Petak, 06 April 2018

Danas je Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona sa predstavnicima građana Nemile u Vladi Federacije BiH održao sastanak sa premijerom Fadilom Novalićem, kojem je prisustvovao i Jasmin Bučo, izvršni direktor za projektovanje JP „Autoceste  FBiH“.

Na sastanku se razgovaralo na temu trase koridora Vc kroz naselje Nemila. Premijer Galijašević i predstavnici građana Nemile su upoznali federalnog premijera Fadila Novalića i direktora Jasmina Buču da stanovnici Nemile izražavaju nezadovoljstvo zbog činjenice da projektovana trasa koridora Vc prolazi kroz samu Nemilu.

Premijer Novalić je upoznat da na tom području gravitira oko 14000 stanovnika te da trasa kroz Nemilu može imati nesagledive posljedice za život građana sa ovog područja. Posebno je  istaknuta činjenica  da po ovom pitanju nikada nije provedena JAVNA RASPRAVA čime su stanovnici Nemile uskraćeni da izraze svoje mišljenje o trasi koridara Vc.

Predstavnici građani Nemile smatraju da je općedruštveni interes da trasa bude izmještena zaobilaznicom pored Nemile.

Premijer Miralem Galijašević je zamolio premijera Fadila Novalića i direktora Jasmina  Buču da učine sve kako bi se uvažili interesi, želje i mišljenja  stanovnika Nemile.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog  Kantona upriličio je prijem za Jasminu Sadrija, Selmu Šarić, Lejlu Bošnjak i Lejlu Ridžalović, studente Pravnog fakulteta UNZE, koji su učestvovali na Svjetskom takmičenju iz oblasti međunarodne arbitraže i plasirali se među 16 najboljih timova.

Prijemu je prisutvovao Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport kao i profesori  Pravnog Fakulteta: Zlatan Meškić, Ivana Grubešić, Spahija Kozlić , Igor Rimac i dekan Pravnog Fakulteta Enes Bikić.

Premijer Galijašević i ministar Sinanović su čestitali studentima i njihovim profesorima na postignutom rezultatu i naglasili da Vlada Zeničko-dobojskog kantona podržava razvoj UNZE  i da je i do sada uvijek nagrađivala najbolje studente te da će i ove studente Vlada nagraditi za postignut iuspjeh.

 

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije uzeo je učešće na Radionici o temi jačanja saradnje između zakonodavnih i izvršnih antikorupcijskih tijela i timova, u zajedničkoj organizaciji Misije OSCE-a, Italijanske ambasade u BiH, i  Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, održanoj u Tuzli. Pored predstavnika Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, radionici su prisustvovali i predstavnici timova vlada, Tuzlanskog i Posavskog kantona,  predstavnici sudske vlasti  iz Tuzle i Zenice, kao i predstavnici zakonodavne vlasti (članovi komisija za borbu protiv korupcije skupština Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona).

Radionica je  realizovana u četiri pojedinačne sesije, na kojima su se prisutnim sudionicima obratili predstavnici Misije OSCE-a i Italijanske ambasade u BiH, kao i direktor APIKA BiH, gospodin Hasim Šabotić,  i pomoćnik direktora  Mevludin Džindo. U okviru radionice tematski su razmatrani segmenti  mandata APIK-a, očekivanja i ključne naredne aktivnosti, zatim uloge i dužnosti svakog tima za borbu protiv korupcije i komisije na izvršnom i zakonodavnom nivou, prioriteti u postupanju na zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju, a razmijenjena su i mišljenja o aktuelnim nedostacima u koordinaciji aktivnosti u borbi protiv korupcije, kao  i načina kako da se učinkovito koordiniraju aktivnosti u borbi protiv korupcije  na nivou cijele BiH u budućnosti.

Ispred Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, Meliha Omerspahić, predsjednica Tima, upoznala je prisutne sa modalitetima i postignutim značajnim rezultatima rada Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, koji su kao takvi i prepoznati od strane APIK-a BiH. Na završetku radionice formulisani su i  usaglašeni određeni zaključci koji će poslužiti kao prilog smjernicama u daljem radu i aktivnostima APIK-a BiH prema svim nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti.  

 

Press služba

 

Objavljeno u Vijesti

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje je krajem 2016. godine, po odobrenju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zaključila Sporazum o sudjelovanju naše države u programu za međunarodno ocjenjivanje učenika – PISA 2018. PISA testiranja su međunarodna istraživanja procjena znanja i vještina petnaestogodišnjih učenika koja provodi OECD. Osnovana su s ciljem ocjenjivanja razina obrazovanja među mladima u glavnim industrijskim zemljama i provode se svake tri godine. Oblasti koje se procjenjuju su čitalačka pismenost, pismenost iz matematike i prirodnih znanosti, a u svakom ciklusu PISA testiranja naglasak se stavlja na ocjenjivanje jedne od navedenih pismenosti.

U PISA 2018 istraživanju koje će se održati u periodu od 2. aprila do 25. maja u etapama od osam sedmica testiranja iz Zeničko-dobojskog kantona učestvuje osam osnovnih i četrnaest srednjih škola, a to su :

Srednja mješovita škola „Mladost“ Zenica, Mješovita srednja škola ,, Stjepana Radića“ Usora, Mješovita srednja škola Kakanj, JU Mješovita srednja škola Tešanj, Mješovita srednja škola „ Hazim Šabanović“ Visoko, Mješovita srednja škola Zenica, JU Mješovita srednja škola „ Musa Ćazim Ćatić“ Olovo, Srednja mješovita škola „Žepče“ Žepče, JU Medicinska škola Zenica, Srednja tehnička škola „Kemal Kapetanović“ Kakanj, Tehnička škola Zenica, medresa „Osman efendija Redžović“ Visoko, gimnazija „Muhsin Rizvić“ Breza, gimnazija „Visoko“ Visoko, Osnovna škola „Ahmed Muratbegović“ Zenica, Osnovna škola „Gazi Ferhad beg“ Tešanj, Osnovna škola „Kulin Ban“ Visoko, Osnovna škola „Hamza Humo“ Zenica, Osnovna škola Prva osnovna škola Zavidovići, Osnovna škola „Safvet-beg Bašagić“ Visoko, Osnovna škola Arnauti Zenica i Osnovna škola „Alija Nametak“ Zenica.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoški zavod Zenica svim učesnicima u navedenom istraživanju žele puno uspjeha u postizanju što boljih rezultata.

Objavljeno u Vijesti

U Uredu Miralema Galijaševića,premijera Zeničko-dobojskog Kantona upriličeno je potpisivanje Memoranduma o saradnji između Vlade Zeničko-dobojskog kantona i  Agencije za prevenciju korupcije i kordinaciju borbe protiv korupcije.

Memorandum su potpisali Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona i Hasim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Premijer Galijašević je naglasio da se ovim memorandumom potvrđuje javno opredjeljenje Vlade ZDK u provedbi mjera i aktivnosti u borbi protiv korupcije. Potpisivanju Memoranduma prisutvovala je predsjednica Tima za borbu protiv korupcije Meliha Omerspahić .

Direktor Šabotić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma i naveo da je Zeničko-dobojski kanton dobar primjer u izradi Strategije provedbi mjera i aktivnosti u borbi protiv korupcije.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma