Članak je filtriran: Četvrtak, 01 Februar 2018

Miralem Galijšević, premijer Zeničko-dobojskog kantona sa Mensurom Sinanovićem, ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport je posjetio područnu Osnovnu školu „Ćamil Sijarić“ u Orahovaci  u koju je uloženo 75.000,00 KM na ime sanacije podova i centralnog grijanja.

Ovu školu pohađa 160 učenika i ona  je najbrojnija područna osnovna škola na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona.

Direktor škole se zahvalio na posjeti i obnovi područne škole a ministar Sinanović je najavio nova ulaganja u obnovu i rekonstrukciju objekata koji pripadaju OŠ“Ćamil Sijarić“ Nemila.

 

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

U organizaciji Ministarstva za prostorno uređenja, promet i komunikacije i zaštitu okoline i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a u saradnji sa organizacijom UNDP, održana je prezentacija projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ aktivnost „Institucionalizacija energetskog upravljanja i akcioni plan energetske efikasnosti u ZDK“. U prisustvu ministara nadležnih ministarstava Fahrudina Brkića i Mensura Sinanovića, predstavnici UNDP-a su izvršili obuku koordinatora i zamjenika ispred osam ministarstava Vlade ZDK za korištenje informacionog sistema EMIS (Informacioni sistem upravljanja energijom).

EMIS sistem podrazumijeva obavezni unos i izvještavanje krajnjih korisnika o potrošnji energije i vode u svim javnim objektima u ZDK, kao i evidencije o primijenjenim mjerama energetske efikasnosti. U proteklom periodu je u Ministarstvu prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline sačinjena Baza podataka i identifikovano 363 javna objekta u kojima će se pratiti potrošnja energije i vode (obrazovne, zdravstvene i druge ustanove). Vlada ZDK je donijela Odluku o obaveznom unosu podataka i redovnom izvještavanju o potrošnji energije i vode u javnim objektima.

Također, sa UNDP-m je sačinjen Sporazum o zajedničkim ulaganjima u realizaciju projekta. Vlada ZDK je za ove namjene opredijelila 140.000 KM, a UNDP 100.000 KM. U prošloj godini je realizovan Sporazum sa UNDP o udruživanju sredstava po projektu „Zeleni ekonomski razvoj“ za energetsku efikasnost u iznosu od 300.000 KM (135.000 KM Vlada ZDK  i  165.000 KM UNDP).

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 01 Februar 2018 11:24

SAOPŠTENJE SA 55. SJEDNICE SKUPŠTINE

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je na svojoj 55. sjednici održanoj 31.01.2017. godine donijela Bužet Kantona za 2018. godinu u iznosu od 318.995.430 KM. Budžet je za cca 8 mil. KM veći u odnosu na Plan Budžeta za 2017. godinu. Donošenju Budžeta predhodila je procedura u kojoj je Skupština prihvatila 4 od ukupno 20 podnesena amandmana, koji su time postali sastavni dio Budžeta za 2018. godinu. Skupština je potom donijela i Zakon o izvršenju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu, bez kojeg realizacija donesenog Budžeta za 2018. godinu nije moguća.

Skupština je donijela Odluku o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj za realizaciju Projekta Svjetske banke „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“ za Federaciju BiH u 2018. godini. Riječ je o kreditnom zaduženju u iznosu od 940.847,11 KM, a sredstva su namijenjena za finansiranje unaprijeđenja energetske efikasnosti na školskirn objektima na području Zeničko-dobojskog kantona, kroz mjere energetske efikasnosti koje mogu uključivati sanaciju omotača zgrade, prozora, krova, unaprijeđenje sisterna grijanja/hlađenja, osvjetljenja i druge rnjere za  unaprijeđenje energetske efikasnosti.

Skupština je na ovoj sjednici prihvatila i dvije inicijative i to:

  • Inicijativu Amila Buljubašića, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona za donošenje Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina Zeničko-dobojskog kantona („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 6/09 i 6/13) i
  • Inicijativu Midhata Delića, poslanika u Skupštini Kantona za pripremu i donošenje Odluke o osnivanju Fonda solidarnosti za sufinansiranje troškova liječenja građana Zeničko-dobojskog kantona koji su prinuđeni liječenje nastaviti izvan države Bosne i Hercegovine.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 01 Februar 2018 11:24

SAOPŠTENJE SA NASTAVKA 54. SJEDNICE SKUPŠTINE

U nastavku 54. sjednice Skupštine koja je održana 17.01.2018. godine razmatrane su preostale četiri tačke ranije usvojenog dnevnog reda. Podsjećanja radi, 54. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona je na dnevnom redu imala šest tačaka, od kojih su prve dvije razmatrane 17.01.2018. godine.

U nastavku sjednice Skupština je donijela Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona. U okviru procedure donošenja Zakona, Skupština se predhodno izjašnjavala o 38 amandmana koje su podnijeli poslanici i Klubovi poslanika, (od njih ukupno 39-pošto se o jednom nisu izjašnjavali zbog stava Zakonodavno-pravne komisije po kojem isti nije u skladu sa Ustavom FBiH i Izbornim zakonom).  Amandmane je predhodno razmatrala Vlada, te ih nije prihvatila iz razloga navedenih u obrazloženjima njenih zaključaka. Skupština je prihvatila 16 od 38 amandmana koji su postali sastavni dio donesenog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona, dok je i Vlada Kantona, u svojstvu predlagača Zakona, podnijela 1 amandman koji je postalo sastavni dio istog Zakona.

U okviru četvrte tačke, Skupština je utvrdila svoje mišljenje u okviru procedure za donošenje federalnog zakona i to, Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Utvrđeno Mišljenje Skupštine Kantona, u okviru ove procedure je dato uvažavajući predhodno dato mišljenje resornog kantonalnog ministarstava koje je prihvatila Vlada Kantona, te mišljenje nadležne skupštinske komisije. Sva predhodno utvrđena mišljenja postaju sastavni dijelovi mišljenja Skupštine Kantona koja će biti dostavljena Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike na dalji postupak. Sve primjedbe, prijedlozi i sugestije poslanika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kao i mišljenje nadležne skupštinske Komisije sadržano u njenom izvještaju, će biti dostavljeni Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona u Federaciji BiH.

Na ovoj sjednici poslanici su prihvatili Inicijativu Rifata Delića, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona za izmjenu člana 28. stav 6. i 8. Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, te zadužili Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vladu Kantona da u smislu predložene inicijative, u roku od 15 dana pripreme i u skupštinsku proceduru dostave Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona sa prijedlogom za razmatranje istog po skraćenom postupku.

U konačnici sjednice, Skupština je prihvatila izvještaj o realizaciji Strategije kulturne politike Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Programom utroška sredstava iz Budžeta Zeničko- dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2017. godini planirana su sredstva u visini 2.800.000,00 konvertibilnih maraka.  

Podršku iz ovog Programa je ostvarilo preko 3 hiljade poljoprivrednih proizvođača  koji su ispunili uvjete iz Javnog poziva.

U toku je isplata sredstava u iznosu od 1.049.209,86 konvertibilnih maraka za podršku razvoja poljoprivredne proizvodnje u dijelu otkupa svježeg voća,  podrške za farme koka nosilja, farme muznih krava, uzgoj brojlera, prerada pilećeg mesa, otkup i zamrzavanje jagodičastog voća, dijagnostičko ispitivanje muznih krava .

Isplatom ovih poticaja ispunjene su sve obaveze Zeničko-dobojskog kantona prema poljoprivrednicima sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma