Petak, 04 Maj 2018

Nakon što je Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila Program utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za uređenje poljoprivrednog zemljišta u 2018. godini kojim je za uređenje poljoprivrednog zemljišta planiran iznos sredstava od 1.000.000,00 KM, (jedanmilion konvertibilnih maraka), Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona je uputilo Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarenje prava korištenja novčanih sredstava za uređenje poljoprivrednog zemljišta na području Zeničko-dobojskog kantona i Uputstvo o korištenju sredstava za uređenje poljoprivrednog zemljišta prikupljenih od naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta.

Javni poziv i Uputstvo su objavljeni na web stranici Zeničko-dobojski kanton www.zdk.ba u dijelu Javni pozivi, a biće objavljen i putem javnih glasila.

Javni poziv ostaje otvoren 40 (četrdeset) dana, računajući od dana posljednje objave u dnevnim listovima „Dnevni Avaz“ i „Oslobođenje“.

 

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

U periodu od 23. do 27.04.2018. godine, u Bosni i Hercegovini provedena je Misija stručne procjene Evropske komisije o temi prevencije korupcije i zaštite osoba koje prijavljuju korupciju – zviždača. Misija stručne procjene je dio aktivnosti koje provodi Evropska komisija u kontekstu priprema za izradu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Uz predstavnike Evropske komisije i Direkcije za Evropske integracije koji su dali podršku i pratili provođenje Misije, ključnu ulogu u stručnoj  procjeni  dali su eksperti: g.Jure Škrbec (rukovodeći službenik za europsku i međunarodnu saradnju – Komisija za sprečavanje korupcije, Ljubljana – Slovenija),  g. Diego Quiroz (službenik za politike – Škotska komisija za ljudska prava Edinburg UK) i gđa Silvia Spath (glavni inspektor u Odjeljenju za sprečavanje korupcije Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, Berlin – Njemačka).

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije bio je jedan od sudionika od kojih se očekivala ekspertna diskusija o temi Misije.

Ovo je bila prva stručna procjena koja se fokusira na dimenziju prevencije u borbi protiv korupcije, naročito kroz javni sektor.

Cilj je bio da se Evropskoj komisiji i zemlji korisnici pruži procjena kapaciteta BiH za djelotvornu prevenciju i otkrivanje uzroka i uslova za korupciju, u skladu sa obavezama prema međunarodnim konvencijama, kao što su: Krivično-pravna konvencija o korupciji i Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije. Cilj je bio procijeniti zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti prevencije korupcije u cijeloj BiH na temelju čega se sačinjava niz ciljanih preporuka po kojima vlasti BiH mogu postupati.

U okviru radnog sastanka Meliha Omerspahić, kao predsjednica Tima, upoznala je predstavnike Misije sa svim modalitetima rada, kao i  postignutim značajnim rezultatima rada Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije. U drugom dijelu radnog sastanka, članovi Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, neposredno su odgovarali na pitanja eksperata po pojedinačnim oblastima svog rada.

Nakon završene Misije eksperti će dostaviti svoje preporuke Evropskoj komisiji, koje će biti javno prezentovane kao smjernice daljeg djelovanja svih antikoruptivnih tijela i institucija u Bosni i Hercegovini u prevenciji i borbi protiv korupcije.

 

 

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije 

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma