Ponedjeljak, 23 April 2018

GRASPINNO PROJEKT (Transnacionalni model, strategije i rješenja podrške za inovativne klastere i poslovne mreže koje teže „zelenom“ razvoju, sa fokusom na „zelene“ e-nabavke u energijskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije radi obnove javnih objekata) odobren je u okviru Prvog poziva za modularne projektne prijedloge INTERREG Mediteranskog programa 2014-2020 (MED), Prioritetna osa 1 - Promocija inovativnih kapaciteta Mediterana za razvoj pametnog i održivog rasta.

Vodeći partner u ovom projektu je Univerzitet Patras iz Grčke. U projekt je uključeno ukupno 11 partnera sa područja Grčke, Italije, Španije, Francuske, Slovenije, Kipra i Bosne i Hercegovine. Jedan od partnera na implementaciji projekta je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. Projekt je započeo u novembru 2016. godine, a njegovo trajanje je 36 mjeseci.

Projektom se namjeravaju obezbijediti inovativna “zelena” rješenja za nabavke koje se odnose na uštedu energije i energijsku efikasnost prilikom renoviranja javnih objekata sa fokusom na “pametne” gradove i zajednice. Glavni cilj projekta je poboljšanje kapaciteta javne uprave u polju upravljanja energijskom efikasnošću javnih objekata, sa težnjom postizanja njihovog nultog energijskog nivoa, kao i pružanje podrške malim i srednjim preduzećima u izlasku na tržište “zelene” energije.

U sklopu realizacije dijela aktivnosti projekta, i to onih koje se odnose na uspostavu koncepta „živih“ laboratorija, dana 19.04.2018. godine u prostorijama Multimedijalnog centra Hotela Zenica, u organizaciji Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte ZDK, održana je obuka i trening kurs za predstavnike malih i srednjih preduzeća iz oblasti građevinarstva i proizvodnje građevinskog materijala, kao i predstavnike javnih institucija sa područja Zeničko-dobojskog kantona, buduće učesnike u inovativnom konceptu „živih“ laboratorija. Cilj obuke i treninga je bio predstavljanje projekta kao i upoznavanje sa procesom javnih nabavki u BiH sa osvrtom na praksu EU i ˝zelene˝ kriterije u javnim nabavkama, rezultatima kojim teži projekt GRASPINNO te funkcijama i elektronskim uslugama internet platforme GRASPINNO. Učesnici su upoznati sa prednostima koje će se dobiti upotrebom novih alata prilikom pripreme javnih poziva, odnosno prilikom učešća u pozivima za javne nabavke koje se odnose na renoviranje javnih objekata.

 

Obuka i trening predstavljaju pripreme za implementaciju buduće „žive“ laboratorije na području Zeničko-dobojskog kantona, pri čemu će internet platforma GRASPINNO biti praktično iskorištena za objavu i učešće u pozivima za obnovu javnih objekata.

 

Objavljeno u Vijesti

Danas je u Uredu premijera Miralema Galijaševića potpisan ugovor o sanaciji puta Nemila-Bistričak i uređenju korita rijeke Bistričak.

Put koji je stradao od poplava i klizišta 2014. godine sanirat će preduzeće „Almy transport“ DOO Zenica. Vrijednost radova predviđenih ugovorom iznosi 968.760,54 KM, a predviđena je sanacija puta i korita rijeke Bistričak u dužini 800 metara.

Ovo je druga završna faza saniranja ovog puta.

Ukupna vrijednost radova na sanaciji ovog puta iznosi 501.694,69 KM. Uređenje korita rijeke Bistričak iznosi 467.065,85 KM. Sredstva je objezbjedila Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su premijer Miralem Galijašević, ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Fahrudin Brkić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Himzo Smajić, direktor Direkcije za ceste Refik Zeković i predstavnici preduzeća „Almy transport“ DOO Zenica.

 

 

Press služba ZDK

 

 

Objavljeno u Vijesti

U okviru posjete općini Tešanj premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je sa saradnicima i načelnikom općine Tešanj Suadom Huskićem posjetio novoizgrađene hale za eksploataciju vode „OAZA“ na lokalitetu Crni vrh. „Oaza“ je jedna od najkvalitetnijih voda u regiji i svijetu koji posluje u okviru jedne od najbrže rastućih kompanija u BiH Grupaciji AS.

Direktor „OAZE“ Hrvić Armin upoznao je premijera Galijaševića i načelnika Huskića sa poslovanjem kao i planovima poslovanja.

„Oaza“ je investirala preko milion KM u nove hale za punjenje OAZE sa namjerom da dio proizvodnje usmjeri u izvoz.

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma