Petak, 20 April 2018

Danas je Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona prisustvovao svečanosti povodom Dana škole "Gazi Ferhad-beg" Jablanica, općina Tešanj i  ozvaničio  završetak radova, u okviru projekta "Energijska efikasnost u BiH" za Federaciju BiH.

Premijer Galijašević je naglasio da  će zamjena stolarije, postavljanje termofasade te zamjena kotlovnice omogućiti poboljšane uvjete rada kako za učenike tako i za nastavnike Škole i da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona i dalje činiti sve na poboljšanju uvjeta za odvijanje nastavnog procesa u svim školama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 350.000,00 KM.

Svečanosti su  prisustvovali Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, Mustafa Čopelj koordinator projekta za Federaciju BiH, direktori škola, roditelji i učenici.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Miralem Galijašević premijer Zeničko-dobojskog kantona posjetio je sa saradnicima kompaniju Mann+Hummel u Tešnju i sastao se sa menadžmentom ove izuzetno uspješne kompanije, koja ostavruje rekordnu proizvodnju filtera za automobilsku industriju.

Mahmut Galijašević direktor Mann+Hummela u Tešnju upoznao je premijera i ministre da kompanija ima 665 zaposlenih, da izvoz čini 98% ukupne proizvodnje  te da je promet kompanije u 2017. godini bio 37,5 miliona eura.

Premijer Galijašević je naglasio da ova kompanija predstavlja primjer uspješne privatizacije koju je provela Agencija za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona. On je kazao kako je Mann+Hummel prvi u svijetu po prozvodnji filtera, a njegovo prisustvo ovdje je višestruko značajno ne samo  za Tešanj nego i za unaprjeđenje šireg privrednog ambijenta. Posebno raduje, kazao je premijer Galijašević, da se u kompaniji investira u nova znanja koja uposlenici stiču kroz stalne programe edukacija i usavršavanja u okviru koncerna, a što u konačnici doprinosi razvoju Zeničko-dobojskog kantona.

«Zeničko-dobojski kanton je kičma razvoja privrede cijele Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući ovakvim kompanijama Zeničko-dobojski kanton je lider u izvozu u cijeloj BiH. Uspjeh Mann+Hummela i drugih kompanija u Tešnju i drugim uspješnim sredinama je potvrda opredjeljenju Vlade Zeničko-dobojskog kantona da stvara što povoljniji ambijent za razvoj poslovanja naših preduzeća na domaćem i stranom tržištu», izjavio je premijer Galijašević.

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Danas je u kompaniji Arcelor Mittal  predstavljena je uspješna saradnja između kompanije Arcelor Mittal i JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica i JU Srednja mješovita škola „Mladost“ iz  Zenice. Naime, tokom drugog polugodišta školske 2017./18. godine, ukupno 32 učenika iz navedenih škola uspješno obavlja stručnu praksu u kompaniji  ArcelorMittal.  Generalni direktor Kompanije Arcelor Mittal, gospodin Palavathu Krishnan Nair Biju, obraćajući se prisutnim učenicima i gostima, akcentirao je mogućnost zapoljšavanja učenika nakon uspješno završene srednje škole (minimalno 50% učenika koji obavljaju praksu u Kompaniji). 

Mensur Sinanović, ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona,  podržao je uspješnu saradnju srednjih škola i kompanije Arcelor Mittal, pozivajući i druge privredne subjekte iz lokalnih zajednica na području Zeničko-dobojskog kantona da otvore vrata za učenike i da zajedno sa srednjim školama organiziraju što je moguće kvaliteniju praksu za naše učenike.  Ministar  Sinanović je inicirao otvaranje tzv. Tehnoloških centara za praktičnu obuku, u kojima bi praksu sticali kako redovni učenici tako i odrasli tokom procesa prekvalifikacije.   

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma