Članak je filtriran: Februar 2018

Svim građanima naše zemlje, iskreno i sa najljepšim željama, čestitamo

1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Neka živi naša jedina domovina BOSNA I HERCEGOVINA!

 

PREMIJER
Miralem Galijašević
PREDSJEDAVAJUĆI
Jasmin Duvnjak
Objavljeno u Vijesti

Danas je Jasmin Duvnjak predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u sklopu Programa obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličio svečani prijem na kojem su prisustvovali Selvedin Šatorović predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK, Đevad Hadžić predsjednik Sindikata srednjeg i visokog  obrazovanja, nauke i kulture  ZDK, Amir Zukić predsjednik Aktiva direktora Osnovnih škola ZDK i Fadil Hodžić predsjednik Aktiva direktora srednjih škola ZDK.

U povodu Danu nezavisnosti razgovaralo se i o razvijanju patriotizma i ljubavi prema domovini kod učenika osnovnih i srednjih škola. Prisutni su izrazili zadovoljstvo zbog prijema i razgovora ovakve vrste, a predsjedavajući Duvnjak je ovom prilikom gostima simbolično uručio primjerak novog Zakona o osnovnoj školi koji je Skupština kantona donijela na prošloj sjednici.

 

Stručna služba Skupštine

Objavljeno u Vijesti

Andrej Kajić, ministar finansija Zeničko-dobojskog kantona, održao je sastanak sa predsjednicima kantonalnih odbora sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Selvedinom Šatorovićem i Đevadom Hadžićem.

Ministar je predsjednike sindikata upoznao sa određenim softverskim poteškoćama  te da je moguće da se kod određenog dijela radnika koji primaju platu iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona pojave problemi prilikom novog, uvećanog obračuna plate za januar 2018. godine. Sve navedeno Ministarstvo će otkloniti u najkraćem mogućem roku i niko od radnika neće, niti smije biti oštećen.

Predstavnici sindikata su izrazili razumijevanje i potvrdili da je  Vlada Zeničko-dobojskog kantona sve dogovore sa sindikatom ispoštovala te  da su uvjereni da će tako biti i ovog puta.

Razgovaralo se i otpočinjanju pregovora o novim kolektivnim ugovorima.

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Jasmin  Duvnjak ukazao je danas da je besmislen i nepotreban zahtjev zamjenika predsjedavajuće Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Ustava u Zeničko-dobojskom kantonu koji je naveo kao jedan od kantona u kojima nije priznata konstitutivnost srpskog naroda ili srpskog jezika i ćirilice.

„Zanima me, da li je gospodin Bosić svjesno i politički nekorektno stavio Zeničko-dobojski kanton u isti koš sa kantonima koji ne priznaju ustavnu ravnopravnost konstitutivnih naroda ili je u pitanju njegov lapsus ili nesmotrenost medija koji su prenijeli tu izjavu“, navodi Duvnjak i ističe da očekuju javno izvinjenje, uz istovremeni poziv gospodinu Bosiću da posjeti Zeničko-dobojski kanton.

Predsjedavajući Duvnjak podsjeća da je amandmanima na Ustav ZDK iz 2004. godine osigurana puna ravnopravnost svih naroda i ostalih građana. Naime,  Amandman VII na Ustav predviđa uz Bošnjake i Hrvate i Srbe kao konstitutivan narod u ZDK, a amandman X da su službeni jezici kantona bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik, dok su službena pisma latica i ćirilica.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je jučer na press-konferenciji u Sarajevu da je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi ustava pet kantona u Federaciji BiH u kojima nije priznata konstitutivnost srpskog naroda ili srpskog jezika i ćirilice. Precizirao je da se zahtjev za ocjenu ustavnosti odnosi na odredbe ustava Posavskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadno-hercegovačkog kantona.

 

Stručna služba Skupštine

Objavljeno u Vijesti

Danas je Jasmin Duvnjak predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u sklopu Programa obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličio svečani prijem za ratne komandante, članove komandi zeničkih brigada, predstavnike III korpusa Armije Republike BiH i borce Armije Republike BiH.

Prisutni komandanti su izrazili posebno zadovoljstvo zbog organizacije prvog zajedničkog susreta ovakve vrste i iskazali su spremnost da aktivnije uzmu učešće u njegovanju tekovina Odbrambeno-oslobodilačkog rata i tradicije slavne Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Skupštine Duvnjak zahvalio se komandantima i borcima za herojski angažman u odbrani zemlje i najavio skoro usvajanje Zakona o obilježavanju značajnih datuma, kojim će se dati institucionalna počast i dignitet obilježavanju svih bitnih datuma iz historije države Bosne i Hercegovine.

 

Stručna služba Skupštine

Objavljeno u Vijesti

U sklopu Programa obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak i izaslanik premijera ministar Nurđehan Šahinović, danas su bili domaćini  svečanog prijema za predstavnike Univerziteta u Zenici na čelu sa rektorom Damirom Kukićem. U delegaciji Univerziteta, uz rektora, su bili prorektori, dekani svih fakulteta i predstavnici Unije studenata Univerziteta u Zenici.

Ovom prilikom istaknut je poseban značaj i odgovornost obrazovnih ustanova u obilježavanju državnih praznika i njegovanju tekovina historije Bosne i Hercegovine.

 

Stručna služba Skupštine

Objavljeno u Vijesti

Za potrebe stipendiranja branilaca i članova njihovih porodica u studijskoj 2017./2018. godini u Programu utroška sredstava planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 2.050.000,00 KM što je za 417.200,00 KM odnosno 25,55% više u odnosu na prošlu studijsku godinu.

Visina stipendije određuje se u godišnjem iznosu od 800,00 KM za studente prve godine i 1.200,00 KM za studente druge i ostalih godina studija. Isplata stipendije vrši se u osam jednakih rata, i to po 100,00 KM za studente prve godine te 150,00 za ostale studente.

Na konkurs se prijavilo 2.330 aplikanta-studenata, a 1.841 student je ostvario pravo na stipendiju, što je za 355 stipendija odnosno 23,88% više nego za prošlu studijsku godinu kada je odobreno 1.486 stipendija.

Ovo je najveći broj dodijeljenih stipendija od osnivanja Ministarstva za boračka pitanja.

Prvi put je postignuto da se u šest općina Kantona odlukom o broju dodjeljenih stipendija završila konkursna procedura, jer su svi studenti koji ispunjavaju uslove ostvarili pravo na stipendiju. Radi se o općinama Breza (76 studenata), Doboj -Jug (82 studenta), Maglaj (152 studenta), Tešanj (190 studenata), Usora (43 studenta) i Vareš (70 studenata).

Za neke od studenata iz drugih šest općina Kantona ostaje mogućnost ostvarivanja prava na stipendiju kroz žalbeni postupak.

Konkursna procedura nije okončana jer slijedi donošenje i podjela rješenja o dobivenim stipendijama za 1.841 studenta odnosno rješavanje žalbi studenata koji nisu ostvarili pravo na stipendiju. Žalbeni postupak će trajati do polovine marta, kada se očekuje njegovo okančanje te donošenje konačne odluke o broju odobrenih stipendija za studijsku 2017./2018. godinu i dostavljanje naloga nadležnom ministarstvu za isplatu prve rate stipendije.

 

         Press služba

Objavljeno u Vijesti

Obavještavamo javnost da je još 26.12.2017. godine Zeničko-dobojski kanton uplatio 800.000,00 KM UNDP-u za prvu fazu izgradnje novog školskog objekta OŠ "Hasan Kikić" uTetovu.Nakon toga je UNDP započeo procedure pripreme projektne i tenderske dokumentacije.

Od UNDP-a, kao partnera u Projektu, obaviješteni smo   da je 23.02.2018. godine pokrenuta tenderska procedura za odabir izvođača radova prve faze projekta te da će   radovi započeti u propisanom roku.

Napominjemo da je Vlada ZDK Budžetom za 2018. godinu planirala sredstva za drugu fazu i završetak radova na OŠ"Hasan Kikić".

 

 

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti
Ponedjeljak, 26 Februar 2018 10:41

SAOPŠTENJE SA 56. SJEDNICE SKUPŠTINE

Skupština Zeničko-dobojskog kantona na 56. sjednici koja je održana u sali Gradskog vijeća Zenica razmatrala je pet od ukupno osam tačaka utvrđenog denvnog reda.

U okviru prve tačke dnevnog reda donesen je Zakon o osnovnoj školi. Donošenju ovog zakona predhodila je obimna diskusija i rasprava u okviru koje nisu prihvaćeni podneseni amandmani, a Vlada Kantona je u svojstvu predlagača navedenog Prijedloga Zakona, podnijela jedan amandman koji je postao sastavni dio Prijedloga Zakona. Ovaj zakon prije skupštinske procedure ranije je prošao i javnu raspravu u svim općinama u Zeničko-dobojskom kantonu i Gradu Zenica za koju je Plan javne rasprave sačinilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona.

Skupština je u skraćenom postupku donijela Zakon o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, a potom takođe u skraćenom postupku i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru četvrte tačke, Skupština je utvrdila svoje mišljenje u okviru procedure za donošenje federalnog zakona i to, Nacrta federalnog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti  od požara i vatrogastvu. Utvrđeno Mišljenje Skupštine Kantona, u okviru ove procedure je dato uvažavajući predhodno data mišljenja nadležnih organa, koja je Vlada prihvatila svojim zaključkom. Sva predhodno utvrđena mišljenja postaju sastavni dijelovi mišljenja Skupštine Kantona koja će biti dostavljena Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na dalji postupak radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona u Federaciji BiH.

Skupština je prihvatila Inicijativu Ibrahima Plančića, poslanika u Skupštini Kantona za donošenje Zakona o turističkim zajednicama na području Zeničko-dobojskog kantona, te zadužila Ministarstvo za privredu i Vladu Zeničko-dobojskog kantona, da u smislu predložene inicijative, u roku od 30 dana pripreme i u skupštinsku proceduru dostave Nacrt Zakona o turističkim zajednicama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Sjednica je prekinuta u 16.30 sati, a termin održavanja nastavka 56. sjednice će utvrditi Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona shodno odredbama Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

 

Stručna služba Skupštine

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 4

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma