovora i razumijevanja stanja u malinarstvu od strane Vlade ZDK raniji poticaj od 0,15 KM po kilogramu maline uvećan na iznos od 0,25 KM tako da je u konačnici Vlada ZDK za ovu poljoprivrednu djelatnost u 2017. godini izdvojila jednu trećinu sveukupnih sredstava iz Programa poticaja, a to je više od milion KM. Kontinuitet podrške malinarstvu nastavljen je i ove godine.

Treba naglasiti da je težište proizvodnje maline područje Željeznog Polja koje je pionir i začetnik ove vrste proizvodnje u BiH. Ti vrijedni ljudi, poljoprivrednici, težaci, malinu su proizvodili i onda kada je njena cijena bila 1,05 KM a i onda kada je ona išla i do iznosa 3,8 KM po kilogramu, a proizvodnju kontinuirano nastavljaju i sada, kada je situacija posebno teška. Svoju borbu za malinarstvo ostvaruju predanim radom na svojim imanjima i stalnim dijalogom sa nadležnim kako bi ova oblast posebno sada opstala i bila iole ekonomski isplativa.

Rezultat napora Vlade ZDK i napornog rada Udruženja poljoprivrednika u ZDK jeste i činjenica da je posljednje dvije godine kantonalni iznos sredstava za poljoprivredu uvećan, prvo sa 2 miliona na 2,5 miliona KM, a do kraja 2017. godine na 2,8 miliona KM, a ove godine za poljoprivredu i veterinarstvo sveukupno je izdvojeno  3,5 miliona KM, a poticaji od strane kantona nikada nisu bili redovniji. To je najznačajnije uvećanje sredstava u kantonu. S toga, istupi pojedinaca, iznenadnih dušebrižnika ne donose rješenje niti predstavljaju, niti mogu predstavljati stav malinara našeg kantona.“

Problem otkupa i plasmana maline bit će tema današnjeg sastanka u Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredi i šumarstvo ZDK sa predstavnicima Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH i Udruženja poljoprivrednika u ZDK, o čijim će zaključcima javnost biti pravovremeno informisana.

 

Press služba ZDK

 

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma