Decembar 2018
Ponedjeljak, 31 Decembar 2018 10:52

ČESTITKA POVODOM NOVE 2019. GODINE

Sretnu Novu 2019. godinu svim građankama i građanima Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine u ime Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime žele presjedavajući Skupštine Ismet Sarajlić i zamjenici  predsjedavajućeg Sanja Renić i Mladen Simić.

Želimo da praznične dane provedete u miru, veselju i dobrom raspoloženju, te da  Nova 2019. svim građanima donese sreće, dobrog zdravlja i pruži mnogo više dobrog, sa nadom i optimizmom za bolje sutra u jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini.

 

PREDSJEDAVAJUĆI  SKUPŠTINE
Ismet Sarajlić

Objavljeno u Vijesti

Dragi građani Zeničko-dobojskog kantona, svima vama, u ime Vlade i u lično ime, od srca želim sretnu i uspješnu 2019. godinu, uz želju da novogodišnje praznike dočekate u zdravlju, miru i radosti, sa optimizmom i nadom u vedriju i ljepšu sutrašnjicu.

Uvjeren sam da će 2019. godina donijeti opći prosperitet, utvrditi evropski put Bosne i Hercegovine i našeg Zeničko-dobojskog kantona, ojačati ekonomiju i poboljšati kvalitet života svih građana.

Posebne želje upućujemo zaposlenicima dežurnih službi koji će, umjesto sa porodicama i prijateljima, novogodišnju noć provesti na radnim mjestima.

 

PREMIJER ZDK
Miralem Galijašević

Objavljeno u Vijesti
Petak, 28 Decembar 2018 16:17

SAOPŠTENJE SA 3. SJEDNICE SKUPŠTINE

Na 3. sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona, održanoj  28.12.2018. godine prije samog utvrđivanja dnevnog reda, Skupština nije prihvatila  prijedlog Vlade da se Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu i Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu razmatraju i donesu po hitnom postupku, te navedeni akti nisu razmatrani kao tačke dnevnog reda na ovoj sjednici Skupštine. Vlada kao predlagač može ove akte podnijeti Skupštini u formi nacrta na nekoj od narednih sjednica Skupštine. U nastavku je u skladu sa izmijenjenim dnevnim redom u okviru prve tačke Skupština donijela Odluku o izboru stalnih radnih tijela 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

U nastavku je razmatrana i donesena Odluka o privremenom finasiranju Zeničko-dobojskog kantona za period januar-mart 2019. godine. Odluka predviđa finansiranje i izvršavanje srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu, a najviše do tromjesečnog prosjeka za predhodnu fiskalnu godinu, odnosno u iznosu od cca 73,3 miliona konvertibilnih maraka. Ova odluka je donesena kako bi se moglo nastaviti finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta u situaciji kada Budžet za 2019. godinu nije donesen do početka fiskalne 2019. godine.

Nakon ove odluke, po istom principu su donesene  još dvije odluke. Skupština je u cilju obezbjeđenja neometanog korištenja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima sa područja Zeničko-dobojskog kantona, kao i stvaranje uslova za neometano funkcionisanje ustanova kod kojih osigurana lica ostvaruju svoja prava, donijela i Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za period prva tri mjeseca 2019. godine u iznosu od cca 45,4 miliona konvertibilnih maraka.

Na kraju je Skupština donijela Odluku o privremenom finansiranju potreba JU „Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona“ Zenica za period od prva tri mjeseca 2019. godine, u iznosu cca 5,1 milion konvertibilnih maraka, a sve kako bi se održao kontinuitet u radu i djelovanju.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona obavještava javnost da su na web stranici www.zdk.ba postavljeni video snimci osnovnih i srednjih škola na području ZDK, koji su snimljeni dronom.

Snimci osnovnih škola po općinama te zbirni snimak srednjih škola nalaze se na podstranici ovog ministarstva, na slijedećem linku:

 

https://zdk.ba/ministarstva/itemlist/category/254-video-snimci-osnovnih-i-srednjih-skola

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izvršila je danas, 28. decembra/prosinca 2018. godine, putem Ministarstva finansija, uplatu sredstava za korisnike naknada po osnovu prava iz oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom iz nadležnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice za mjesec novembar 2018. godine. Sredstva su doznačena preko gradskih/općinskih centara za socijalni rad, odnosno nadležnih općinskih službi, i to:

  • civilne žrtve rata iz Budžeta Kantona – 74.617,41 KM,
  • naknade za porodiljsko odsustvo – 964.072,77 KM,
  • stalne novčane pomoći iz Budžeta Kantona – 103.227,08 KM,
  • dodatak na djecu – 244.588,18 KM,
  • smještaj u hraniteljsku porodicu – 15.435,54 KM,
  • novčana pomoć za nezaposlene porodilje – 5.250,00 KM,
  • jednokratna pomoć za opremu novorođenčeta – 3.869,25 KM,
  • pomoć u prehrani djeteta do 6 mjeseci – 15.624,40 KM,
  • troškove medicinskog vještačenja – 2.135,17 KM i
  • smještaj u ustanove socijalne zaštite – 552.848,69 KM.

Izvršenom uplatom sredstava za novembar u ukupnom iznosu od 1.981.668,49 KM, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je nakon izmirenja zatečenih dugovanja nastavila sa redovnom uplatom naknada za korisnike prava iz socijalne zaštite, saopćeno je iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Svim građankama i građanima katoličke vjeroispovijesti sretan i čestit Božić u ime Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime žele

presjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ismet Sarajlić i zamjenici  predsjedavajućeg Sanja Renić i Mladen Simić.

Želimo da Božić provedete sa svojim obiteljima, susjedima i prijateljima u radosti, blagoslovu, sreći i dobrom zdravlju, te ispunjeni nadom za bolje sutra u jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini.

 

 

PREDSJEDAVAJUĆI SKUPŠTINE ZDK
Ismet Sarajlić

Objavljeno u Vijesti

Saradnja socijalnih partnera u Zeničko-dobojskom kantonu nakon oživljavanja socijalnog dijaloga u februaru prošle godine je izuzetno dobra, istakli su svi akteri na press konferenciji nakon 12. redovne sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK.

„Tajna uspjeha ove Vlade je upravo kvalitetan socijalni dijalog sa sindikatima i poslodavcima. U narednom periodu ćemo učiniti sve da se dijalog dodatno poboljša“, kazao je premijer ZDK Miralem Galijašević.

Poslodavci su se zahvalili Vladi i premijeru Galijaševiću na učinjenim naporima da se obnovi socijalni dijalog koji je prekinut u mandatu prethodne Vlade 2011. godine.

„Mogu reći na osnovu analiza koje smo radili u Udruženju poslodavaca FBiH da je ovo najuspješnije Ekonomsko-socijalno vijeće koje je iznijelo na svojim dnevnim redovima brojna aktuelna pitanja od značaja za sve socijalne partnere", kazao je Ibrahim Meškić, predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK koje djeluje pri Udruženju poslodavaca FBiH.

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurđehan Šahinović rekao je kako su u radu Ekonomsko-socijalno vijeća aktivno sudjelovali svi članovi Vlade, kao i direktori javnih ustanova i privrednih društava, a stavove Ekonomsko-socijalnog vijeća podržavala je i Skupština ZDK.

"I danas je na dnevnom redu bila važna tačka, a to je prednacrt Zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na području FBiH. Vodili smo kvalitetnu raspravu, a sugestije socijalnih partnera bit će uzete u obzir prilikom pripreme prijedloga za kantonalnu Skupštinu", kazao je Šahinović.

I u Kantonalnom odboru Saveza samostalnih sindikata ZDK zadovoljni su radom ESV-a i odnosima među socijalnim partnerima.

"O svemu razgovaramo i tražimo najmanji zajednički sadržilac u interesu sve tri partnera, što i jeste i suština funkcionisanja ovog "tronošca" kroz Ekonomsko-socijalno vijeće. Ovo je dobar školski primjer načina funkcionisanja socijalnog dijaloga u BiH", kazao je predsjednik Mirnes Isaković.

Isaković je istakao kako sindikati i poslodavci u ZDK kroz ESV imaju mogućnost da diskutuju o zakonima i mjerama koje donosi federalni nivo, ali da njihove primjedbe ne stižu do federalnih vlasti jer Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH ne radi već 14 mjeseci.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

„Svim katolicima želim sretan i blagoslovljen Božić, uz želju da ga proslave sa svojim porodicama, susjedima i prijateljima.

Božić je blagdan koji slavi ljubav, zajedništvo i razumijevanje među ljudima.

Neka i ovaj Božić bude podsticaj da činite dobro drugima, dajući svoj doprinos izgradnji pravednijeg društva i bolje budućnosti naše zajedničke domovine Bosne i Hercegovine.“

 

Miralem Galijašević, premijer ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, odobrila je isplatu sredstava u iznosu od 745.332,00 KM poljoprivrednim proizvođačima sa područja ovog kantona na ime podrške za proizvodnju maline i kupine u 2018. godini.

Programom podsticaja bila je predviđena podrška od 0,25 KM, ali su raspoloživa sredstva bila dostatna za podsticaj od 0,22 KM po kilogramu maline i kupine. Podsticaj je odoren za 2.703 proizvođača, koji su ispunili uslove iz javnog poziva Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK. Tokom 2018. godine ovi proizvođači proizveli su i plasirali ukupno 3.387 tona maline i kupine.

Vlada je odobrila i isplatu 442.800,00 KM farmerima iz ZDK na ime podrške za registrirane farme muznih grla. Uslove iz javnog poziva ispunilo je 115 farmera, kojima je odobren podsticaj u iznosu od 300,00 KM po jednom muznom grlu, uz maksimalni iznos podrške do 12.000,00 KM po jednom proizvođaču.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Nizam Čančar, član reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci iz Zenice je najuspješniji sportista paraolimpijskog sporta u Federaciji BiH za 2018. godinu, dok je najuspješnija sportistkinja skijašica Ilma Kazagić iz Sarajeva. Izbor najuspješnijih sportista paraolimpijskog sporta održan je jučer, 20. decembra/prosinca u sarajevskoj "Zetri" pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Manifestaciji je prisustvovao i ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković koji je, upućujući čestitke najboljima, izrazio zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje sa sportskim savezima i klubovima invalidnog sporta, potvrdivši opredjeljenje Vlade ZDK i ovog ministarstva da nastave finansijski podržavati invalidni sport u ZDK.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 3

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma