Utorak, 29 Maj 2018

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije učestvovao je u stručnoj diskusiji za izradu Pravilnika za sprječavanje korupcije u javnim zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu, koju je organizovala Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT u saradnji sa partnerskom organizacijom Inicijativa i civilna akcija (ICVA). Učesnici u stručnoj diskusiji bili su koordinatori za borbu protiv korupcije kantonalnih zdravstvenih institucija te predstavnici zdravstvenih institucija iz općina Zenica, Zavidovići, Žepče, Kakanj i Vareš.

Učesnicima se u ime Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv kourpcije obratila Meliha Omerspahić, predsjednica Tima, koja je naglasila da je Akcionim planom definisan niz aktivnosti za prevenciju korupcije u oblasti zdravstva te da je Tim već pokrenuo ovu aktivnost zajedno sa zdravstvenim institucijama Zeničko-dobojskog kantona. Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona učešćem u ovoj stručnoj diskusiji još jednom je potvrdio uspješnu saradnju sa nevladinim sektorom ali i spremnost da svoja iskustva prenese i institucijama na općinskom nivou, istakla je predsjednica Tima.

Ovakav model pravilnika predstavlja antikorupcijski normativni akt koji sarži skup mjera pravne i praktične prirode, kojim se sprječavaju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog ponašanja u javnim zdravstvenim ustanovama. Do sada je usvojen u 9 zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, a na području Zeničko-dobojskog kantona u Zavodu za bolesti ovisnosti i Kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja. U Kantonalnoj bolnici Zenica u toku je usaglašavanje postojećeg pravilnika sa predloženim nacrtom. Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona i nakon urgencije od strane Tima nije do danas usvojio predmetni pravilnik. Tim Vlade će ustrajati u realizaciji ove aktivnosti u svim kantonalnim zdravstvenim institucijama, tako da je plan da u narednom periodu i ostale zdravstvene ustanove prilagode nacrt pravilnika svojoj djelatnosti, te njegovo konačno usvajanje i primjenu u praksi.

Ova diskusija je dio inicijative za saradnju i zajedničko djelovanje relevantnih institucija, ustanova i organizacija civilnog društva na unapređenju institucionalnog sistema za sprječavanje korupcije u zdravstvenom sektoru.

 

 

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije  

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma