Petak, 30 Novembar 2018

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, donijela je više odluka o odobravanju poticaja poljoprivrednim proizvođačima u ovom kantonu.

Za devet privrednih subjekata koji se bave otkupom/preradom mlijeka odobrena su sredstva poticaja u iznosu od 213.446 KM. Ovu subjekti su u periodu od januara do septembra 2018. godine od kooperanata otkupili/preradili 10,6 miliona litara mlijeka.

Na ime podrške za držanje koka nosilja, odobrena su sredstva u iznosu od 70.356 KM za jedanaest farmera iz šest općina ZDK. Iznos podrške je 1,00 KM po jednoj koki nosilici, a prema propisanim kriterijima maksimalno do 20.000 KM po jednom proizvođaču.

Odobreno je 9.030 KM na ime poticaja za otkup ljekovitog bilja.

Za šest registrovanih udruženja pčelara odobreno je 7.278 KM na ime troškova provedene mjere kliničkog pregleda pčela na zaraznu bolest "Američka gnjiloća" u 2018. godini. Ova udruženja okupljaju 204 vlasnika pčelinjaka u ZDK.

Vlada je odobrila 4.400 KM za podršku razvoja udruženja u poljoprivrednoj proizvodnji i unapređenju uzgoja životinja, a pravo na poticaj ostvarilo je pet udruženja iz Tešnja, Maglaja, Visokog i Zenice.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Dana 29.11.2018. godine na nastavku zasjedanja konstituirajuće sjednice 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zastupniku Isak Rami je upriličeno uručivanje Uvjerenja o dodjeli mandata poslanika u Skupštini i davanje svečane izjave. Sjednica je potom nastavljena od druge tačke dnevnog reda u okviru koje su poslanici donijeli slijedeće odluke:

  • Odluku o osnivanju Kluba poslanika Bošnjaka 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, gdje je za predsjednika izabran Nusret Imamović, a za zamjenicu Maida Tanović.
  • Odluku o osnivanju Kluba poslanika Hrvata 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, gdje je za predsjednika izabrana Vlasta Kalas, a za zamjenika Vedran Kaser.
  • Odluku o osnivanju Kluba poslanika Srba 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, gdje je za predsjednika izabran Mladen Simić

U okviru treće tačke dnevnog reda Skupština je donijela Odluku o izboru Komisije za izbor i imenovanja. Na sjednici su formirani i Klubovi političkih stranaka, tako da će u daljem radu Skupštine egzistirati 7 klubova političkih stranaka tj. klubova poslanika i to:

  • Klub poslanika SDA –Stranke demokratske akcije
  • Klub poslanika SDP-a BiH
  • Klub poslanika Nezavisni blok, Snaga centra, HSBiH i Prva Stranka
  • Klub poslanika SBB - Fahrudin Radončić
  • Klub poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BIH, HSP-HNS, HSP dr. AS BIH, HDU BIH, HSS SR
  • Klub poslanika Demokratske fronte i
  • Klub poslanika A-SDA za evropsku BIH.

U okviru četvrte tačke dnevnog reda poslanici su donijeli Odluku o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, nakon čega su potvrđeni kandidati između sebe donijeli Odluku o izboru predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona kojom su na mjesto predsjedavajućeg Skupštine izabrali Ismeta Sarajlića, tako da su njegovi  zamjenici Sanja Renić i Mladen Simić.

Nakon ovoga Jasmin Duvnjak predsjedavajući 7. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona je novoizabranom rukovodstvu Skupštine čestitao i poželio uspješan rad, te u svečanom činu predsjedavajućem Ismetu Sarajliću predao zastave Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona.

Skupština je donijela i Odluku o obrazovanju Kolegija Skupštine. Sjednica je potom prekinuta, jer nisu stvorene potrebne pretpostavke za prelazak na posljednju – 6. tačku dnevnog reda „Izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH“ jer Centralna izborna komisija BiH još nije donijela Odluku o raspodjeli mandata iz kantonalnih skupština u Dom naroda Parlamenta FBiH

Datum nastavka sjednice biće naknadno utvrđen.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma