Petak, 01 Juni 2018

Danas je u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, nakon provedenog postupka javne nabavke, upriličeno potpisivanje ugovora o pružanju usluga reemitovanja sa sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sa „RTV Zenica“ iz Zenice i „NTV IC Kakanj“ iz Kaknja.

"Ove aktivnosti se sprovode u cilju jačanja transparentnosti rada Skupštine i podizanja kvaliteta informisanja javnosti o radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a ovakve ugovore smo ranije potpisali i sa drugim lokalnim televizijskim kućama sa sjedištem u Zeničko-dobojskom kantonu." - kazao je predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak.

Stručna služba Skupštine

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Informaciju o vanrednoj novčanoj pomoći za potrebe branilaca i članova njihovih porodica u 2017. godini. Informacija prikazuje sprovedene aktivnosti, potrebe i opravdanosti postojanja ovoga transfera s obzirom na ukupno socijlano – ekonomsko stanje u državi. Iako Vlada Zeničko – dobojskog kantona provodi intenzivne mjere na smanjenju broja nezaposlenih osoba i povećanju broja zaposlenih, kroz programe koji se realiziranju preko Službe za zapošljavanje ZDK, ali i nekoliko ministarstava, još imamo  veliki broj nezaposlenih iz reda ove populacije: demobiliziranih branilaca, ratnih vojnih invalida i članove porodica poginulih branilaca.

Kroz vanrednu novčanu pomoć Ministarstvo za boračka pitanja  nastoji ublažiti postojeće socijalno-ekonomsko stanje branilačke populacije, dok istovremeno provodi projekte zapošljavanja i samozapošljavanja, kojim bi se trajno riješilo pitanje egzistencije ove kategorije društva.

U 2017.godini ukupno je realizirano 3.917 zahtjeva  i utrošeno 990.000,00 KM.

Ministarstvo je dodijelio vanrednu novčanu pomoć za:

  • 3620 korisnika - demobiliziranih branilaca i njihovih porodica,
  • 265 korisnika - ratnih vojnih invalida,
  • 30 korisnika - porodica šehida i poginulih boraca i
  • 2 korisnika - dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja.

„Realizirani utrošak sredstava za ovaj vid novčane pomoći u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona u 2017. godini iznosio je 990.000,00 KM, odnosno 100%  planiranih sredstava što je dokaz opredjenja Vlade ZDK da neće štedjeti na branilačkoj populaciji“ naglašava resorni ministar Fahrudin Čolaković.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Na devetoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Zeničko-dobojskog kantona, razmatrana je Strategija omladinske politike na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2018.-2022. godina.

Socijalni partneri su jednoglasno usvojili Strategiju, sa naglaskom na važnost ovakvog strateškog dokumenta kroz koji je napravljen presjek trenutnog stanja u svim segmentima života mladih i koji je  definisao ciljeve, utvrdio mjere i predvidio monitoring realizacije mjera s ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za život mladih na području Zeničko-dobojskog kantona.

Ovim dokumentom Vlada ZDK u jedan od glavnih prioriteta svog djelovanja stavlja brigu o mladima.

Strategija kroz prijedlog mjera u oblastima: obrazovanja i nauke, rada i zapošljavanja, zdravstvene zaštite, kulture i sporta, aktivnog učešća  mladih u društvu i izgradnji civilnog društva, definira ciljeve za njihovu realizaciju.

Nizom mjera koje je Vlada Zeničko – dobojskog kantona već poduzela, jasno je pokazano opredjeljenje da se strateškim pristupom značajno utiče na kreiranje što boljeg ambijenta u smislu podrške rješavanju životnih izazova mladih. Današnjim usvajanjem Strategije omladinske politike na području Zeničko-dobojskog kantona, u sljedeće četiri godine, Vlada će učinit sve da mladi dobiju šansu i preuzmu odgovornost za vlastiti prosperitet i razvoj države.

S tim u vezi, Vlada  Zeničko-dobojskog kantona je već donijela Zakono o oslobađanju mladih  poreza na promet nekretnina i Odluku o novoj kreditnoj liniji za stambeno zbrinjavanje mladih sa područja Zeničko-dobojskog kantona, čime potvrđuje svoje opredjeljenje za stvaranje povoljnih uvjeta  za mlade u Zeničko-dobojskom kantonu.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Nakon što je Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila Program utroška sredstava  iz Budžeta Zeničko- dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2018. godinu, kojim je za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji planiran iznos sredstava od 3.000.000,00 KM, (trimiliona konvertibilnih maraka), Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona je uputilo Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje  sredstava  za poticanje poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu, na području Zeničko-dobojskog kantona i Uputstvo o poticanju poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu.

Javni poziv i Uputstvo su objavljeni na oficijelnoj web stranici Zeničko-dobojski kantona www.zdk.ba  u dijelu Javni pozivi.

Rokovi za dostavljanje zahtjeva su navedeni u Javnom pozivu i u Uputstvu, za svaku vrstu proizvodnje pojedinačno.

Javni poziv će biti objavljen i u dnevnim listovima „Dnevni Avaz“ i „Oslobođenje“. 

 

                                                 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma