Petak, 27 April 2018

Dana 24.04.2018. godine ministar Mensur Sinanović sa saradnicima primio je u radnu posjetu gospođu Maju Avramovsku, regionalnu direktoricu DVV International za Jugoistočnu Evropu, Kavkaz i Tursku i dr.sci. Emira Avdagića, direktora DVV International –  Ureda za Bosnu i Hercegovinu.

Posjeta uvaženih gostiju Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona dio je aktivnosti ureda DVV International na snimanju stanja u oblasti obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini i postignutog napretka radi sagledavanja potreba i mogućnosti za sardanju sa DVV International u novoj projektnoj fazi 2019.- 2020., u kojoj će DVV International raditi samo sa manjim brojem kantona koji su u proteklom periodu ostvarili napredak.

Gosti su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i postignutim rezultatima u oblasti obrazovanja odraslih na području Zeničko-dobojskog kantona i posebne pohvale uputili Zeničko-dobojskog kantonu vezano za osiguranje finansiranja osnovnog obrazovanja odraslih i formiranje i rad Vijeća za obrazovanje odraslih.

Ministar Sinanović je iskazao nadu da će se nastaviti podrška DVV-a aktivnostima na ovom polju u novoj projektnoj fazi.

Objavljeno u Vijesti

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana je osma sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Zeničko-dobojskog kantona. Razmatrani su Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu i  Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu, koji su jednoglasno primljeni na znanje od strane socijalnih partnera.

U nastavku sjednice je razgovaralo se o Informaciji o realizaciji poticajnih mjera Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu. Predstavnik Udruženja poslodavaca FBiH-Grupacija poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona gospodin Ibrahim Meškić je u osvrtu na prezentiranu Informaciju istu podržao, te predložio da s ciljem postizanja većih efekata pri planiranju Budžeta za narednu godinu za ovu namjenu budu opredjeljena veća sredstva, te da se pri planiranju projekata koji će biti subvencionirani od strane Vlade uključi Udruženje poslodavaca.

Predstavnik Saveza samostalnih Sindikata-Kantonalni odbor Zeničko-dobojskog kantona gospodin Mirnes Isaković je u zaključnim razmatranjima pohvalio dosadašnji rad socijalnih partnera u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća, te pohvalio napore koje Vlada Zeničko-dobojskog kantona ulaže s ciljem očuvanja kvalitetnog socijalnog dijaloga.

Premijer Miralem Galijašević se zahvalio članovima Ekonomsko-socijalnog vijeća na konstruktivnom radu i potvrdio opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona za očuvanje i unaprjeđenje postignutog socijalnog dijaloga sa svim socijalnim partnerima. «Naš kanton je», dodao je Galijašević, «kičma privrednog razvoja Bosne i Hercegovine. Snažan razvoj privrede našeg kantona u protekle tri godine u značajnoj je mjeri doprinjeo ukupnim rezultatima i stopama rasta izvoza, zaposlenosti, te smanjenju vanjsko – trgovinskog deficita. U tom smislu mogu obećati da ćemo, uvažavajući prije svega socijalne aspekte, nastaviti sa daljim rastom i razvojem na dobrobit svih građana Zeničko – dobojskog kantnona i cijele Bosne i Hercegovine», kazao je Galijašević.

 

Ekonomsko-socijalno vijeće

za područje Zeničko-dobojskog kantona

 

Objavljeno u Vijesti

Nakon što je Vlada Zeničko-dobojskog kantona na posljednjoj sjednici donijela Odluku o obezbjeđenju 1 milion KM za rekonstrukciju puta Zenica-Arnauti, u Uredu premijera održan je sastanak premijera Miralema Galijaševića, ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Fahrudina Brkića i direktora za ceste Refika Zekovića sa predstavnicima Koordinacije mjesnih zajednica ovog područja.

Na sastanku su se razmatrale dalje aktivnosti na realizaciji ovog projekta. Predstavnici mjesnih zajednica su izrazili zadovoljstvo ovom odlukom i naglasili da je ovo najznačajniji projekat za ovaj kraj.

«Važan nam je razvoj loklane zajednice i poboljšanje kvaliteta života naših građana. Vlada Zeničko – dobojskog kantona se u posljednje tri godine trudila i pored nasljeđenih problema i ogromnog duga ulagati u infrastrukutru bez koje nema normalnog života ali ni razvoja. U tom smislu, nastavit ćemo još jačim tempom i ubuduće», kazao je Galijašević.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti, zadaci i planovi daljeg djelovanja. Premijer Galijašević i ministar Brkić izrazili su spremnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona za dalja ulaganja u rekonstrukciju puta Zenica-Arnauti prema urađenom projektu.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma