Petak, 20 April 2018

Danas je Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona prisustvovao svečanosti povodom Dana škole "Gazi Ferhad-beg" Jablanica, općina Tešanj i  ozvaničio  završetak radova, u okviru projekta "Energijska efikasnost u BiH" za Federaciju BiH.

Premijer Galijašević je naglasio da  će zamjena stolarije, postavljanje termofasade te zamjena kotlovnice omogućiti poboljšane uvjete rada kako za učenike tako i za nastavnike Škole i da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona i dalje činiti sve na poboljšanju uvjeta za odvijanje nastavnog procesa u svim školama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 350.000,00 KM.

Svečanosti su  prisustvovali Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, Mustafa Čopelj koordinator projekta za Federaciju BiH, direktori škola, roditelji i učenici.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Komisija za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku, budžet i finansije Skupštine, na 45. sjednici održanoj dana  20.04.2018. godine razmatrala je sljedeći:

DNEVNI RED

  1. Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina - skraćeni postupak,

Nakon završenog razmatranja Prijedloga Zakona o dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina, koji je predložen za razmatranje po skraćenom postupku, Komisija je podržala navedeni akt, te jednoglasno predložila Skupštini Kantona da isti donese po skraćenom postupku.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Komisija za pravosuđe i upravu na 25. sjednici održanoj dana 19.04.2018. godine,  razmatrala je sljedeći:

DNEVNI RED

  1. Izvještaj o radu Kantonalnog suda u Zenici za 2017. godinu
  2. Godišnji Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu
  3. Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva Zenica za period od 01.01.2017. do 31.12. 2017. godine
  4. Izvještaj o radu Kantonalnog zavoda za pravnu pomoć u Zenici za period od 01.01.2017. do 31.12.2017. godine,

 

Nakon razmatranja Izvještaja o radu Kantonalnog suda u Zenici za 2017. godinu, Komisija nije imala primjedbi, prijedloga i sugestija, isti je podržala, te predlaže Skupštini Kantona da  navedeni Izvještaj primi na znanje.

 Po završenom razmatranju Godišnjeg  Izvještaja o radu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu, Komisija nije imala primjedbi, prijedloga i sugestija, podržava isti, te predlaže Skupštini Kantona da prihvati navedeni Izvještaj. Povodom razmatranja navedenog Izvještaja Komisija je donijela Zaključak kojim Komisija za pravosuđe i upravu sugeriše Vladi Kantona i resornom Ministarstvu da za narednu godinu planiraju sredstva u Budžetu Kantona za popunjavanje još jednog broja radnih mjesta državnih službenika i namještenika, s obzirom na postojeći obim poslova.

 Nakon razmatranja Izvještaja o radu Kantonalnog pravobranilaštva Zenica za period od 01.01.2017. do 31.12. 2017. godine, Komisija nije imala primjedbi, prijedloga i sugestija, isti je podržala, te predlaže Skupštini Kantona da navedeni Izvještaj prihvati. Povodom razmatranja navedenog Izvještaja, Komisija je donijela Zaključak kojim Komisija za pravosuđe i upravu sugeriše Vladi Kantona i resornom Ministarstvu da za narednu godinu planiraju sredstva u Budžetu Kantona za zapošljavanje pripravnika i volontera, smatrajući da bi mogli dati doprinos u radu na velikom broju izvršnih predmeta za naplatu sudske takse, te da bi opravdali svoje angažovanje.

 Po završenom razmatranju Izvještaja o radu Kantonalnog Zavoda za pravnu pomoć u Zenici za period od 01.01.2017. godine do 31.12.2017. godine, Komisija nije imala primjedbi, isti podržava i predlaže Skupštini Kantona da isti prihvati.

 

 Stručna služba Skupštine ZDK

Miralem Galijašević premijer Zeničko-dobojskog kantona posjetio je sa saradnicima kompaniju Mann+Hummel u Tešnju i sastao se sa menadžmentom ove izuzetno uspješne kompanije, koja ostavruje rekordnu proizvodnju filtera za automobilsku industriju.

Mahmut Galijašević direktor Mann+Hummela u Tešnju upoznao je premijera i ministre da kompanija ima 665 zaposlenih, da izvoz čini 98% ukupne proizvodnje  te da je promet kompanije u 2017. godini bio 37,5 miliona eura.

Premijer Galijašević je naglasio da ova kompanija predstavlja primjer uspješne privatizacije koju je provela Agencija za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona. On je kazao kako je Mann+Hummel prvi u svijetu po prozvodnji filtera, a njegovo prisustvo ovdje je višestruko značajno ne samo  za Tešanj nego i za unaprjeđenje šireg privrednog ambijenta. Posebno raduje, kazao je premijer Galijašević, da se u kompaniji investira u nova znanja koja uposlenici stiču kroz stalne programe edukacija i usavršavanja u okviru koncerna, a što u konačnici doprinosi razvoju Zeničko-dobojskog kantona.

«Zeničko-dobojski kanton je kičma razvoja privrede cijele Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući ovakvim kompanijama Zeničko-dobojski kanton je lider u izvozu u cijeloj BiH. Uspjeh Mann+Hummela i drugih kompanija u Tešnju i drugim uspješnim sredinama je potvrda opredjeljenju Vlade Zeničko-dobojskog kantona da stvara što povoljniji ambijent za razvoj poslovanja naših preduzeća na domaćem i stranom tržištu», izjavio je premijer Galijašević.

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Danas je u kompaniji Arcelor Mittal  predstavljena je uspješna saradnja između kompanije Arcelor Mittal i JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica i JU Srednja mješovita škola „Mladost“ iz  Zenice. Naime, tokom drugog polugodišta školske 2017./18. godine, ukupno 32 učenika iz navedenih škola uspješno obavlja stručnu praksu u kompaniji  ArcelorMittal.  Generalni direktor Kompanije Arcelor Mittal, gospodin Palavathu Krishnan Nair Biju, obraćajući se prisutnim učenicima i gostima, akcentirao je mogućnost zapoljšavanja učenika nakon uspješno završene srednje škole (minimalno 50% učenika koji obavljaju praksu u Kompaniji). 

Mensur Sinanović, ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona,  podržao je uspješnu saradnju srednjih škola i kompanije Arcelor Mittal, pozivajući i druge privredne subjekte iz lokalnih zajednica na području Zeničko-dobojskog kantona da otvore vrata za učenike i da zajedno sa srednjim školama organiziraju što je moguće kvaliteniju praksu za naše učenike.  Ministar  Sinanović je inicirao otvaranje tzv. Tehnoloških centara za praktičnu obuku, u kojima bi praksu sticali kako redovni učenici tako i odrasli tokom procesa prekvalifikacije.   

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma